20x leuke dingen doen in Nijmegen Foto: IntoNijmegen- Bart van Dieken

20x leuke dingen doen in Nijmegen

Binnenkort een dagje of weekend Nijmegen op de planning staan? Wat top! Nijmegen is de oudste stad van Nederland, maar wij vinden de stad óók vooral heel erg leuk en gezellig. De laatste jaren hebben steeds meer uiteenlopende horecazaken zich gevestigd in de stad en is er meer ruimte gemaakt voor toerisme. Shoppen, wandelen in de natuur, de hele dag ontbijten, biertjes proeven of een feestje vieren? In Nijmegen kan het allemaal. Wij delen vandaag 20x leuke dingen doen in Nijmegen met je!

1. Bezoek de Grote Markt/De Waagh
De Grote Markt, Grootemarkt of Kruismarkt is het grote plein in het centrum van de Nederlandse stad Nijmegen. Het plein kent verschillende panden die aangewezen zijn als Rijksmonument, waaronder de Boterwaag, het Sint-Stevenspoortje en verschillende woonpanden met winkel. De Boterwaag is een waaggebouw in Nijmegen gelegen aan de Grote Markt en gebouwd rond 1612-1613.
De stadswaag was gehuisvest aan de rechterzijde (westzijde) van het gebouw. Het gebouw is gerestaureerd in 1886 en één van de weinige gebouwen in Nijmegen die tijdens de tweede wereldoorlog overeind zijn gebleven.

2. Kronenburgerpark & Valkhof Park
Het Kronenburgerpark is een park in het centrum van Nijmegen. Het ligt dicht bij het station en de Lange Hezelstraat. Waar het park de Parkweg raakt staan de resten van de middeleeuwse omwalling met de Kruittoren. Een leuk park om tijdens je bezoek aan Nijmegen doorheen te wandelen of om te picknicken in de zomer! Veel Nijmegenaren zelf weten de weg naar dit park tijdens de warmere maanden van het jaar óók te vinden.

het Valkhof is een park in Nijmegen aan de rand van het centrum op een kleine heuvel en geeft je uitzicht over de Waal. Het park is met een loopbrug verbonden aan het Kelfkensbos-plein waaraan Museum Het Valkof ligt en daarachter het Hunnerpark. Leuk om te pakken tijdens je bezoek aan Nijmegen en te genieten van het uitzicht over De Waal.

Wandel je graag? Dan is het een optie om de park stadswandeling te maken. Zo blijf je in de stad (want daar wil je niets van missen…) maar pik je wel wat natuur mee in de verschillende parken. Hieronder zie je de route die je lopen kan. Ook net buiten de stad zijn mooie parken, het Goffertpark en Hortus, maar deze zouden we apart bezoeken, omdat je al gauw meer dan drie uur kwijt bent als je heen- en weer loopt.

Extra tip: op zoek naar een leuke overnachting? Check dan Tovernachting eens.

route voor nijmegen park stadswandeling

3. Winkelen in de Lange- en Stikke Hezelstraat
De Hezelstraat is de oudste winkelstraat van Nijmegen en daarmee van Nederland. De straat heeft nog verschillende 15e-, 16e- en 17e-eeuwse panden. Veel van de gevels dateren van latere datum. Toch is het straatbeeld heel uniek in Nijmegen, omdat veel andere panden de tweede wereldoorlog niet hebben overleefd. De Hezelstraat heeft een grote verzameling aan bijzondere winkels en horecazaken. Je vindt hier veel concept stores, wat boetiekjes, maar ook hele specifieke winkels voor bijvoorbeeld platen en fashion voor de country lifestyle liefhebber.

Hapje eten in Nijmegen? Hier schuiven wij graag aan!


