Weekendje cocoonen

Weekend cocoonen

Cocoonen. Alleen het woord klinkt al zo fijn. Een weekendje cocoonen past voor mijn gevoel het beste bij herfst- en winter. Niet zo gek ook natuurlijk: dan blijven we immers vaker binnen. In de lente- en zomer trekken we er na het eten nog op uit voor een ijsje bij de plaatselijke ijssalon of eten we ons avond eten in het park op een kleedje. Zodra de gure wind op komt zetten en de regen langs de ramen sijpelt is het tijd om terug naar binnen te keren. Letterlijk en figuurlijk. Dikke truien, warme vesten, kaarsen, warme choco’s en een dekentje om het geheel compleet te maken.

In tijden als deze (lees coronavirus maart 2020), waarin de wereld veroverd lijkt te worden door een niet te stoppen zeer besmettelijk virus, moeten we terug naar binnen keren. Zo min mogelijk sociaal contact, evenementen worden afgelast, restaurants gaan dicht en landen sluiten grenzen. Bizar en bijna niet voor te stellen (daar schreef ik hier een stukje over), maar dat heeft een keerzijde. Verbinding. Samen zijn. De deur niet uitgaan- of kunnen betekent creatief zijn. Want wat doe je met die tijd? Ga je samen spellen spelen? Pak je dat boek wat je al tijden wilt lezen er eens bij? Neem je de tijd om podcasts te luisteren? Of lees je blogs om inspiratie op te doen en alvast vooruit te dromen voor de toekomst?

Ik geef je in ieder geval graag tips voor een weekendje cocoonen, wellicht cocoonen omdat je verplicht bent om het te doen, maar feitelijk gezien blijft dat hetzelfde: binnen zitten met de kaarsjes aan, een kop thee en boek, podcast of spelletje bij de hand. Lees je mee?

Boek De jachtpartij

Weekendje cocoonen: de leukste boeken

Wanneer wij een weekend de bossen in gaan probeer ik altijd een huisje met open haard te boeken. Dit is knus, sfeervol en voegt iets extra’s toe aan je weekend. Misschien omdat we het thuis niet hebben, door het romantische beeld dat ik heb van een open haard, of gewoon omdat het daadwerkelijk gezellig en knus is. Anyhow; met een boek op een bank of stoel voor de open haard is ultiem, maar in deze tijden van haast ‘en volle agenda’s is het al een luxe om de tijd te nemen een boek te lezen.

#1. De Sterrengever – Jojo Moyes – 4 sterren

Kentucky, 1937. Wanneer Alice hoort dat de bibliotheek vrouwen zoekt om te paard afgelegen huizen te bezoeken met boeken, besluit ze zich aan te melden. Ze is een prima ruiter, en dit biedt haar een ontsnapping uit het benauwende huis van haar man en schoonvader. Onder leiding van de vrijgevochten Marge vormen vijf vrouwen al snel een hechte groep, maar hun vriendschap wordt op de proef gesteld als een deel van het dorp én de wet zich tegen hen keren.

Jojo bezit wat mij betreft de gave om verhalen te schrijven die je ontroeren en je aan het papier gekluisterd houden en doen verlangen naar meer. De Sterrengever heeft wat mij betreft alles: aimabele hoofdrolspelers, feminisme, humor, romantiek en een spannend verhaal. Dit alles doet het (te) trage beginnen snel vergeten.

Je koopt dit boek onder andere bij bol.com en wellicht bij jouw lokale boekhandel!

#2. De jachtpartij – Lucy Foley – 3 sterren

Een groep dertigers viert elk jaar samen de jaarwisseling op telkens een andere locatie. Ze kennen elkaar uit hun studietijd, sommigen zijn inmiddels een stel en de meesten werken in Londen. Dit jaar is de keus gevallen op een afgelegen jachtverblijf in de Schotse Highlands, waar zij al snel ingesneeuwd raken. Vervolgens wordt een van hen vermoord aangetroffen. Er wordt al op de eerste pagina’s melding gemaakt van deze moord, maar de lezer wordt tot de laatste pagina’s in spanning gehouden over de dader. Je komt er al een stuk sneller achter wie de persoon is die vermoord is. Hoewel het verhaal- en de verhaallijn niet heel origineel is en het niet echt verrassingen heeft, blijft het een boek dat je niet snel weglegt.

