Slow down: yoga, mediteren en badsessies

Slow down

In tijden waarin spanning, stress en onzekerheid aan de orde van de dag zijn (in de situatie nu coronavirus maart 2020), is het juist heel goed om voor jezelf te blijven zorgen. Stress is namelijk slecht voor ons lichaam, maar dat is géén nieuw nieuws. Over het algemeen merk je wel wanneer je meer stress of spanning ervaart: je zweet meer, je windt je op, je wordt bang of boos, je hart gaat sneller kloppen.

Hoewel je altijd zou moeten denken aan activiteiten om fysiek en lichamelijk gezond te zijn, is deze tijd er misschien een om daar extra over na te denken. De tijd er voor te nemen en deze habits daarna voort te zetten. Ze te implementeren in ons dagelijks leven. Ik denk dat deze tijd van #stayingin sowieso een mooie is om na te denken over ons bestaan en wie wij zijn in- en op deze wereld. Maar daarover in een ander artikel meer ;-).

Want slowing down? Hoe doen we dat? Misschien de beste vraag: weet jij eigenlijk van jezelf hoe je tot rust komt en hoe jij je rust pakt? In dit artikel delen we tips om even op adem te komen, een rustmoment te pakken en vooral aan jezelf te denken.

De komende weken zal ik tips delen gekregen van volgers, andere (reis)bloggers en van mezelf onder het kopje ‘Delicious Journey at Home’. In dit artikel lees je tips om te ontspannen.

Slow down: yoga, mediteren, boeken luisteren en badsessies

#1. Yoga with Adriene

Een van mijn persoonlijke favorieten. Ik volg Adriene al járen. Ik heb tijden gehad waarin ik elke dag op de mat stond en periodes dat ik dat een aantal maanden niet deed. Het is nu al even geleden, na een lange periode waarin ik dagelijks op de mat stond. Ik weet dat ik mezelf beter voel wanneer ik wel yoga beoefen. Ik merk het lichamelijk heel goed als ik ‘s ochtends (al is het 10 minuten) yoga heb gedaan. Vooral mijn rug is mij erg dankbaar. Dus dit is óók een reminder voor mezelf: pak die 10 minuten voor jezelf zodra je wakker wordt. Je hebt er de hele dag profijt van.

Adriene heeft op haar yogakanaal echt van alles. Korte sessies van 5 tot 10 minuten. Langere sessies van 40- tot 60 minuten. Op categorie voor welk deel van het lichaam, maar ook bijvoorbeeld voor menstruatieklachten of hoofdpijn. De afgelopen 5 jaar heeft Adriene in januari een 30-dagen challenge gedaan. Deze kan je ook volgen. Ze werkt met thema’s en daar zit een bepaalde volgorde in. Ik kan je Yoga With Adriene echt van harte aanraden!

#2. House of Deep Relax (Yoga Nidra)

Yoga Nidra is een slaapgeleide meditatie. Deze vorm van yoga vraagt weinig beweging en nagenoeg géén inspanning. Het is namelijk vooral liggen. Lekker in je bed of op de bank (op je yogamatje kan ook) en daarbij luister je naar in dit geval de stem van Eliane. Tijdens deze Yoga Nidra sessies wordt er gebruik gemaakt van de volgende ingrediënten:
✵ Ademhalingsoefeningen
✵ Ontspanning- en bewustzijntechnieken
✵ Hypnosetechnieken en visualisaties

Met deze vorm van yoga reset je volledig: je gezondheid, mind en leven. Tijdens een geleide Deeprelax meditatie word je eerst heel rustig en stil. Je komt in een staat van bewustzijn waarin je belangrijke overtuigingen en angsten kunt loslaten.

Er zijn binnen het abonnement van HODR sessies voor verschillende momenten van de dag. Een morning ritual, een sessie voor het slapen gaan of sessies voor wanneer het écht nodig is.

GOED NIEUWS: omdat we met zo velen zo veel mogelijk thuis moeten blijven komende weken (coronavirus maart 2020), krijg je nu één maand helemaal gratis. Vul FREELAX bij het afrekenen in en ervaar deze maand wat Yoga Nidra is en wat het voor jou kan betekenen.

➸ Hier vind je alle informatie omtrent Yoga Nidra bij House of Deep Relax. Ik heb eerder nog géén abonnement afgesloten bij HODR, maar zag er al een tijd véél van voorbij komen op Instagram. Ik maakte voor het eerst kennis met de sessies via YouTube. Ik ben van plan het Lifetime abbo te nemen, want voor één bedrag kun je deze sessies zo vaak herhalen als je wilt.