4. Huur een fiets
Huur een fiets bij Jasper Fietsen! Je kunt hier zowel ‘normale’ stadsfietsen als mountainbikes huren. Het is erg leuk om door- en rondom Nijmegen te fietsen om wat meer van de verschillende buurten die de stad rijk is te bekijken. Zo kom je óók bij veel andere cafés en restaurantjes uit die je lopend minder snel zou bezoeken, maar wel de moeite waard zijn! Ook wanneer je er een weekend bent en bijvoorbeeld een aantal musea net buiten de stad wilt bezoeken, is het ideaal om met de fiets te gaan (OV kan ook). De omgeving van Nijmegen is zó bosrijk dat Jasper Fietsen óók mountainbikes verhuurt voor de avonturiers. Dagje stad voldoende en daarna vooral zin om te racen door de bossen? Ook dan ben je hier aan het juiste adres. Je vindt Jasper Fietsen bij het Honigcomplex; Waalbandijk .

5. Wandel langs de waal
De stad heeft een heel ander gezicht wanneer je langs De waal wandelt. Een rondje langs het water lopen vinden velen van ons sowieso al fijn, maar het geeft je andere uitzichten en je ziet delen van de stad waar je anders niet zo snel uit zou komen. Aan De Waalkade vind je ook Het Labyrinth, een leuke plek om je zelfgemaakte lunch of drankje te nuttigen.

20x leuke dingen doen in Nijmegen

6. Proef biertjes bij De Hemel of Oersoep
Een maand of vier geleden zag ik in de krant staan dat ‘pils uit is en speciaalbier hip’. In Nijmegen zie je ook zeker dat lokaal bier steeds meer terrein wint. Gevestigde Nijmeegse brouwerijen als Oersoep en De Hemel zijn, wanneer je een liefhebber bent van bier ook zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens je bezoek aan Nijmegen.

Oersoep is inmiddels één van de bekendste brouwerijen van Nijmegen. Je vindt de brouwers op het Honigcomplex, waar ze enkel bieren brouwen die ze zelf erg lekker vinden. Denk daarbij aan IPA’s, gerookte Stouts en kruidige Saisons. De Hopfather is er toch zeker wel een om te proberen. Je vindt Oersoep op Waalbandijk 14D.

De Hemel is in tegenstelling tot Oersoep helemaal niet zo’n nieuwe brouwerij, maar is naar eigen zeggen de oudste speciaal bierbrouwerij van Nederland. De Helse Engel schijnt het proberen zeker waard te zijn. Je vindt De Hemel op Franseplaats 1.

7. Bezoek het muZIEum
Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Daar kun je over lezen, een ervaringsdeskundige je erover laten vertellen, maar in het muZIEum ervaar je het zelf! Ga mee op pad in een wereld waar horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol spelen dan je gewend bent. Juist dit maakt het muZIEum een unieke belevenis. De gids die je rondleidt is blind of slechtziend en vertelt uit eigen ervaring. je wandelt met deze gids door Nijmegen heen en dat is een hele bijzondere ervaring die je nooit meer zal vergeten. je vindt het muZIEm hier: Ziekerstraat 6B.

Snelle pcr-test voor je op pad gaat?

8. Bezoek het Vrijheidsmuseum
Het Vrijheidsmuseum is een historisch educatief museum dat voor jong en oud het grensoverschrijdende en multiperspectieve verhaal vertelt van Oorlog en Vrijheid zonder grenzen. Centraal in dit museum staat de Tweede Wereldoorlog. Het museum is in 2019 helemaal opgeknapt en hernoemd; het heet niet langer bevrijdingsmuseum, maar vrijheidsmuseum. Op deze manier kan het verhaal vanuit meerdere perspectieven verteld worden en kijken we niet alleen naar Nederland in de oorlog, maar óók groepen met een andere herkomst. Je vindt het Vrijheidsmuseum hier: Wylerbaan 4.

