Wij bouwen een huis

Ik heb lang getwijfeld of ik/wij dit verhaal wilden delen op My Delicious Journey. De blog is nu al een aantal jaar gefocust op reizen en eten. Dat voelt goed. Maar ik merk ook dat ik graag andere inspiratie met jullie deel. Andere ‘Delicious Journey’s’ dan enkel de reizen die we maken en de verhalen en tips die we delen en schrijven. Het idee om de blog te veranderen en aan te passen ligt er al een tijdje. Door tijdgebrek is dat er nog niet van gekomen… maar SOON gebeurt dat wel. Een categorie die daar meer naar voren zal komen is ‘Lifestyle’ en daarin meegenomen onze hele journey rondom het bouwen van ons eerste huis! Hoewel de nieuwe look&feel nog even op zich laten wachten, beginnen we wel vast met het delen van ons verhaal; wij bouwen een huis!

Het vinden van een geschikt huis

Om te beginnen bij het begin gaan we terug naar de winter van 2017. Johan werkt dan al een aantal jaar fulltime en ik heb mijn eerste half jaar als ondernemer en werknemer erop zitten (zomer 2016 afgestudeerd). We willen en gaan op zoek naar een huis. We vragen advies bij verschillende personen als het gaat om financiën en vanuit dat oogpunt kijken we rond. Voornamelijk op Funda en we stellen iedereen op de hoogte zodat men via, via ook bij ons terecht komt als iemand zijn huis verkoopt.

De eerste maanden voelen als een drama. Er komt vrijwel NIETS op Funda. Januari, februari en maart verstrijken. Vanaf april hebben we een aantal bezichtigingen. De meeste huizen vallen ons enorm tegen.. we moeten er TE veel aan doen of de stijl van het huis zelf blijkt ons toch niet te passen.

Wij bouwen een huis

Uiteindelijk vinden we een huis waar we beiden blij van worden. Het is nieuwbouw, maar nog niet verkocht. We kunnen er nog alle kanten mee op. De keuken kunnen we zelf kiezen, de badkamer en eigenlijk alles nog. We nemen een makelaar in de hand om te kijken waar en wat er nog te onderhandelen valt aan de prijs. Uiteindelijk zijn we te laat en is het huis van de een op de andere dag verkocht. Ons traject heeft te lang geduurd. BALEN! Wat vooral lang heeft geduurd, is de beslissing ja of nee. We wisten zelf dat het goed voelde, dat we het konden betalen. Maar meningen van anderen hebben ons te zeer en te veel beïnvloed. Direct mijn eerste tip: voelt het goed, kan je de financiering rond krijgen en wil JIJ of JULLIE het. Go for it!

We kwamen in een dip terecht. We baalden echt ENORM dat we dit zo hadden aangepakt en dat het huis verkocht was. De maanden daarna zoeken we verder.. Funda blijft redelijk leeg of de huizen zijn niet in de categorie waar wij zoeken.

Een huis zelf bouwen?

Op een zonnige zondagmiddag besluit ik op zoek te gaan naar grond. Dan maar helemaal zelf een huis bouwen! Iets waar we sowieso niet vies van zijn, maar er leken weinig mogelijkheden. De makelaar aan wie we het vragen zegt ook ‘nee, er is geen grond beschikbaar in het dorp waar jullie zoeken’. Die zondagmiddag kom ik documenten tegen van een bestaand plan.. en er lijkt te staan dat er WEL grond te koop is. Het lijkt te mooi om waar te zijn.. maar als we die maandag erop gaan bellen en onderzoeken hoe het zit, blijkt dat het inderdaad zo is. Nota bene in samenwerking met de makelaar die ons aangaf dat er geen grond was. Onze tweede tip: graaf dieper. Als je iets wilt, zoek, kijk en onderzoek zelf. Er zijn vaak meer kansen en mogelijkheden. Dit is de manier die ons uiteindelijk bij deze grond heeft gebracht. YES. We kunnen aan de slag.

Wij bouwen een huis
Wij bouwen een huis

Het kopen van de grond en tekenen bij de notaris

Begin 2018 zitten we om tafel met de verkoper van de grond. Niet veel later tekenen we daarvoor bij de notaris! De zoektocht naar een aannemer begint. We hebben meerdere gesprekken en bellen ook veel bedrijven die we online vinden. We willen dat het goed voelt en goed is. Dit nam ruime tijd in beslag. Tip 3: kies niet voor de eerste beste aannemer, again doe wat onderzoek, vraag bij vrienden en familie wat de ervaring is en ook belangrijk is dat het gevoel tijdens de gesprekken goed is.

