Ontdek de vier wonderen van Mealhada, Portugal

Als echte foodie en Portugal ganger ken je natuurlijk de beroemde francisinho die je in Porto kunt eten en alle gerechten met sardientjes in de Algarve. Maar kende je ook al het geroosterde varkensvlees uit Mealhada of de beroemde wijnen uit de Bairrada regio? De vier wonderen van Mealhada trekken vele foodies naar dit kleine stadje toe en ze zorgt ervoor dat je met een goed gevulde buik het stadje weer verlaat.

Ontdek de vier wonderen van Mealhada, Portugal

Ontdek de vier wonderen van Mealhada, Portugal

Mealhada ligt halverwege Aveiro en Coimbra en is een stop zeker waard. Het dorp zelf lijkt niet heel veel voor te stellen en met maar een paar huizen langs de kant van de weg, ben je hier zo doorheen gereden. De zon zorgt echter voor een zachte glans over de huizen en overal lijken uitgestrekte groene velden te zijn, bewoond door kleine druivenbomen. De wijn die hier gemaakt wordt is een van de vier wonderen en het huisgemaakte brood, het geroosterde varkensvlees en het water van de thermaal baden zijn de anderen. Wanneer je deze wonderen combineert heb je een perfecte mix van eten en genieten in het binnenland van Portugal.

Wijn proeven bij Quinta do Enconto

Vlak voor het stadje Mealhada ligt de wijnmakerij Quinta do Enconto. Omringt door uitgestrekte wijnranken valt het ronde, houten gebouw meteen op en wanneer je binnen bent, kijk je je ogen uit. Overal staan flessen wijn uitgestald en de openhaard in het centrale deel van het gebouw, heeft de vorm van een flessen hals. Nergens zijn trappen en in een spiraal loop je naar boven of beneden. Hartelijk worden we begroet en meteen wordt er verteld over de wijnen die hier gemaakt worden. Afgelopen jaar hebben ze meer dan 10 miljoen flessen wijn uit de Bairrada regio geproduceerd, zowel oude klassiekers als moderne varianten waarbij rode en witte wijn gemixt zit in een fles. Bij lekker weer nemen ze je mee naar buiten, de druivenranken in, en leren ze je verschillende druivensoorten herkennen en vertellen ze je welke druif voor welke wijn wordt gebruikt. Binnen krijg je de hypermoderne persen te zien die zorgen voor een unieke samenstelling voor elke fles wijn. In grote tonnen ligt er wijn te rijpen, soms al wel tientallen jaren! Wanneer je helemaal naar boven loopt, krijg je verschillende soorten wijn te proeven samen met wat Portugese specialiteiten terwijl je een uitzicht hebt over de gehele omgeving.

Ontdek de vier wonderen van Mealhada, Portugal

Ontdek de vier wonderen van Mealhada, Portugal

Lunchen in O Tipico da Bairrada

Dit restaurant zit vol locals die hier voor hun portie vers geroosterd varken komen. Wanneer je, zoals wij, op tijd aankomt kun je naar achter lopen en zien hoe de kleine varkentjes bereidt worden in de grote ovens. Uitgebreid wordt daar verteld hoe deze varkentjes worden klaargemaakt voordat ze de grote steenovens in gaan en ze laten ons het proces uitgebreid zien. Op je bord zie je gelukkig het hele varken niet meer terug, maar krijg je een stukje vlees met een heerlijk knapperig laagje. Samen met huisgemaakte aardappelchips en een salade kun je genieten van het tweede wonder van Mealhada. Wanneer je een hapje neemt, valt het vlees haast uit elkaar in je mond en heerlijke kruiden geven het een zachte smaak. Drink hierbij de regionale wijn en eet het huisgemaakte brood met een lekkere laag ricotta en kruiden er naast. Nagerechten hebben ze hier ontzettend veel, van de traditionele spongecake, tot grote ijscoupes en kleine bladerdeeg hapjes. Nadat je hier hebt gegeten, kun je de rest van de dag makkelijk weer vooruit.

Ontdek de vier wonderen van Mealhada, Portugal

Ontdek de vier wonderen van Mealhada, Portugal

Uitrusten in de thermaalbaden

Het vierde en laatste wonder van Mealhada ligt iets verderop. Verschillende thermaalbaden zijn te vinden in Thermas do Luso en zijn elke dag open zijn voor bezoekers. Er wordt gesproken van helende krachten die het water bezit, of dat waar is? Het warme water laat je in ieder geval heerlijk ontspannen! Snuif ondertussen de frisse berglucht op van de Buçaco bergen waar de baden op uit kijken en wordt weer even helemaal zen. Naast de baden ligt nog een groot, eeuwenoud bos, waarin je tot slot heerlijk kunt wandelen. Ga hier opzoek naar de “Cold fountain” of zoek naar de natuurlijke watervallen die je op verschillende plekken in het bos kunt zien. Het water is hier ijskoud, maar ontzettend helder doordat het zo uit de bergen gestroomd komt, waarmee je het vierde wonder in verschillende vormen hebt gezien.

Ontdek de vier wonderen van Mealhada, Portugal

Quinta do Enconto: de rondleiding is gratis, de proeverij is €8,50 per persoon voor vier verschillende wijnen. Vanuit Mealhada is deze plek goed per trein (Station Curia, 20 minuten lopen) of fiets te bereiken, rijden is misschien iets minder verstandig na het proeven van allerlei soorten wijn.

O Tipico da Bairrada: Rua da Fonte 1, Sernadelo. www.tipicodabairrada.com

Door:Caro van bornonaplane.nl