Fertility tracker Daysy

Ik ben sinds mei voor de derde keer gestopt met de pil. Niet omdat ik zwanger wil worden, maar omdat ik geen kunstmatige hormonen meer in mijn lijf wil. Dan volgt natuurlijk de vraag, wat dan? Hoe voorkom je dat je ongewenst of ongepland zwanger wordt? Natuurlijk zijn daar verschillende manieren voor, maar met deze oplossing, het gebruik van Daysy ben ik wel erg blij! In deze post vertel ik je graag meer over Daysy, wat het is, hoe het werkt en beantwoord ik een aantal vragen die jullie mij via Instagram hebben gesteld nadat ik stories plaatste over het gebruik van de fertility tracker Daysy.

Mijn verhaal in het kort

Op mijn 14e/15e begon ik aan de pil. Dit had destijds twee redenen, ik had veel pijn een aantal dagen voor- tijdens- en na mijn menstruatie. Zoveel pijn dat ik veel hinder van ondervond in het dagelijks leven. Daarnaast had ik op dat moment langer dan een jaar een relatie, de pil diende daarom ook als anticonceptie. Ik heb het er kort met mijn moeder over gehad (praten was niet iets dat gemakkelijk ging bij ons) en ben daarna na de huisarts gegaan.

Velen zullen misschien herkennen dat er tijdens het bezoek aan de dokter, maar ook op school of op andere plekken waar het logisch zou kunnen zijn, niet veel uitleg wordt gegeven of beter besproken wordt wat de pil nou eigenlijk allemaal inhoudt. Het is een handige anticonceptie, voor andere vrouwen kan het de pijn verminderen en weer een andere groep vindt het prettig dat er regelmaat in de cyclus komt. Wat echter weinig wordt besproken is het feit dat je met de pil ‘kunstmatige hormonen’ aan je lichaam geeft. Sommige vrouwen zullen hier niet veel van merken, anderen krijgen een betere en stabielere stemming, maar er is ook een grote groep waarbij gevoelens en stemmingen enorm onderdrukt worden door de pil en er bijna geen emoties meer zijn.

Ook is er (volgens onderzoek hieronder in de bronnen genoemd) een veel grotere groep dan we denken waarbij het libido vermindert. In een aantal gesprekken die ik heb gevoerd heb ik vaker het argument gehoord ‘maar alle bijwerkingen etc. staan in de bijsluiter’. Kort gezegd: ik vind de bijsluiter van iets dat zo enorm veel impact kan hebben niet voldoende informatie. Daar hoort meer voorlichting en uitleg bij.

Stoppen met de pil

Rond mijn 23ste ben ik voor het eerst gestopt met de pil. Ik wilde af van de kunstmatige hormonen. Ik was na al die jaren benieuwd hoe het met de pijn zou zijn tijdens de menstruatie als ik niet aan de pil was. Ook op het gebied van stemmingen en emoties wilde ik graag zien wat er zou gebeuren.

Enorm verbaasd was ik na een maand of twee. Ik herkende mezelf bijna niet meer. Ik had zoveel meer highs en lows in emoties en stemmingen. Dat klinkt misschien niet positief, maar dat was en voelde voor mij wel zo. Alsof ik een beetje meer van mijn eigen persoonlijkheid weer terugkreeg. Dat deel was enorm positief.

Helaas ging het met de pijn niet goed. Ik was elke maand bijna ziek van de pijn tijdens de menstruatie. Toen nog onwetend (nu veel meer gelezen, geleerd, opgezocht), ben ik weer begonnen met de pil. Ik wilde mezelf niet elke maand ziekmelden en dacht dat de pil dan maar de beste oplossing was. Na een jaar ben ik daarom weer aan de pil gegaan. Ik merkte na een maand of 4 dat mijn emoties weer monotoner werden, dat frustreerde mij enorm. Aan de andere kant was ik wel blij om veel minder pijn te hebben tijdens de menstruatie. De pijn is trouwens wel aanwezig gebleven, maar ik voelde mezelf niet meer zo beroerd.

