6x reis gear voor een avontuurlijke vakantie in Finland!

Als je mij jaren geleden had gevraagd of ik met je mee zou gaan op ‘avontuurlijke’ vakantie, dan had ik wel wat vraagtekens gehad. Toen ik jonger was verbleef ik het liefst op het strand, struinde ik van winkel naar winkel en deed ik vooral niet zo heel veel. Ik ben nog steeds dol op het strand en op winkelen, begrijp mij niet verkeerd, maar de reizen en vakanties zien er tegenwoordig wel heel anders uit. Ik ben blij dat mijn interesse is veranderd en zou eigenlijk niet anders meer willen reizen dan we nu vaak doen. Tripjes, stevige wandelingen, op locatie scout voor gave shoots, suppen, fietsen, nee, luieren op een strandbedje is er niet vaak meer bij.

Tijdens de laatste paar reizen die we hebben gemaakt, misten we steeds een aantal items. Niet over nagedacht, te snel ingepakt.. na een aantal keer mis te grijpen naar spullen waarvan je denkt dat ze mee zijn, vergeet je ze minder snel. Wij hebben nu zelfs een grote toilettas/kleine koffer waarin we dit soort spullen allemaal bewaren tot de volgende reis. Een extra wijn- of bieropener, aanstekers, pleisters, een zaklamp of waterflessen kunnen toch nooit kwaad!

Om ook jullie tips te geven over gear waar wij zeker niet meer zonder op reis gaan, delen we vandaag 6x reis gear voor een avontuurlijke vakantie!

6x reis gear voor een avontuurlijke vakantie in Finland!

1. Mes & Touw

Hoe vaak we al zonder deze twee attributen hebben gestaan en daar flink van hebben gebaald. Touw om dingen te verbinden die het (helaas) begeven, om de was tussentijds op te kunnen hangen, of om kledingstukken tijdens een wandeling te laten drogen als het heeft geregend. Een mes is ideaal om eten uit het bos mee te snijden (nootjes, paddenstoelen) of andere producten die de barbecue op gaan. Ook het snijden van stukken hout of stokken om daar vervolgens iets aan te braden. Deze twee items zitten voortaan (altijd!) in onze tas.

6x reis gear voor een avontuurlijke vakantie in Finland!

2. Zaklamp

Een zaklamp is misschien niet iets waar je direct aan denkt om mee te nemen. Maar komt vaak heel goed van pas. Ga je kamperen en moet je naar het ‘toiletgebouw’? Ideaal om niet in het donker te hoeven lopen. Een wandeling door de bossen als het al begint te schemeren? Een klein lampje is dan toch wel fijn. Waar wij de zaklamp het meest voor hebben gebruikt is fotografie! In Finland bijvoorbeeld voor het Noorderlicht. Als je iets in de voorgrond belicht, kun je de foto’s beter richten en scherp stellen. Maar meer tips hoe je de zaklamp hiervoor kunt gebruiken lees je in dit artikel!

avontuurlijke vakantie Finland

3. Vuuraansteker

Omdat eerlijk is eerlijk, ik niet zo goed ben in het maken van een vuurtje zonder hulpmiddelen. Een aansteker of lucifers komen tijdens een reis in de natuur heel goed van pas. Zeker als je weet dat je ook vuurtjes aan mag maken (in NL mag dit bijvoorbeeld bijna nergens), maar in Finland bijna overal. Om even op te warmen, het eten klaar te maken of gewoon om gezellig te kletsen bij een kampvuurtje. Yes, een aansteker nemen we altijd mee en lucifers kopen we meestal bij aankomst even.

Lees hier meer over onze reis naar Finland en waarom jij óók zou moeten gaan.

avontuurlijke vakantie gear

avontuurlijke vakantie Finland

4. Warme kleding & goede schoenen

Warme kleding & kleding die tegen regen kan. Oh, wat een drama was het in IJsland. Natuurlijk wisten we dat het koud werd en dat we nat konden worden. En toch was mijn koffer daar niet op voorbereid. Ja, ik had warme truien mee en een dikke winterjas. Maar ik had toch beter naar het laagjes principe moeten kijken. Dat was fijner (en warmer geweest). Ook een regencape of regenjas zal ik voortaan niet meer vergeten mee te nemen. Want als een dikke jas eenmaal zeiknat is… duurt het heel lang voor deze weer droog wordt. Het hielp vast ook niet dat de jas helemaal kapot scheurde aan een kant.. maar dat was slechts een klein puntje ;-). Hoewel we in de zomer in Fins Lapland waren, besloot ik toch dikke truien mee te nemen – een shirt dat daar onder kan en een wat dikkere jas + regenjas. Van kou en natigheid helemaal geen last gehad!

Schoenen is nog een andere kwestie. Ik heb ontzettend veel mensen een trail van 10 – 15 of 20km op gympies zien lopen. En hoewel het kan… raad ik je van harte aan goede wandelschoenen mee te nemen. De ondersteuning voor je benen en rug is vele malen beter en het loopt een stuk gemakkelijker door de soms woestige paden vol boomstronken en/of stenen. Ik ben dolblij met deze wandelschoenen van Campz! Let wel: heb je wat zwakkere enkels – kies dan voor een hoger model wandelschoen!

avontuurlijke vakantie finland

5. Waterfles

Binnen Europa is het bijna overal veilig om water uit de kraan te drinken. Daarom is het zonde om plastic flesjes te kopen elke dag. Probeer als je op pad bent de fles elke keer aan te vullen op een wc, restaurant etc. Tegenwoordig heb je zelfs flessen die het water zo goed kunnen zuiveren, dat water drinken in landen als India óók geen probleem meer hoeft te zijn. Hele lange tochten voor de boeg? Neem een extra fles(je) mee of ga voor een groter exemplaar.

Avontuurlijke vakantie reis gear

6. Thermosfles

Voor de koude avonden en nachten! Ja, tijdens de wandelingen overdag is het ook heerlijk om af en toe een kop thee te kunnen drinken, maar in de avonden hebben we hem nog veel vaker gebruikt! Ideaal als je ‘s avonds op blijft om het Noorderlicht te spotten en uren moet wachten op een sprankje groen. Maar ook als je graag kampeert niet alleen in de zomer, maar juist tijdens de herfstmaanden, fijn om voor een aantal uur warm water of een lekkere kop koffie bij de hand te hebben!

Maar er is meer… zo gaan we niet meer op pad zonder:

Bier- of wijnopener,

Tape,

Papier,

Pennen,

Powerbank,

Wereldstekker,

Wasknijpers..

en zo gaat de lijst nog even door. Ja, ik pak het liefste zo min mogelijk, maar items die je reis verrijken en makkelijker maken zijn toch wel héél erg fijn. Benieuwd naar onze totale lijst? Laat het even weten in de comments of via Instagram. Heb je goede tips!? Twijfel niet om die ook met ons te delen, graag zelfs!