Kruidenrek maken voor in de tuin

DIY: Kruidenrek maken voor in de tuin

In dit artikel gaan we aan de slag met een DIY om zelfvoorzienend te zijn in de kruiden die we (dagelijks) gebruiken in ons eten. We gaan een kruidenrek maken voor in de tuin, het balkon of dakterras. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand! Koken is eigenlijk nog veel leuker als je daar groente- en kruiden voor kunt gebruiken die je zelf in de tuin hebt laten groeien!

Het kruidenrek dat we maken heeft drie verdiepingen, staat van de gronden staat van de grond zodat dieren er niet meteen bij kunnen. Er is voldoende ruimte tussen de verdiepingen, zodat de kruiden in de breedte- en de hoogte genoeg ruimte hebben om te groeien. Aan de ronde steun bovenaan het rek kunnen nog potjes worden gehangen. Het is óók leuk om dit te versieren met buitenlampjes.

Kruidenrek maken: wat hebben we nodig?

Ons kruidenrek is ongeveer 80cm x 170cm x 40cm (bxhxd), hoe breed je hem zelf maakt is uiteraard afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt of wil gebruiken. Voel je vrij om hem smaller, breder of hoger te maken. (kijk wel even bij breder of hij nog wel stevig genoeg is)

Klussen

Op basis van bovengenoemde maten, heb je deze spullen nodig:

Materiaal:
8x Tuinplank
4x Tuinbalk
– 1x ronde balk van minimaal 80cm lang (wij hebben een oude bezemsteel gebruikt)
– Doosje Schroeven 4.0 x 35
– 4x Schroeven 4.0 x 60
– 3x Vuilniszak
– Potgrond (ca. 60 liter)
– Kruidenplantjes (uiteraard)

Gereedschap:
– Accu schroef/boormachine
– Zaag (handzaag of afkortzaag)
– Rolmaat of duimstok
– Potlood
– Klein Houtboortje grootte 3
– Niet apparaat (kantoor nietmachine werkt ook)
– Schuurpapier

Kruidenrek maken voor in de tuin

1. Kruidenbakken

We beginnen met de kruidenbakken. Deze zijn allemaal even breed, de diepte verspringt steeds 10cm. Met 3 bakken is de kleinste 20cm diep, de middelste 30cm, en de onderste 40cm.

Zaag de tuinplanken op maat om de raamwerken van de bakken te maken, als deze klaar zijn zaag de overige planken tot de bodemplanken van de bakken. Hier mogen best wat kieren tussen zitten van een paar centimeter. Als de randen erg grof zijn, ga er even met een schuurpapiertje langs.
Zaag ook de ronde balk op de exacte breedte van de kruidenbakken, in ons geval 79cm.

Kruidenrek maken voor in de tuin

2. Kruidenbakken afmaken

Voordat je gaat schroeven, boor de schroefgaatjes even voor met een klein boortje, dit voorkomt het splijten van het hout. Hiervoor gebruik je de kortere schroeven (4.0 x 35).

Als het kruidenrek, inclusief de bodem klaar is, pak dan een vuilniszak en vorm deze naar de binnenkant van de bak. Niet of schroef deze aan de bovenrand (binnenzijde) vast. Dit doe je bij alle kruidenbakken.

Kruidenrek maken voor in de tuin

3. Potenconstructie maken

Zet alle bakken op volgorde met de achterzijde op de grond, zodat er een trapje ontstaat. Leg ze even ver uit elkaar (zo’n 30cm), zodat de planten genoeg ruimte in de hoogte hebben.
Leg één van de tuinbalken naast de bakken, en pak de tweede balk erbij, leg deze schuin langs de voorzijde van de kruidenbakken, zodat je de perfecte hoek hebt om de poten vast te maken. Houd de balk bovenaan naast elkaar zodat je de schuine hoek kan aftekenen. Zaag deze schuine hoek af. Dit is ook meteen de mal voor de andere kant. Leg de balk op elkaar en teken deze af. (of gebruik de zelfde instelling op je afkortzaag).

Zet de zojuist afgezaagde hoek recht op de andere balk zoals deze straks ook bevestigd wordt. Leg een lat of plank over de onderzijde, teken en zaag deze af zodat de poten straks beide horizontaal op de vloer staan. Houd de bovenkant strak en gelijk, en schroef (4.0 x 60) 2x een lange schroef in de balken, schroef in de balk met het schuine deel. (vergeet ook hier niet voor te boren) Zorg dat beide potensets exact dezelfde hoek hebben en even groot zijn.

Klussen

Kruidenrek maken voor in de tuin

4. Kruidenrek monteren

Leg de kruidenbakken weer met de achterzijde op de grond (zoals in de vorige stap). Leg er één potenset naast en verdeel de kruidenbakken op de juiste manier. Teken met een potlood een strepp of stip waar de onderzijde van de bakken ophouden op de potenset. Leg daarna beide potensets op elkaar en teken ook de onderzijde van de bakken af op de andere potenset. Zet één van beide potensets naast de bakken en schroef de kruidenbakken vast door de potenset in de bakken. Gebruik hier weer de kortere schroeven (4.0 x 35) en boor ook deze gaatjes voor. Als laatste schroef je de ronde balk bovenin op een mooie plek. Zet daarna de andere potenset naast het rek aan de andere kant. Deze kan nu op dezelfde manier worden bevestigd. Zorg dat de onderzijde van de bakken met de afgetekende lijnen gelijk zit.

Kruidenrek maken voor in de tuin

5. Klaar!

Het kruidenrek is nu af! Je kunt het rechtop zetten en vullen met potgrond en plantjes. Succes!

Kruiden

Ga je aan de slag met dit kruidenrek? We zijn héél erg benieuwd naar jullie creaties! Laten jullie een berichtje achter als je vragen hebt of als het kruidenrekje in de tuin staat? Ons taggen via Instagram kan natuurlijk ook!