9. Woon een concert bij in Doornroosje of het Goffertpark
Doornroosje heeft het hele jaar door een agenda vol met pop- en cult activiteiten. Sinds Doornroosje een aantal jaar geleden is verhuisd naar een plek náást het station, is het nog makkelijker om er te komen. Maar ook de zaal en sfeer zijn enorm verbeterd. Een fijne avond kun je hier absoluut hebben! Vooral in de zomer zijn er ook feesten en concerten in Het Goffertpark. Neem zeker een kijkje of er wat leuks op de agenda staat wanneer je hier een weekend bent!

Je vindt Doornroosje hier: Stationsplein 11.
Het Goffertpark vind je hier: Steinweglaan 2.

Waalkade vierdaagsefeesten

10. Neem een hapje en een drankje op De Kaaij
De Kaaij is per ongeluk uitgegroeid tot een héél groot ‘terras’ dat jaarlijks terugkeert. Het begon ooit in 2011 als een leuk idee voor de zomerfeesten, maar kwam daarna ieder jaar terug vanaf (ongeveer) juni tot en met september. De Kaaij betekent een zomer lang genieten van oude en nieuwe bekenden, eten, drinken, dichters, theatermakers, chef-koks, kunstenaars en eerlijk is eerlijk óók romantisch van elkaar. Weinig in Nijmegen is magischer dan op deze plek te kijken naar de zon die in De Waal zakt. Ben je tussen juni en september in Nijmegen? Go, go, go!

11. Dwaal door de heide bij de Hatertse vennen of op de Mookerheide
Een van mijn favoriete bezigheden. Wandelen op de Mookerheide of bij de Hatertse Vennen. Twee vrij grote natuurgebieden die in de omgeving van Nijmegen liggen. Er is niets fijner dan je zondagochtend hier te beginnen na het ontbijt (die slaan we niet over natuurlijk!). Ga voor een uurtje of pak je rugzak in met lunch en wat te drinken en keer pas terug aan het einde van de dag.

Meer informatie over routes op de Hatertse Vennen vind je hier.
Meer informatie over de Mookerheide en routes vind je hier.

Zo mooi is wandelen op de Mookerheide!


12. Wandel door de Groesbeekse bossen
Rondom de heides vind je ook wel wat bos, maar als je écht een bos-boswandeling wilt maken, dan ga je niet naar de Hatertse Vennen of de Mookerheide, maar duik je de Groesbeekse bossen in. Je begint of eindigt bijvoorbeeld bij Café ‘T Zwaantje of de Wolfsberg voor een kop koffie of iets lekkers. Een van de Groesbeekse wandelroutes is door de ANWB aangemerkt als route die in het rijtje bij de mooiste van Nederland staat.

13. Kom tot rust bij het magische sprookje van Thermen de Berendonck
Thermen de Berendonck opende halverwege 2019 en is een nieuwe parel in de omgeving van Nijmegen. Genieten doe je hier ten top in een duizend-en-een-nacht-sprookjes decor. De locatie van deze nieuwe Thermen is waanzinnig mooi en de natuur is helemaal betrokken in- en bij het saunacomplex. Het doet hier helemaal niet aan als een stukje Nederland, maar je waant je veel verder weg. Woensdag is bij Thermen de Berendonck badkledingdag. De overige dagen mag je géén badkleding dragen.De Berendonck is zó groot en heeft vele extra activiteiten als bijvoorbeeld opgietingen en theatershows in de sauna, dat je hier met gemak een dag naartoe kunt gaan.

Je vindt de Berendonck hier: Oude Teersdijk 15, Wijchen.

14. Chill een avond bij het Sanadome
Het Sanadome is een gevestigde naam in Nijmegen. Al jaren weten Nijmegenaren en velen mensen van dorpen buitenaf de weg hiernaartoe te vinden. Het Sanadome heeft sauna’s, maar ook kruidenbaden, een stoombad, een binnen- en buitenbad en bubbelbaden. Badkleding dragen is verplicht in het Sanadome. Het Sanadome is in tegenstelling tot de Berendonck meer geschikt voor een aantal uur dan de hele dag.

