De ultieme thuisvakantie: de foodeditie
Dat we de aankomende weken niet veel op pad kunnen is inmiddels voor iedereen duidelijk. Een wekelijkse ronde door de supermarkt en dagelijks een frisse neus halen zijn voor nu de uitstapjes om te maken. En eerlijk is eerlijk: we genieten enorm van de wandelingen door de bossen hier in de omgeving. We komen sporadisch iemand tegen. We zorgen er ook voor dat we op tijdstippen gaan dat de meeste niet op pad gaan maar binnen zijn (etenstijd bijvoorbeeld).
Maar zelfs dan houd je een heleboel tijd over. Wat kun je nou doen als je verplicht thuisvakantie ‘moet vieren’? Zeker als je vaak op pad- of op reis bent kan dit lastig zijn! Maar het zal je verbazen hoeveel we in- en rondom ons huis eigenlijk nog kunnen doen. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind! Doordeweeks werkt een groot aantal van ons (gelukkig) nog, maar in het weekend is het toch leuk om een klein feestje te maken van de thuisvakantie. De komende weken deel ik #stayingin tips met je verdeeld over verschillende categorieën. En vandaag beginnen we met de foodeditie!
Voor mij zijn reizen en eten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is een van mijn favoriete bezigheden als we op reis zijn. Ik duik graag de keuken in van het land waar we zijn en liefst schrijf ik recepten op om ze thuis óók te kunnen maken. Nu kan ik je met tien recepten op pad sturen, maar ik heb wat andere dingen bedacht om op verschillende manieren met eten- en drinken bezig te zijn. Enjoy!
#1. Maak een uitgebreid 3-4-5-gangendiner
Op Instagram zie ik veel ‘thuisrestaurantje spelen’ voorbij komen. Er zijn in de grotere steden veel restaurants die fantastische maaltijden komen bezorgen. Nou, hier in een (nog vrij groot) dorp, is de keuze toch beperkt als het gaat om maaltijden die bezorgd worden. En mijn vermoeden is dat dit voor een deel van ons hetzelfde geldt. Maar thuisrestaurantje spelen is nog steeds een goed idee!
Neem de tijd om te kijken wat je zou willen maken. Hoeveel gangen? In een bepaald thema? Kleine hapjes of juist niet? Wellicht dat een zaterdag of zondag de beste dag is met de meeste tijd om het eten voor te bereiden. Ga je één keer per week boodschappen doen? Schrijf dan een apart lijstje met alle boodschappen voor het restaurantdiner at home. Kies wijntjes of biertjes uit passend bij het eten en geniet van een avondje thuis-restaurantwaardig-tafelen! Heb je kids? Laat deze eerder op de avond eten en begin aan het diner met je partner als ze op bed liggen.
#2. Begin een moestuin of kruidentuin
Zó leuk om te doen! Veel mensen zijn nieuwsgierig naar moestuinieren en overwegen om zelf een moestuintje aan te leggen. Dat snap ik wel! Als hobby, bezigheidstherapie of omdat je steeds meer zelfvoorzienend wil zijn in je eigen voedsel. Moestuinen nemen toe in populariteit. Er is steeds meer aandacht voor onze gezondheid, het milieu en klimaatverandering en dat zet ons aan het denken. Welke reden het ook is dat je aan een kruidentuin of moestuin begint, het is in het begin even wennen, maar super fun! En tijdens een ‘thuisvakantie’ kun je er prima in de avonduren wat extra tijd aan besteden!
Zelf een kruidenrek maken voor in de tuin? Dat doe je zo!
#3. Aan de slag met het brouwen van bier
Bier wordt al duizenden jaren gebrouwen. Ook al is de manier van brouwen en de smaak van het bier veranderd, de populariteit van dit goudgele drankje is nog altijd ongekend groot. Ook zelf bier brouwen is tegenwoordig helemaal hot. gezellige bierlokalen en kleine bierbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. En nu we verplicht thuisvakantie moeten houden is dit er een om aan je lijst toe te voegen;-).
Bekijk hier drie verschillende pakketten om bier te brouwen:
➸ Een pakket om een vol donkerbruin abdijbiertje met moutige smaak te maken.
➸ Belgisch Blond biertje brouwen? Ook lekker!