Fertility tracker Daysy

Vier jaar later, augustus 2018 ben ik weer gestopt met de pil. Er was zoveel gaande en ik voelde mij niet goed. Door meerdere gesprekken te voeren en naar oorzaken te kijken besloot ik te stoppen met de pil. Ook heb ik mezelf rond die tijd laten checken bij de gynaecoloog op endometriose. Dit o.a. door de pijn die de laatste 1,5 jaar toch weer steeds heftiger werd ook met de pil.

Met de pil is het lastiger te zien of er sprake is van endometriose, dus ben ik na het onderzoek weer gestopt met de pil en kwam ik drie maanden later bij haar terug. De pijn was verergerd en daar zochten we een oplossing voor. De enige oplossing die zij nog kon bedenken was een ‘minipil’. Minder hormonen, regelmaat in menstruatie en minder pijn. Ik vond het een moeilijke beslissing, maar heb daar toen voor gekozen. Tot ik in mei nog steeds ongesteld werd door de pil heen, ik 6 maanden lang wat emoties betreft volledig ontregeld was (had meerdere redenen, want ik zat thuis met een burn-out), maar door enkel de frustratie van het telkens ongesteld worden door de minipil heen en ik soms bloedingen kreeg om de 5 dagen, was ik er klaar mee. Of beter gezegd KLAAR MEE. Ik heb de pil regioreus weggedaan.

Het gekke was, nadat ik stopte met de minipil duurde het 8 weken voor de eerste menstruatie terugkwam. Geen bloedingen tussendoor, niets. het was een opluchting toen ik ongesteld werd. Mijn lichaam voelde zo anders. Ik voelde mij ineens weer meer vrouw. Aantrekkelijker, beter in mijn vel. De moodswings verdwenen, mijn libido nam toe en kreeg meer zin in het leven algemeen. Als ik dit opschrijf ben ik nog steeds een beetje ‘in shock’ van wat er gebeurde vanaf dat moment. Dat ik liefst zonder ‘extra’ hormonen verder wilde gaan, was duidelijk.

Er bleven twee vragen over: 1. Wat gaan we doen wat anticonceptie betreft? 2. De pijn tijdens de menstruatie (en de dagen ervoor en erna), hoe dealen we daarmee? En geen vraag, maar niet geheel onbelangrijk, na al die jaren waarin ik eigenlijk maar weinig (veel te weinig) wist over de pil, hormonen en alles wat erbij komt kijken, wilde ik mijn eigen cyclus veel beter leren kennen. Inmiddels kreeg ik enorme interesse in ‘werken met de energiecyclus van de maan’ en sowieso meer rekening houden met de energie die wij vrouwen op verschillende momenten wel of niet hebben door de hele cyclus heen. Ik zag een aantal verschillende dingen voorbij komen, maar ben uiteindelijk door vele instastories die ik tegenkwam over Daysy mezelf gaan verdiepen in wat Daysy precies is en doet. En zo komen we vandaag bij deze blogpost.

Aan de slag met Daysy

“Daysy, is jouw persoonlijke fertility tracker. Daysy is een intelligente vruchtbaarheidsmeter. Dankzij Daysy weet je precies wanneer je vruchtbare dagen zijn (gemiddeld 6 per menstruatiecyclus) en wanneer niet. Tijdens je vruchtbare dagen kun je zwanger raken, tijdens de andere dagen niet. Daysy berekent de vruchtbare dagen, ze leert jouw unieke menstruatiecyclus kennen en gebruikt het interne algoritme om je vruchtbaarheidsstatus per dag met een betrouwbaarheid van meer dan 99% weer te geven. Rood, vruchtbare dag. Groen, onvruchtbare dag.”

Eerlijk is eerlijk, mijn mond viel open van verbazing toen ik mij ging verdiepen in ‘Daysy’. Het grappige is dat deze manier om je cyclus bij te houden toch al meer dan 30 jaar bestaat! Na wat speurwerk duurde het niet lang voor ik Daysy in huis had. Ik kon niet wachten om te beginnen en te starten met het meten van mijn temperatuur door middel van de Daysy. Het opnieuw leren kennen van mijn lichaam zonder kunstmatige hormonen. Voelen, zien, meemaken hoe mijn eigen cyclus in elkaar zit. Op welke momenten ik bepaalde energie heb of niet. Je gebruikt Daysy elke ochtend direct na het wakker worden, dit duurt ongeveer 30 seconden. Zodra de wekker gaat pak je Daysy erbij, stop je Daysy in je mond en meet je je temperatuur. Door middel van de DaysyView app kan je jouw cyclus in een overzichtelijke kalender bijhouden.