Het is eenvoudig geschreven en ik denk daardoor juist in tijden waarin focus een steeds groter probleem is, dat het prettig is te kunnen verhalen in een verhaal als deze. Door de gele kaft met dikke rode letters moest ik het boek hebben. Het knalde eruit en door de achterkant te lezen, waarin naar voren kwam dat het om de Schotse Hooglanden ging, moest ik een poging wagen. Niet het allerbeste boek, maar Foley weet je aandacht absoluut een paar uur vast te houden en het boek scoort zeker een voldoende.

Je koopt dit boek onder andere bij bol.com en wellicht bij jouw lokale boekhandel!

#3. Wildplukken de buitenkeuken – leoniek Bontje – 4 sterren

Leer de meest voorkomende eetbare wilde planten te herkennen en te gebruiken met Wildplukken in de hand. De Buitenkeuken neemt je in dit boek mee op plukdagen door het hele jaar. Met de oogst van een plukdag bereid je de heerlijkste gerechten.
Beschrijvingen van meer dan 60 planten om te plukken, de medicinale werking per plant, tips en veel recepten.

Ik verdiep mezelf steeds meer in zelfvoorzienend zijn. We hebben straks een tuin waarin ik graag kruiden wil planten en ook een moestuintje aan wil leggen. Wanneer we in het bos wandelen of op reis zijn vraag ik mij vaak af welke dingen er eetbaar zijn. Waar mogen we van plukken en waar kunnen we het voor gebruiken? Steeds vaker duiken er boeken op over producten uit de natuur die je kunt plukken en in gerechten kan gebruiken. Daar is ‘Wildpukken de buitenkeuken’ er één van. Dit boek heeft een super mooie lay-out, is duidelijk en praktisch en staat vol leuke recepten. Het kriebelt meteen om plannen te maken en op pad te gaan.

Je koopt dit boek onder andere bij bol.com en wellicht bij jouw lokale boekhandel!

#4. The Campout Cookbook – Marnie Hanel

Hoewel ik dit boek niet in mijn bezit heb, heb ik er warme gevoelens voor! Ik zag het voorbij komen bij Liv van Expeditiekram, zij kampeert héél véél, Laura kocht het voor als cadeau en sinds ik het boek voorbij heb zien komen in de maandelijkse nieuwsbrief die ze uitstuurt, blijf ik maar denken dat ik het óók wil toevoegen aan mijn boekenkast.

“Vergeet gevriesdroogde astronautenmaaltijden en zakken met muffe, in de winkel gekochte gorp. Eindelijk is er een kookboek dat de magie aanvult van rond een kampvuur zitten, liedjes zingen, spelletjes spelen en een maaltijd delen met vrienden.”

Je koopt dit boek onder andere bij bol.com en wellicht bij jouw lokale boekhandel!

Weekendje cocoonen

Weekendje cocoonen: de gezelligste spelletjes

Confession: ik ben vaak géén spelletjes mens. Ik ben af en toe een spelletjes mens. Bestaat dat? Nou ja, ik ben denk ik het juiste voorbeeld. Het ligt aan de sfeer en de setting.. op vakantie vind ik het altijd mega leuk om spelletjes te spelen of op een regenachtige zaterdagavond. Kieskeurig.. maar dat heb je soms. Ik verzamelde in ieder geval wat leuke spellen de afgelopen tijd die we natuurlijk met je delen ;-).

#1. Dixit – Het sprookjesachtige spel

Het sprookjesachtige spel Dixit bevat prachtige kaarten die voor interpretatie vatbaar zijn. Bij dit gezellige bordspel is het belangrijk om je medespelers goed in te schatten en je verbeelding de vrije loop te laten gaan.