➸ Johans favoriet: een IPA biertje brouwen.
#4. Maak zelf sushi
Zelf sushi maken is leuk! En kost ook wel wat werk ;-). Des te leuker om in tijden als deze aan mee aan de slag te gaan. Wij maakten een jaar of zes geleden voor het eerst zelf sushi voor onze eetclub (lees: kookclub). We kregen ‘the hang of it’ en deden het in die tijd vaker. Uiteindelijk kwam het er steeds niet van door tijdgebrek. Als je een sushi-liefhebber bent is het super leuk om te doen. Sowieso om wat langer met het eten dat je die avond gaat eten bezig te zijn is naast leuk ook heel goed voor je.
Wat je sowieso nodig hebt om sushi te maken is een bamboe-matje, heel handig om sushi mee te rollen! Ook Japanse stokjes mogen niet ontbreken;-). Vind je sushi maken écht heel leuk? Denk er dan tijdens een volgende reis aan om stokjes mee te nemen van de plek waar je op reis bent. Een souvenir dat wij zelf nog vaak gebruiken.
#5. Organiseer een (digitale) wijnproeverij
Wijntjes proeven is in het weekend een van mijn favoriete bezigheden. Ik vind het heerlijk om wijntjes uit te zoeken bij de wijnhandel, slijterij of liefst wanneer we op reis zijn. Ook bij de supermarkt overigens hoor, een van onze favorieten op dit moment is van de Albert Heijn (Campo Viejo -Tempranillo en de Reserva). Toch is wijntjes proeven met je familie of vriendengroep wel gezelliger. Dus waarom niet online? Om per persoon nou vijf flessen wijn open te trekken is misschien wat veel, maar dan probeer je er bijvoorbeeld twéé of je spreekt af het wekelijks te doen voor een tijdje. Elke vrijdagavond of zaterdagavond een meet-up om een ander wijntje te proeven? I’m in!
#6. Start een online eetclub/kookclub
Onze eetclub bestaat inmiddels alweer een jaar of acht. Best een tijdje! Het varieert per jaar hoe vaak we samenkomen om te koken. De eerste jaren was het frequenter (nog niemand had kinderen) en nu proberen we zo’n vier tot vijf keer per jaar samen te komen om te eten en wijntjes te proeven. In deze tijden is een eetclub opstarten misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar wat als je er een online begint? Ik zie digi-borrels, digi-koffiemomenten, dus waarom zou een eetclub niet kunnen? Zoek één of meerdere gerechten uit die je zelf maakt en eet dit samen via Skype of ZOOM op. Ben eigenlijk wel benieuwd of dit niet al bestaat ;-)?
#7. Maak zelf croissantjes (en ontbijt uitgebreid)
Zelf croissantjes maken is echt een vak! Ik zag het een tijdje geleden voorbijkomen bij Eva en sinds dat moment staat het ook op mijn lijstje. Zelf croissantjes maken kan variëren in tijd en daarmee ook in kwaliteit. In Frankrijk vind je ze vers en heerlijk geurend op elke hoek van de straat. Dat wil ik op zondag óók in mijn eigen keuken! Ik vond een recept op Wijnspijs waarin je binnen zes uur croissantjes hebt, maar nog beter is als je er iets langer over doet. Als je in het weekend op zaterdag de tijd neemt om ze te maken, dan kun je op zondag van een heerlijk (uitgebreid) ontbijt genieten met verse, home-made croissantjes!
#8. Speel je favoriete kookboek uit
Daar is het altijd een goed moment voor, maar misschien nu nog wel meer! Een groot deel van ons werkt vanuit huis. Voordeel daarvan is dat je tussendoor wellicht al iets kunt snijden op- of aan kan zetten voor het avondeten als dat wat langer nodig heeft. Vaak hebben recepten in kookboeken wat langer de tijd nodig voor het een of ander en daar kunnen we deze tijd goed voor gebruiken! Je hoeft natuurlijk niet enkel je favoriete kookboek uit te spelen, je kan ook elke week een weekmenu maken op basis van verschillende kookboeken. Zo gebruik je ze een stuk vaker! Mijn all-time favoriete kookboek is Simply Italian. Niet meer verkrijgbaar in het Nederlands, maar de Engelse versie is nog wél te vinden. Ik heb best wel veel (dat is een understatement) kookboeken in de kast staan en meerdere favorieten kiezen is lastig, maar hieronder een top drie van kookboeken die we vaak gebruiken!
