Op avontuur in de achtertuin

Op avontuur in de achtertuin

Je kunt op safari gaan in Zuid-Afrika, een berg als de Himalaya beklimmen, een duik nemen in een felblauwe oceaan en bivakkeren op een wit zandstrand bij Hawai, maar een avontuur hoeft écht niet zo ver weg te zijn. Sterker nog: je hebt geen auto of vliegtuig nodig om een fijne tijd te hebben en een avontuur te beleven. Hoewel wij de afgelopen jaren veel moois van de wereld hebben mogen zien, is een avontuur in de achtertuin óók heel tof.

Ga met kinderen op micro-safari in de tuin, sta op vóór zonsopkomst en ervaar de magie van de vroege ochtend, kijk vanavond (romantisch) samen naar de sterren of kruip met een glas wijn en een maaltijd naast het kampvuur voor sterke verhalen. Benieuwd wat je in de achtertuin allemáál kan doen en ontdekken? Wij geven tips voor volwassenen en kinderen. Ga je mee op avontuur ;-)?

Op avontuur in de achtertuin

#1. Marshmallows roosteren

Tijdens al onze outdoorvakanties is er minimaal één avond waarop we marshmallows aan een stokje roosteren boven het vuur. We kunnen de hele dag voorpret hebben als we weten dat het dié avond is. Het is een lekker toetje, het is gezellig, makkelijk en zowel voor volwassenen als kinderen heel erg leuk. Het is moeilijk je niet misselijk te eten aan deze zoete spekkies ;-). Maar waarom nemen we daar eigenlijk alleen de tijd voor op reis? Aan een achtertuin, vuurkorf, stok en marshmallows heb je genoeg! Het seizoen maakt ook helemaal niets uit. Het is handig als het niet regent, maar verder kan dit als het berekoud is (dik vest, dikke jas, handschoenen aan) en in de zomer zijn kampvuurtjes wat vanzelfsprekender natuurlijk.

Neem een (of meerdere) stokken mee uit het bos (die al afgebroken zijn) en maak daar met een mes een scherp punt aan. Laat de punt eerst zonder marshmallow even in het vuur om te ontsmetten. Daarna kun je de marshmallows eraan doen en genieten van een knus avondje in de tuin!

Op avontuur in de achtertuin

#2. Sterren kijken op een heldere avond

Na onze reis door Finland in 2018 besefte ik mezelf ineens dat we op vakantie altijd de tijd nemen om naar de sterren te kijken en thuis maar héél weinig. Gek eigenlijk toch? Dus bij thuiskomst nam ik mezelf voor dat veel vaker te doen. Het is zo rustgevend, kalmerend en ontzettend mooi. En eerlijk is eerlijk: dat is gelukt. Ik ben mezelf veel vaker bewust van het feit dat het een super heldere avond is met veel sterren. Ik probeer de patronen te ontdekken en ben always on the lookout voor een vallende ster natuurlijk. Sterren kijken is leuk tijdens het wandelen ‘s avonds, maar ook vanuit de achtertuin kun je dit prima doen! Komt er een heldere avond aan? Ga lekker naar buiten. Pak er desnoods een schriftje bij om bij te houden welke vormen/figuren je allemaal hebt gezien die avond.
 

Sterrenkijken voor beginners: 9 tips.

 

Op avontuur in de achtertuin

#3. Kampvuur met spannende verhalen

Oooooh, een van mijn favorieten! Deze mag zeker niet ontbreken op de lijst ‘op avontuur in de achtertuin’. Een vuurtje maken, glaasje drinken en wat lekkers erbij en luisteren naar de spannende verhalen van anderen. Spannend kan relatief zijn natuurlijk. Het kan net zo goed het voorlezen van een sprookje, spelen van een spelletje of het zingen van liedjes zijn. Het gaat om het gevoel om knus rondom een vuurtje te zitten en iets te ondernemen met elkaar. Maak een vuurtje in de vuurkorf en zet de stoelen er rondom heen. Ga dit weekend voor het voorlezen van een verhaal en kies het volgende weekend voor een spelletje of (als de zangkunsten het toelaten;-)), speel een instrument en zing!

