1. Galle, Sri Lanka

gallekerk
Foto: Laatdebeerlos.nl

Nu merken we het niet meer zo, maar Nederland heeft in de afgelopen eeuwen veel sporen achter gelaten over de hele wereld. Van Azië tot Amerika, van Afrika tot Australië. Leuk om eens uit te zoeken waar Nederlandse invloeden terug te vinden zijn in het buitenland. Dus neem ik je vandaag mee!

De Sri Lankese stad Galle staat bol van Nederlandse invloeden. Niet heel raar, het is een Nederlandse kolonie geweest. De huidige “Dutch Church” oftewel “Groote kerk” stamt uit 1755 en heeft een vloer van Nederlandse grafstenen van diverse begraafplaatsen.

2. Kabouters in Wroclaw

gnomewroclaw

gnomes

In de Poolse stad Wroclaw, zie je overal kabouters. Geen echte kabouters natuurlijk, maar bronze beeldjes van kabouters. Allemaal verschillende kabouters die op iedere hoek van de straat te vinden zijn. De meeste inwoners van Wroclaw hebben geen idee waarom ze er staan.

Maar wat hebben de kabouters te maken met Nederland?

De kabouters zijn een knipoog naar de Kabouterbeweging. De kabouterbeweging was een ludieke Nederlandse en Belgische protestbeweging uit periode jaren 70. De kritiek van de beweging richtte zich op zaken als consumentisme en aantasting van natuur en milieu. De partij behaalde in 1970 met de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen 5 zetels.

3. Azië, VOC munten

vocmunt
Foto: Duiten.nl

Omdat Nederland de hele wereld afgezworven heeft in de gouden eeuw, zijn er overal wel sporen te vinden. In Azië duiken er nog steeds originele VOC munten uit die tijd op.

4. Nieuw Amsterdam / New York

nassaustr
Terwijl veel Amerikanen niet weten waar Nederland ligt of dat Amsterdam geen land is, zie je (in vooral New York) veel Nederlandse invloeden terug. Op Wallstreet is veel terug te vinden met informatie plaatjes aan de verschillende palen bij de kruising met Nassaustreet.

Hoewel veel van deze namen zijn verdwenen, in 1664 kwam Nieuw-Amsterdam in handen van de Engelsen en is Fort Amsterdam omgedoopt tot Fort James. En Nieuw-Amsterdam is toen ook direct veranderd in New York. Toch zijn er nog genoeg namen terug te vinden, die ons Nederlanders erg bekend klinken. En als je heel erg goed oplet, ontdek je na 350 jaar nog meer oud-Nederlands in New York.

Nederlandse invloed in Manhattan:

Toen

Conynen Eylandt
Roode Eylandt
Staten Eylandt
Groenwijck
Breukelen Jonas
Broncks boerderij
Amsterdam (dorp)
Nieuw Amstel
Stuyvesants Bouwerij (=boerderij)
Boswijck
Rotterdam (dorp)
Rensselaerswijck (dorp en gebied)
Kromme Zee
Middelburgh (dorp)
Nieuw Haarlem
Ghendt (dorp)
Van der Doncks boerderij
Adriaen Blocks Eylandt
Nassau (deel Lange Eylandt)
Nassau (dorp bij de Noord Rivier)
Orange (dorp)
Kinderhoek (dorp)
Watervliet (dorp)
Waalbocht (baai)
Leyden (dorp)
Deutel Baai
Visschers Eylandt
De Ruyter (dorp)
Barneveldt (dorp)
Gelderlant (dorp)
Meulenkill (kreek)
Katskill (kreek)
Vlissingen
Vlackebos
Caep May
Sant Punt
Sant Hoek

Nu

Coney Island
Rhode Island
Staten Island
Greenwich Village
Brooklyn
Bronx
Amsterdam
New Castlem
the Bowery (wijk)
Bushwick
Rotterdam
Rensselaer
Gramercy
Middleburgh
Harlem
Ghendt
Yonkers
Block Island
Nassau
Nassau
Oranje
Kinderhook
Watervliet
Wallabout
Leyden
Turtle Bay
Fishers Island
DeRuyter
Barneveld
Guilderland
Red Mill Creek
Catskill
Flushing
Flatbush
Cape May
Sandy Point
Sandy Hook

5. Hotel Orange County

Niet echt historische Nederlandse invloeden, eerder commercieel. Maar toch het vermelden waard.

In Kemer (Turkije), staat het hotel Orange County. De voorkant van het hotel ziet eruit als het Centraal Station Amsterdam, de achterkant ziet eruit als een Amsterdamse gracht, inclusief een heuse Nederlandse molen. Deze soort grote “Friet van Piet” is erg mooi gemaakt, maar als je in Turkije op vakantie bent wil je juist Turkije proeven en zien!

kemer2
kermer3
Foto’s: Panoramio.com

Zijn jullie bekend met Nederlandse invloeden in het buitenland en hebben jullie nog leuke dingen/tips om aan dit lijstje toe te voegen?