Alle spelers hebben altijd zes kaarten in hun hand, waarop mysterieuze tekeningen te zien zijn. Om de beurt is een speler de verteller die een kaart uit zijn hand kiest en deze omschrijft. Dit kan door middel van een woord, een zin, of het maken van een gebaar of geluid. Alles is toegestaan. Probeer je tegenstanders goed in te schatten en zorg dat je hint niet té makkelijk of té moeilijk is. De andere spelers kiezen vervolgens een kaart uit hun handkaarten die ze bij de omschrijving vinden passen. De kaarten van dit spel maken het spel de moeite al waard. Ze zijn prachtig, sprookjesachtig getekend. Een genot om enkel naar de kaarten te kijken zonder het spel te spelen!

Je koopt het spel o.a. bij bol.com.

#2. 30 seconds every day life

Hoewel de meeste al bekend zullen zijn met dit spel, deel ik hem toch graag nog eens! Het is met een groep vrienden- of familie al snel gezellig en vol spanning in huis wanneer je dit spel fanatiek speelt. Een eerdere vesie ging over personen (bekende mensen), de every day life versie is geschikt voor meerdere leeftijden. Zoals het al aangeeft zijn dit onderwerpen of dingen die we in ons dagelijks leven tegenkomen. Wat mij betreft is dit een fantastisch spel om tijdens je weekendje cocoonen of tijdens een verjaardagsfeestje te spelen.

Je koopt het spel o.a. bij bol.com.

#3. Ticket To Ride Europe Kaartspel – Ga op treinavontuur dwars door Europa!

Dit is een heeeeerlijk spel voor iedereen, maar sowieso voor de reizigers onder ons! Met het Ticket to Ride Europe bordspel reis je per trein over het hele continent. Waag je een reis door de donkere tunnels in Zwitserland of aan boord van een veerboot op de Zwarte Zee? Of bouw je schitterende treinstations in de grote hoofdsteden van oude wereldrijken? In Ticket to Ride Europe moeten de spelers de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt.

Het leuke en gezellige is dat dit spel ook met het hele gezin te spelen is! Het spel is daarnaast uit te breiden met verschillende edities.

Je koopt het spel o.a. bij bol.com.

Weekendje cocoonen: de leukste podcasts om te luisteren

Podcasts luisteren, doe jij dat al? Podcasts bestaan eigenlijk al best wel lang.. maar sinds een jaar of twéé zijn ze erg populair geworden. We luisteren ze in de auto onderweg- of terug vanuit ons werk, in de keuken wanneer we aan het koken zijn en ik luister er ook met regelmaat een wanneer ik in bad duik.

#1. Celine Charlotte Podcast

Charlotte van ‘T Wout neemt je in haar podcasts mee in de lessen die zij leert als ondernemer. Ze heeft twee bedrijven (een fysiek een online) en vertelt heel open over basically evevrything. Naast het zakelijke stuuk, deelt ze juist heel veel persoonlijke verhalen, tips en ideeen. Ze heeft ontzettend veel zelfhulpboeken gelezen en deelt daar met regelmaat inzichten over. In februati 2020 is zij op Ayahuasca-reis geweest en maakte daar een dredlige podcast-serie over: jammer voor mij dat ik er al doorheen ben! Ze heeft (vind ik) een fijne stem om naar te luisteren en tijdens haar podcast verveel ik mij nooit.

#2. Wild Moon Garden – The Podcast

Wild Moon garden is de podcast van Romy. Ze neemt je in deze podcast mee in haar reis naar een bewuster leven. Onderwerpen als duurzaamheid, gezondheid, spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling komen hier aan bod! Ik heb de podcast nog neit zo lang geleden ontdekt.. maar geloof dat het wel een aanrader is ;-).

#3. De Ben Tiggelaar Podcast

Schrijver, spreker en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar spreekt inspirerende gasten over persoonlijk leiderschap, effectief werkgedrag en work-life balans. Ik kan uren naar zijn stem luisteren. Net als bij Charlotte vind ik zijn stem fijn om te horen. De podcast staat regelmatig aan als ik in de auto zit of wanneer ik aan het koken ben.

Wanderlust Playlist

Als laatste sluit ik graag af met een fijne Spotify Playlist. Muziek die perfect past bij een weekendje in een cabin (of wanneer je even je huis niet uit mag..). Lekker wegdromen kan óók bij deze muziek.

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via één van deze links iets boeken dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.