Je vindt het Sanadome hier: Weg door Jonkerbos 90.

Vierdaagsefeesten

15. Wandel mee of bezoek de Nijmeegse vierdaagsefeesten
Ik denk dat Nijmegen (ook in het buitenland) misschien wel het bekendste is door de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten. Elk jaar in juli lopen en mensen over de hele wereld mee met deze 4-daagse wandeling. Afhankelijk van leeftijd- en of geslacht loop je elke dag 30km, 40km of 50km. Aanmelden moet al heel vroeg en je moet óók toegelaten worden wil je echt mee kunnen doen. Minder zin om vier dagen te wandelen? Dan zijn er óók nog de vierdaagsefeesten. Acht dagen lang staat Nijmegen in het teken van vele feesten verspreid over de hele stad van ‘s middags tot in de late (of vroege) uurtjes.

16. Ga varen op de Mookerplas
De Mookerplas ligt in de omgeving van Nijmegen en is een plek waar héél veel Nederlanders vakantie vieren. Er zijn hier veel recreatieparken en men geniet hier in de zomer volop van de grote waterplas. Zowel om te zwemmen als om een rondje te varen. Is het héérlijk weer en heb je zin om het water op te gaan? Bootjes huren doe je bijvoorbeeld hier of hier. De boten(jes) zijn voor een dag of een aantal uur te huren. Je kan dus zelf plannen of je de stad de hele dag of voor een paar uur verlaat.

17. Ga naar (kinder)boerderij De Goffert
Ben je met kids een weekendje in Nijmegen? Dan is de Goffert Kinderboerderij erg leuk en gezellig! De kinderboerderij wil bezoekers van alle leeftijden in contact brengen met dieren, natuur, milieu en met elkaar. Deze boerderij kan overigens ook alle hulp gebruiken van mensen die een middag mee willen komen zorgen voor de dieren of om het park weer netjes te maken.

Voor kinderen zijn er ook twee speeltuinen in Nijmegen: Brakkefort, leeftijd toten met 7. De leemkuil, vooral geschikt voor kinderen in groep 3 tot en met groep 8.

Lunchen in Nijmegen? Dat doe je hier!

18. Zon & zwem in de Ooijpolder
De Ooijpolder is een prachtig gebied om te wandelen, fietsen en zomers kun je er heerlijk aan het strandje liggen. Het gebied wordt gekenmerkt door een uitgestrekt landschap met kleine dorpen, boerderijen en mooie natuur. Ook zie je vrijwel vanuit elke hoek tijdens de wandeling de imponerende stuwwal. Er zijn negen verschillende routes die je hier kunt wandelen en die vind je hier.

In eigen land: varen op de Mookerplas

19. Join een stadswandeling en kom meer te weten over de oudste stad van Nederland
De rijke cultuurhistorie van Nijmegen gaat tweeduizend jaar terug, toen de Romeinen hier neerstreken en Nijmegen uitgroeide tot de grootste stad van het toenmalige Nederland. Een stadstour kan daarom eigenlijk niet ontbreken wanneer je in Nijmegen bent en je graag wat leert over cultuur en historie. Je kan de tour zelf lopen (zie hier de route), maar het is ook mogelijk om met een gids op pad te gaan.

20. Check de Brebl website
Voor je naar Nijmegen komt of voor je een weekend wilt plannen kijk je zeker even op de agenda Brebl. Bij dit cultureel poppodium is altijd wat te beleven. Concerten, jazz-avonden of andere leuke feestjes. Zeker een aanrader. Je vindt Brebl hier: Waalbandijk 14 e/f.

Ben jij al eens in Nijmegen geweest? Of staat deze heerlijke Nederlandse stad al op je lijstje?

PS: Volg je ons al op Instagram? Dat vinden we leuk!