Van je huis(kamer) een thuis maken

Van je huis(kamer) een thuis maken; een persoonlijke touch

Grappig is misschien wel dat ik niet zo goed wist hoe ik moest beginnen met deze blogpost. Want van een huis(kamer) een thuis maken, dat is héél persoonlijk. Iedereen voelt zich uiteindelijk fijn, veilig en vertrouwd in een huis dat ze zelf hebben ingericht, gemaakt en hebben aangekleed. Maar niet veel later bedacht ik en wist ik dat er natuurlijk dingen zijn die ons allemaal kunnen helpen om dit te creëren. Hoe je het uiteindelijk doet is helemaal gebaseerd op jouw gevoel, maar wat tips en tricks delen hoe je een thuis kan creëren zoals veel mensen dat doen, kan natuurlijk altijd! Kruip lekker op de bank met een mok thee, kop koffie of een glas wijn en lees mee.

Van je huis(kamer) een thuis maken

Hoe wij van een huis(kamer) een thuis willen maken

Wij zijn twee maanden geleden verhuisd. Delen van het huis zijn we al erg blij mee, andere ruimtes moeten we echt nog aanpakken. Één van die ruimtes is de huiskamer. We hebben onze spullen uit het oude huis er neergezet en zijn toen eigenlijk snel verder gegaan met de badkamer, keuken en slaapkamer. Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan merken we wel dat het óók voor ons heel belangrijk is om hiermee aan de slag te gaan. Toen we verhuisden was het nog prachtig weer. We hebben veel buiten gezeten, waren veel op pad of zaten in de keuken met de schuifpui open.

Nu het om 18.00 alweer donker is, merken we hoe prettig het is als we de huiskamer toch een persoonlijke touch zouden geven en wat nieuwe accessoires toe kunnen voegen om het ‘warmer’ aan te laten voelen. Tijdens onze zoektocht naar fijne woonwinkels en webshops zijn we onder andere de woonwebshop Flinders tegengekomen. We hebben heel wat avonden online gespendeerd om mooie accessoires te spotten en te kijken wat echt bij ons past. Neem hier ook vooral de tijd voor. Want het is zó belangrijk om je goed te voelen in je huis.

Van je huis een thuis maken

Woonkamer

De ‘before’ van onze huiskamer

De foto’s in deze blogpost zijn de ‘before’ foto’s van onze huiskamer. Inmiddels hebben we een aantal gave accessoires, gordijnen en posters besteld. Ook hebben we foto’s uitgekozen die we graag op willen hangen aan de muur. De komende weken gaan we het verder/opnieuw inrichten en hopen we voor het kerstseizoen zijn intrede doet, een meer sfeervolle en warme huiskamer gecreëerd te hebben. Uiteraard delen we dat over een tijdje graag met jullie.

Goed. Voor we je écht tips gaan geven hoe je een fijn ‘thuis’ creëert, is er één ding misschien wel het allerbelangrijkste. Je huis gaat als thuis voelen als je er veel tijd doorbrengt. Het klinkt zo cliché, maar kijk maar eens hoe vaak en veel we buitenshuis met vrienden of voor werk afspreken. Als je je huis gebruikt om er enkel te slapen bijvoorbeeld, dan kun je nog zoveel foto’s ophangen of het proberen gezellig te maken, het huis zal dan niet snel als thuis aanvoelen. Daarom een hele belangrijke tip en met de herfst- en wintermaanden misschien ook wel makkelijker en leuker dan in de zomer; blijf lekker cocoonen in je eigen huis!

Met deze tips creëer je een gelukkige, gezonde en cozy omgeving

1. Verf je muren
Wetenschappers zeggen dat legergroen of okergeel de sterkste gevoelens van geluk oproepen. Dus mocht je fan zijn van deze kleuren, go for it! Maar uiteraard is een kleurtje op de muren sowieso een goed idee. Het tijdperk van volledig witte huizen is voorbij. Kleur geeft sfeer en in kleur kun je óók een stukje van je persoonlijkheid kwijt. Kleur kan warmte aan een ruimte geven. Veel mensen zijn bang om voor een kleur te kiezen en deze op de muren te verven. ‘Wat als het te donker is’, ‘Wat als we het niet mooi vinden’. Probeer het. Wat heb je te verliezen 😉?

2. Zet of hang persoonlijke foto’s op
Naast dat het een heel vertrouwd gevoel kan geven om persoonlijke foto’s op te hangen, is ook bewezen dat het zien van onze eigen foto’s ervoor zorgt dat we rustig en positief worden. Je kan overal door het huis verschillende foto’s neerzetten en ophangen, maar misschien is één fotomuur ook wel een goed idee!

3. Zorg voor (geur)kaarsen
Kaarsen zien er sowieso erg gezellig uit in huis. Wanneer je thuiskomt uit je werk en je steekt kaarsen aan ziet de ruimte er zoveel anders, knusser uit. Uit onderzoek blijkt dat de geur van vanille kaarsen onze humeur goed doet. Dus inslaan maar 😉.

Van je huis(kamer) een thuis maken

4. Zorg voor een harige vriend in huis
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan… want we hebben niet allemaal tijd voor een huisdier! Maar een extra comfy gevoel creëer je ook door een tapijt te gebruiken, veel kussens op de banken of stoelen te leggen en te werken met plaids.

5. Zet verse bloemen (& planten!) in huis

Bloemen maken het huis zoveel fleuriger! Het kan een enorme boost aan je kamer geven wanneer er bloemen op tafel staan. Ik snap het als je ze niet elke week wilt kopen, daarom ben ik op nepbloemen uitgekomen. Het duurde even voor ik mooie vond, maar ze zijn de investering waard. Ik mix ze vaak met echte bloemen!

Lees en bekijk hier de serie ‘Wij bouwen een huis’.

6. Cozy hoekjes
Het is voor veel mensen prettig als er verschillende ‘cozy hoekjes’ gecreëerd worden in huis. Een plek om lekker te zitten met een comfy stoel, kussens en een tafeltje om wat kaarsen, drinken en lekkers op neer te zetten. Maar ook reishoekjes, die mooie herinneringen bovenhalen of een muur met foto’s van mooie gebeurtenissen kunnen helpen om jezelf heel fijn te voelen in verschillende hoekjes van je huis.

7. Minder = meer

Last but not least; hoe meer drukte en rommel in je huis hoe hoger het stresshormoon cortisol is blijkt uit onderzoek. Dus, hoe meer spullen hoe meer stress je zult ervaren. Maak gezellige hoekjes, geniet van een chille bank met veel kussens, maar zorg dat de rest niet té druk wordt.

Ik ben enorm benieuwd hoe jij je huis meer eigen maakt? Heb je veel foto’s? Werk je met warme kleuren? Laat het ons weten in de comments of via een berichtje op Instagram! Wij delen over een aantal weken graag het eindresultaat (of beter gezegd, tussenresultaat) met je!