Wanneer na het stoppen van de pil je eerste menstruatie weer op gang komt en je dit kan bevestigen op de Daysy, dan zal ze groen en rood gaan aangeven. Wanneer een zwangerschap niet gewenst is kun je gele dagen het beste als rood beschouwen. Rood geeft aan dat je vruchtbaar bent (let op, per maand kan dit net anders zijn) de Daysy volgt jouw persoonlijke cyclus. Het algoritme in Daysy heeft een betrouwbaarheid van meer dan 99%. Nieuwsgierig? Hier kun je alles lezen over hoe Daysy werkt.

Ben ik tevreden en hoe nu verder?

Ja! ik ben tot nu toe zeker tevreden over Daysy. Het is simpel, je kunt alles precies bijhouden in de app en meest belangrijk is natuurlijk dat ik geen anticonceptie met hormonen meer heb. Ik heb nog steeds het idee dat het steeds wat beter gaat met mijn lichaam, ik ben vaker vrolijk en kan rekening houden met mijn energie tijdens de cyclus. Ik weet steeds beter wanneer ik veel energie heb en wanneer ik mezelf echt even terug moet trekken. Hele belangrijke dingen probeer ik (kan niet altijd) niet te plannen tijdens mijn menstruatie en voor een project of iets waar ik veel energie voor nodig heb probeer ik juist rond de ovulatie te plannen (meeste energie).

Het enige nadeel is natuurlijk dat Daysy niet helpt voor de pijn. De pijn tijdens mijn menstruatie is zeker nog aanwezig en daar ben ik nog aan het uitzoeken wat ik het beste kan doen om dit te verminderen etc. Sinds ik weer beter in mijn vel zit, is de pijn wel draaglijker, maar dat heeft meer met psychisch welzijn te maken. Ik weet dat er vaak bij veel pijn tijdens de menstruatie veel te halen valt door eens goed te kijken naar onze hormonen uberhaupt. Dat traject ben ik op dit moment aan het bekijken. Mocht daar óók interesse in zijn, laat het mij dan vooral weten in een (privé)bericht. Dan ga ik kijken wat ik daarmee kan doen.

Daysy - Natuurlijke en hormoonvrije anticonceptie

FAQ

Naar aanleiding van mijn stories op Instagram een aantal weken geleden heb ik best wat vragen binnengekregen over Daysy, het gebruik van Daysy, hoe veilig het is en wat bijv. het verschil is met de Ladycomp. Deze vragen heb ik in samenwerking met Daysy bekeken en beantwoord:

1. Waarom zou ik de Daysy aanschaffen en niet werken met een normale thermometer en alles bijhouden op papier?
Daysy leert niet alleen jouw persoonlijke cyclus kennen maar heeft een ingebouwd algoritme dus de kleur die Daysy aangeeft is veel meer betrouwbaar als met een thermometer meten en zelf interpreteren. Daysy heeft een interne thermometer en calculatie daardoor vind er geen verwarring plaats.

2. Hoe werkt het als je bijv. ‘s nachts vliegt en weinig slaapt? Of een slechte nacht hebt? (voorbeeld: afgelopen nacht heb ik maar 4 uur geslapen. Daarna steeds wakker en weer kort slapen). Wanneer moet je dan meten? En hoe weet je of het dan ook betrouwbaar is? Of kun je ook één dag overslaan en de volgende dag weer meten? Is het dan betrouwbaar?

Meten kan al na minimaal 3 uur aaneensloten. We hebben vliegend personeel en dames die nachtdienst hebben. Maar ook als je op vakantie gaat meet je niet in het vliegtuig maar pas de dag dat je op de bestemming minimaal 3 uur aaneengesloten geslapen hebt. Bij nachtdienst temperaturen na het slapen overdag. Als Daysy niet zeker is geeft ze geen groen maar geel dus leerfase. Heeft ze weer voldoende metingen pakt ze het gewoon weer op.