Tips voor spannende verhalen of boeken die kunnen helpen bij het maken van een kampvuur? Die hebben we zeker! Wat dacht je van ‘Het Kampvuur Handboek’ van Gerard Janssen, ideaal als je een beginnend vuurtjes maker bent.

Voor kinderen is het boek ‘Dolfje Weerwolfje en het Meermonster‘ leuk voor bij het kampvuur. Ook sprookjesverhalen doen het altijd goed. Deze van de Efteling is héél mooi. Op deze website vind je allemaal korte verhalen om te vertellen bij het kampvuur.

Het spel ‘De Weerwolven van Wakkerdam’ is echt een typisch spel om te spelen bij het kampvuur. Daar zijn wel wat mensen voor nodig, dus ideaal als je met een gezin bent of om alvast in huis te hebben voor wanneer we weer meer naar buiten mogen (maart 2020 coronavirus) en het te kunnen spelen met vrienden.

#4. Sta super vroeg op en ontbijt met zonsopkomst

Niets is zo magisch als een zonsopkomst- en zonsondergang. In stilte zien hoe een nieuwe dag geboren wordt, het heeft iets heel bijzonders. Het is wel fijn als het een beetje mooi weer is.. dus houdt de weerberichten goed in de gaten om de beste ochtend te kiezen. Belooft het een mooie, heldere en zonnige dag te worden? Maak dan in alle stilte als het nog donker is lekkere broodjes en smoothies klaar in de keuken, steek kaarsjes aan, zorg voor lekker fruit, een gevulde koffiekan en verse jus. Plof nu neer op het meest zonnige stukje van de tuin (in de ochtend) en kijk je ogen uit. Geniet.

Micro-safari in eigen achtertuin

#5. Ga op microsafari in de achtertuin

Hoe leuk is dit? En alles wat je nodig hebt is een vergrootglas en/of verrekijker! Ga op zoek naar klein wild. Welke dieren leven er eigenlijk in de achtertuin? Vlinders, mieren, bijen? Of zit er rond de schemer misschien wel een egeltje ergens verstopt? Hoeveel verschillende soorten tel je? Met de verrekijker kun je stiekem iéts verder kijken dan de eigen achtertuin: welke vogels kun je ontdekken? Leuk om het vogelspotten op verschillende momenten van de dag te doen. Tegen de schemer zien wij hier met regelmaat roofvogels- heel tof! Zeker leuk om te doen met kinderen!

#6. Zet een tent op in de achtertuin

Iets wat ik als kind wel vaker deed. Samen met vriendinnen of de buurmeisjes slapen in een tent in de achtertuin. Ik kan je zeggen dat dat als kind al één groot avontuur is, maar stiekem als volwassene óók nog ;-). Het kampvuur, de spannende verhalen en het vroege opstaan voor de zonsopkomst zijn de perfecte bezigheden om vóór- en ná het slapen in de tent te doen. Dit is de perfecte manier om thuis vakantie te vieren! Ik zie zelfs plaatjes voorbij komen waar ik mensen de camper zie optuigen op de oprit… avontuur in de achtertuin was nog nooit zo leuk en gezellig!

#7. Vier blote-voeten-dag in de tuin

Wist je dat op blote voeten lopen super goed voor je is? We doen het veel te weinig. Dat is niet gek met hoe ons leven er nu uitziet in vergelijking met vroeger, maar af en toe een blote-voeten-dag inlassen kunnen we zeker wel! Markeer daarom een datum op de kalender als blote-voeten-dag. Schoenen blijven in de kast vandaag. En hoe lekker is dat eigenlijk? We kennen allemaal het gevoel van blote-voeten in het zand als we op een strand zijn. Ik vind dat een van de fijnste ervaringen als we op reis zijn. Met blote voeten door het zand kunnen struinen.

Creëer in je achtertuin een blotevoetenpad. Wandel over het gras, kietelt dat? Maak een kort paadje met grind of kiezelsteentjes, hoe voelt dat? Denk ook aan boomschors, zwart zand, wit zand of maak met water een modderpoel. Aan het eind van de dag kunnen je voeten wel een voetenbad gebruiken. Ga de douche in- of ga in bad als je die eentje hebt en verzorg ze daarna met een olie of crème.

Op avontuur in de achtertuin: heb jij nog tips om grootse avonturen te beleven in eigen tuin? Dat vinden we leuk! Laat het ons zeker weten.