➸ Hier vind je het Simply Italian Kookboek.
➸ Deze tipte ik laatst al in een blog: favo curryboek – Made in India.
➸ De Zilveren Lepel. Dit boek is niet goedkoop, maar bevat zo ongeveer alles wat met de Italiaanse keuken en koken te maken heeft. Het boek gaat al langer dan 60 jaar over Italiaanse toonbanken.
#9. Slowcooking: thuis aan het werk? De perfecte tijd om een slowcooker te gebruiken
Een slowcooker maakt je leven makkelijker en leuker! Ik moedig je zeker aan om er mee te werken en als je er geen hebt er eens een te lenen bij familie- of vrienden om te testen of om er een aan te schaffen! In een slowcooker worden gerechten langzaam gegaard. Slowcookers zijn er in allerlei vormen en maten. Kies er eentje die past bij jou gezinssamenstelling. Een grote familie vraagt om een grotere slowcooker. De bedoeling van een slowcooker is dat je s’ ochtends het eten opzet en het s ‘avonds kunt eten. Ook als je naar het werk bent. Ik kan mij voorstellen dat dat wellicht even wennen is, dus nu we met velen thuiswerken is het een goed moment om het wat vaker uit te proberen en te kijken hoe het gaat.
➸ Wij maakten pulled chicken uit onze multi-cooker. Perfect om mee aan de slag te gaan! Bekijk het recept hier.
➸ Eetspiratie is een blog vol Indo-food inspiratie en bomvol recepten voor in de slowcooker!
➸ Deze slowcooker hebben wij- en een aantal vrienden en familieleden. Een aanrader!
#10. Maak fingerfood voor tijdens het Netflixen
Hoewel ik het je niet kan aanraden om de hele dag the Netflixen, gok ik dat we dat wel iets vaker doen dan normaal. Am I right? Het valt mij op dat wij hier veel vaker buiten zijn dan normaal rond deze tijd van het jaar, meer wandelen en gezonder eten. Maar de avonden of in het weekend kijken we óók wat vaker Netflix. Zeker in het weekend kan het heel fijn zijn om een paar uur te Netflixen en wat finger food maakt het helemaal af. Denk aan kaasplankjes, visplankjes, maar ook kleine tapas met brood- of platbrood, sausjes van de Turkse winkel, bakjes couscous, kipnuggets (home-made) en allerlei andere tapas. Maak er een feestje van! Begin zaterdagmiddag in de keuken met allerlei hapjes en peuzel die op tijdens een avondje Netflixen op de bank.
#11. Probeer nieuwe kookmethodes uit
Als je koken leuk vindt is de extra tijd die we nu hebben omdat we niet op stap kunnen, niet naar cafés gaan voor een biertje of richting ons favoriete restaurant ideaal om te besteden aan het leren van nieuwe kookmethodes. Zo wil ik nu eindelijk eens het perfect gepocheerde eitje krijgen tijdens mijn zondag-ontbijt, maar bijvoorbeeld óók vaker de tijd nemen om eten te stoven, dat geeft namelijk een heerlijke smaak aan het eten. Misschien wil je sneller en beter leren snijden? Het perfecte brood bakken? Meer leren over de chemie van bepaalde ingrediënten? Er is ontzettend veel te leren op kookgebied! Ben vooral creatief en bedenk wat je stiekem al jaren eens wilt proberen of waar je beter in wil worden en ga daar mee aan de slag.
Nog meer tips voor een thuisvakantie? Dan vind je dit ook leuk:
♥ Ga op avontuur in je eigen achtertuin!
♥ Slow down: yoga, mediteren en badsessies.
♥ Cocoonen in je eigen huiskamer? Dit zijn de leukste boeken, podcasts en spelletjes.
♥ Maak een kruidenrek voor in de tuin!
PS: Volg je ons al op Instagram? Dat zouden we leuk vinden!
In deze blog staan affiliate links. Mocht je via één van deze links iets boeken dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.