Coming home. Wat betekent dat voor jou? Het is breed. En dat mag. Ga je letterlijk weer naar huis komend jaar? Mag je weer bij je geliefden zijn? Ga je van je huis een thuis maken? Ga je reflecteren en kom je terug bij jezelf? Zet jij jezelf op nummer één, mag je groeien, mag je er zijn, mag je kiezen hoe jij het leven indeelt en leeft? Coming home. In alle betekenissen van het woord. Ben jij al thuis?
Hoewel ik de dagen tussen kerst en oud en nieuw deze post al wilde schrijven, wist ik niet goed waar te beginnen. Vanochtend, toen ik de éérste les van ’the 30-day yoga challenge’ volgde van Adrienne, kwam het allemaal samen. De yoga-challenge gaat om bewuster, alerter en bereidwilliger te worden om de diepgang in de relatie met jezelf te ervaren. Een warme deken. Het lezen van een goed boek. Geen pagina overslaan, geen hoofdstuk overslaan. Alles komt één voor één. Tijd om weer helemaal bij en met jezelf te zijn. Kracht opbouwen. Groei. Laat lasten van je afvallen. Coming home.
Het geeft mij een nostalgisch gevoel. Coming home. Het herinnert mij aan de dagen dat ik thuiskwam uit school en mama daar altijd was. Hoe zij altijd een thuis was en beter wist dan iedereen hoe dat zou moeten zijn. Sommige personen zijn gewoon een thuis zonder dat ze dat misschien zelf beseffen. Veilig. Warm. Vertrouwd.
Een van de belangrijkste lessen die ik, na heel wat schrijven en reflecteren heb geleerd afgelopen jaar, is dat coming home voor mij betekent terug naar de kern van mij. Wie ben ik? Wat kan ik? Belangrijker; wat wil ik? Ik leerde dat IK mag zijn. Zoals ik ben. Maar soms ben je kwijt wie jij bent. Je wordt geleefd. Constant aan en rennend door het leven. Maar we zijn hier maar één keer; dus moeten we daar niet van maken wat we zelf willen? Leef in het hier en nu (cliché) en come home.
Nog voor ik wist dat de yoga-challenge ‘Home’ genoemd werd, schreef ik het volgende in een van mijn reflecties:
“Terwijl ik luister naar de podcast van Charlotte van het Wout (welke ik overigens graag luister en een van de weinige podcasts is waar ik echt naar uitkijk), kijk ik naar onze kerstboom. Het is wellicht een raar voorbeeld, maar een sterk voorbeeld en iets waarin ik mezelf herken en waarin ik mijn groei herken. De afgelopen 9 jaar heb ik de kerstboom in mijn/ons eigen huis versierd zoals ik dat gewend was bij mijn ouders. Zoals de boom daar werd versierd, dat nam ik mee. Mooi, maar strak. Gezellig, maar wel één stijl. Alle kleuren matchen en moeten passen. Zo hoorde het om een boom te versieren. Maar toen ik afgelopen jaar door therapie weer wat beter begreep wie ik was en dat ik een eigen ik mag zijn, kwam daar verandering in.
De boom die al (wel vaak een andere stijl en kleur) jaren netjes in een zelfde reeks versierd werd, werd dit jaar mijn boom. Onze boom. Dat was het al die jaren, natuurlijk. Maar dit is een concreet voorbeeld dat ik al zo lang niet meer doe, waarvan IK denk dat het goed is. Ik leef. Maar héél vaak niet met mijn keuzes. Naast de gebruikelijk kerstballen kwamen er ornamenten in te hangen die passen bij mij. Bij ons. Johan hecht er veel minder waarde aan dan ik, dus de boom is echt mijn ding. Naast lampjes en kerstballen kwamen er dit jaar ornamenten die staan voor wat wij belangrijk vinden. Zo hangen er een camper en een koffer (reizen), een fles cava, croissantje, wafel, tompouce en worst. We houden van eten en drinken, het is een hobby. Daarnaast hangt er een hondje, iets wat ik zo graag zou willen wanneer er plek en tijd voor is. Ook is er een huisje. Voor ons eerste gekochte huis. De eerste kerst hier. Maar voor mij ook als symbool voor het hopelijk eindelijk weer eens thuisvoelen. Wortels in de aarde krijgen. Een thuis van dit huis maken. Thuiskomen. Coming home. Want ik weet niet zo goed meer wat dat is.”
Wat het precies gaat betekenen voor mij? Dat moet ik nog ondervinden. Dichterbij mezelf komen en meer doen waar ikzelf achtersta. Maar ik voel dat het nog zoveel meer is. En dat is fijn met zoveel blanke bladzijden in een nieuw jaar.
En weet je, soms kan het heel simpel zijn. Ik typ dit met naast mij een warme kop chai tea en óók dat voelt op een simpele manier als coming home.
Ik wens je een warme thuiskomst in 2020. In de betekenis waar jij behoefte aan hebt.
Heel veel liefs,
Anouk