3. Na hoeveel weken moeten er sowieso meer groene lampjes verschijnen?
Na het bevestigen van de eerste menstruatie dagen op Daysy heb je al groene dagen.

4. Wat is het verschil tussen Daysy en de ladyComp?
Daysy is het opvolgende model van de LadyComp. Valley Electronics is de maker van beide apparaten. Daysy heeft een nieuwe sensor (thermometer), app, bluetooth om te synchroniseren naar de app, hoeft niet op het zelfde tijdstip te meten dagelijks, kan al meten na minimaal 3 uur aaneengesloten slapen. Allemaal vooruitgang voor de gebruiker.

5. Werkt Daysy ook als je PCOS hebt en dus geen regelmatige cyclus hebt?

Een regelmatige cyclus kan variëren tussen 25 en 35 dagen. Daysy kan je volgen als er tussen de 19-40 dagen tussen de volgende menstruatie start zit. Er zijn genoeg vrouwen met PCOS die prettig met Daysy werken. Juist omdat zij zien hoe het verloop is van de cyclus.

6. Wat kost Daysy en wordt het (deels) vergoed vanuit de zorgverzekering?
Daysy kost €299,- en wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Zorgverzekering vergoed medicatie en Daysy is geen medicijn. Daysy volgt jouw natuurlijke cyclus zonder die te verstoren. Ik heb wel een kortingscode voor je! Deze vind je onderaan de blogpost.

7. Hoe lang gaat Daysy mee?
Jaren lang, 5 jaar of langer. 2 jaar fabrieksgarantie.

8. Is Daysy ook betrouwbaar als mijn temperatuurmetingen schommelen?

Ja, als Daysy niet zeker is geeft ze nooit zomaar groen (onvruchtbaar) maar gaat even een paar dagen in leerfase (geel) en pakt het dan weer op.

9. Welke kleuren laat Daysy allemaal zien en wat betekent dat?
Groen: niet-vruchtbaar. Op groene dagen kun je dus niet zwanger worden.
Geel: leerfase of schommelingen in je cyclus. Daysy moet jouw cyclus de eerste maanden leren kennen. Wanneer je niet zwanger wilt worden moet je gele dagen als rode dagen zien.
Rood: vruchtbaar. Rode dagen zijn de dagen voor, tijdens en na de ovulatie (eisprong). Daysy meet wanneer jouw ovulatie plaatsvindt en geeft de dagen ervoor al ‘rood’ omdat sperma meerdere dagen in je baarmoeder en eierstokken kan overleven.
Rood knipperlicht: ovulatie dag.

10. Wat kun je allemaal zien/doen op de DaysyView app?
Met de DaysyView app kun je:Jouw dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse vruchtbaarheidsstatus bekijken. Je temperatuurcurve bekijken. Zien wanneer er iets in je cyclus veranderd. Aantekeningen maken. De data delen met je partner. Contact opnemen met een expert voor advies en ondersteuning.

Wil je nog meer weten of ervaringen van gebruiksters lezen? Kijk dan bijvoorbeeld hier eens: Testimonials.

De kortingscode!

Zoals beloofd heb ik óók een kortingscode voor jullie kunnen regelen! De kortingscode zorgt ervoor dat je 10,- korting krijgt bij de bestelling van Daysy 2.0 met Bluetooth® + Pink Ocase opberghoesje.

CODE: my delicious journey.

Als je nog vragen hebt, laat het mij dan zeker weten in de comments of via een privébericht op Instagram bijvoorbeeld. Zijn jullie al bekend met natuurlijke en hormoonvrije anticonceptie? Ik ben erg benieuwd naar ervaringen!

Fertility tracker Daysy width=

 Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Daysy Nederland. Ik heb Daysy gratis mogen ontvangen, maar ondanks het feit dat het om een samenwerking gaat, deel ik altijd mijn eerlijke mening.

Gebruikte bronnen:
1, 2, 3, 4