Na (wellicht iets te lang) wikken en wegen tekenen we bij de aannemer. Net op tijd (de dag zelf) dienen we een verzoek in bij de gemeente. Per 1 juli 2018 is het niet meer mogelijk om een ketel te plaatsen in je huis en moet alles op een waterpomp. Dit wilden wij (nog niet), omdat we er nog niet veel verhalen en ervaringen over hebben gehoord. Let alone dat de prijs daarvan niet zeer gunstig is op dit moment. We dienen op 30 juni de aanvraag in en zijn daarmee net op tijd ;-).

Het begin van de bouw..

Alles wordt in gang gezet. De zomer van 2018 was voor ons niet alleen lang als we het letterlijk over de zomer hebben.. (tot oktober buiten zitten op het terras). Maar ook omdat de bouw in oktober zou starten kon het ons eigenlijk niet snel genoeg gaan.

In oktober is het begin dan daar! Met ieder korreltje zand dat wordt verplaatst zijn we al blij. Iedere mini vooruitgang is voor ons de wereld. Want hier komt ons huisje te staan. ONS huis.

In november tekenen we voor de hypotheek. Die we uiteindelijk bij de Nationale Nederlanden afsluiten. Ook hier geldt dat het van belang is om met een goede, fijne en betrouwbare partij om tafel te gaan. Het moet goed voelen, want het gaat om ten eerste een heel hoog bedrag en ten tweede een afspraak waar je heel erg lang aan vast zit. De goedkoopste is niet altijd de beste en dat geldt voor de duurste net zo goed. Kijken, luisteren, afspreken met meerdere partijen is iets wat je gaat helpen! Uiteindelijk zijn we blij met onze verstrekker. Maar het proces vooraf had van ons met een andere partij mogen zijn. Geholpen worden en begrepen worden is hier enorm belangrijk!

Inmiddels zijn ze al bezig met het bouwen van de bovenste etage. Gaat mijn vader na de carnaval aan de slag met het dak en zijn wij doorslaggevende beslissingen aan het maken/nemen als het om de keuken en de badkamer gaat. Jongens… wat een keuzes! Hier en daar werken we ook aan DIY projecten. Niet enkel wij.. we krijgen hulp van familie. Maar het is allemaal zo gaaf, zo tof, zo leuk! En het lijkt mij ook tof dit met jullie te delen.

Bijna elk weekend gaan we even langs om te kijken. En elk weekend beseffen we meer en meer dat we daar binnenkort wonen.

Goed. Na bijna 1200 woorden is het tijd om deel 1 van ‘Wij bouwen een huis’ af te sluiten. Laat ons weten of je graag meer van deze updates ziet, want we delen het graag! Meer inspiratie vind je bijvoorbeeld in de serie ‘Pinspiratie’. Hier vind je het eerste deel van de badkamer.

Alle tips op een rijtje


1. Voelt een huis goed voor jou of jullie? Kun je de financiering rondkrijgen? Go for it! Wat jullie willen en kunnen is het meest belangrijk. Andere meningen kunnen zeer van invloed zijn, maar maak de juiste keuze voor jezelf.

2. Als je iets graag wilt (oud huis verbouwen, een stuk grond om zelf te bouwen), zoek, kijk en onderzoek ZELF. Er zijn vaak meer kansen en mogelijkheden die zich in eerste instantie niet voor zullen doen. Graaf dieper en zoek uit!

3. Zorg ervoor dat je bij zowel de aannemer die je kiest om het huis te bouwen als voor de hypotheekverstrekker dat je er een heel goed gevoel bij hebt. De aannemers bouwt of verbouwt het huis van jullie dromen.. en het is logisch dat dat goed moet zijn! Wat de hypotheekverstrekker betreft: De goedkoopste is niet altijd de beste en dat geldt voor de duurste net zo goed. Kijken, luisteren, afspreken met meerdere partijen is iets wat je gaat helpen!

Nog meer inspiratie, ideeen en tips? Volg ons dan op Instagram! Wil je tips met ons delen? Dat horen en zien we graag in de reacties!