Slow Down: House of deep relax

#3. Yoga Online (Yoga Magazine)

Yoga Online is een platform waar je op verschillende manieren meer kan leren over yoga en de impact op ons lijf. Er is een blog, een magazine, Yoga TV, uitleg over houdingen en over oefeningen die helpen bij bijvoorbeeld hoofdpijn, menstruatieklachten of stress. Een uitgebreid platform waar je zowel als beginnend- en gevorderd yogi iets aan hebt!

GOED NIEUWS: omdat we met zo velen zo veel mogelijk thuis moeten blijven komende weken (coronavirus maart 2020), krijg je nu twéé weken gratis Yoga TV. Dit betekent dat je alle yogasessies die op Yoga TV staan twee weken lang gratis kijken/meedoen kan. Een mooie manier om te kijken of het iets voor jou is! Je kunt je hier aanmelden voor dit abonnement.

#4. Luisterboeken

Luisterboeken: daar heb ik echt even aan moeten wennen. Ik heb lang gedacht (zonder het te proberen) dat het helemaal niets voor mij was. Ik kon mezelf er niets bij voorstellen dat het fijn zou zijn om naar een boek te luisteren, maar niets is minder waar. Ik ben er niet altijd voor in de mood, maar wanneer dat wel zo is, kan ik helemaal ontspannen door naar een boek te luisteren. Het ligt ook erg aan de stem van de persoon die het boek voorleest. Wanneer luister je dan naar een boek? Tijdens het koken, tijdens het wandelen, in bad, een uurtje op de bank, er zijn veel momenten waarop het heel relaxt is om een ‘boek aan te zetten’.

➸ Hier vind je alle informatie over de online bibliotheek (luisterbieb & e-books) en hoe het aanmelden in zijn werk gaat. Voor €42,00 per jaar, heb je toegang tot duizenden e-books, luisterboeken en kun je per drie weken 10 e-books lenen.

➸ Hier vind je informatie over luisterboeken.nl. Op Luisterboeken.nl koop je boeken per stuk en zit je niet aan een abonnement vast.

➸ Hier vind je alle informatie over Storytel. Zij hebben verschillende abonnementen voor 1-persoons- of een meerpersoonshuishouden. Een abonnement sluit je al af vanaf €11,99 per maand.

#5. Tijdschriften abonnement (online)

Ik ben zelf een fan van papieren boeken en magazines. Dat leest voor mij nog steeds het allerfijnste. Maar to be honest; een magazine in de winkel kost mij gemiddeld €6,00 en online kan ik meerdere titels lezen voor €9,99 en is het zonder papier beter voor het milieu. Het is niet dat ik géén tijdschriften meer koop. Dat is een guilty pleasure en ik word er mega happy van. Maar zeker in bad, op het strand of in de tuin is het chill om online te kunnen bladeren door meerdere magazines.

➸ Hier vind je alle informatie over Readly. Readly kost €9,99 per maand en je leest daar titels als Quest, National Geographic en Landidee. je kan het twéé weken gratis proberen.

➸ Hier vind je alle informatie over Tijdschrift.nl. Je krijgt de éérste maand gratis en daarna betaal je €9,99 per maand. Je vindt hier titels als: Libelle, Flair, LINDA en VT Wonen.

➸ Het lezen van online boeken en tijdschriften gaat heel makkelijk op een e-reader. Ideaal voor thuis op de bank, lekker in de tuin of wanneer je op reis bent. De e-readers van Kobo zijn bij ons favoriet. Je koopt deze e-readers o.a. bij Bol.com.

Slow Down: badkamersessie

#6. Badsessies met essentials oils

Om te relaxen, kalmeren, genieten. Verschillende essential oils kunnen helpen om in een bepaalde mood te komen of om er juist uit te komen. Lavendel, pepermunt, On Guard, Tea tree er zijn honderden verschillende essential oils die je kan gebruiken. Een oppepper, een relaxer, een die voor een vrolijke mood zorgt (lemon). Ik heb een jaar geleden een family kit gekocht en daar zaten verschillende basic oils in die ik maar al te graag gebruik.

Sinds ons nieuwe huis (met bad) kan ik ze dus ook gebruiken in bad. Wat heerlijk is. Naast het badderen zelf kun je ook aandacht besteden en focussen op het scrubben van je lichaam en het insmeren met body lotion of olie. Probeer dit een keer niet zo snel te doen, maar met beleid en de tijd te nemen. Ondertussen zet je een fijn muziekje aan, luister je naar een luisterboek of podcast en zorg je dat je favoriete thee naast je staat.

Hoe zorg jij dat je soms wat langzamer aan doet? Hoe ga je in een more slow pace?