Heb jij wel eens gehoord van de ‘Blue Zones’? Mensen in de Blue Zones leven véél langer dan gemiddeld en bereiken die leeftijd vaak nog eens gezond ook! Zou jij óók wel honderd jaar of ouder willen worden? Verhuis dan naar de zogeheten Blue Zones. Waar vind je deze Blue Zones en welke levensstijl houdt de bevolking erop na? Die geheimen delen we in onderstaand artikel met je!
Ik had al eerder van de Blue Zones gehoord, zelfs wel eens opgezocht wat er precies mee bedoeld werd en wat de ‘commotie’ rondom deze gebieden betrof. Het was echter pas recent dat ik er echt over na ben gaan denken. Hoewel ik er nog niet veel over heb gedeeld op mijn blog, ben ik om verschillende redenen weer enorm (gelukkig) bezig met mijn gezondheid, mijn geluk, mijn hart en mijn hart en hoofd samen te laten komen. Dit geldt op het gebied van eten, sporten (elke dag yoga al best een tijd), cursussen, therapieën en een hoop van dat soort dingen wat erbij komt kijken als het roer – je hart om moet. Met een mail in mijn inbox over de gezonde regio’s, waarin Skyscanner de top Blue Zones op een rijtje zette, besloot ik mij er deze keer veel méér in te verdiepen en er een blog over te schrijven. Want altijd, maar zeker in mijn geval nu, is dit mega interessant!
Dit zijn de zeven blauwe zones
1. Sardinië, Italië
Sinds 2018 hebben maar liefst zes gemeenten op Sardinië de officiële Blue Zone-titel. De eilandbewoners leven bovengemiddeld lang en op deze plek heeft dat voornamelijk te maken met het simpele leven dat ze hier leiden. De bevolking op Sardinië genieten van hun omgeving (hoe kan het ook anders!?), van elkaar, vrienden, familie, zonder veeleisend te zijn. Alles is goed. En goed is goed. Daarnaast zijn ze veel buiten en ervaren ze ten opzichte van andere landen weinig stress. Veel dorpen liggen erg geïsoleerd, waardoor mensen (op alle leeftijden!) veel moeten lopen. Aan beweging daarmee geen gebrek. Ook het eten dat men hier dagelijks binnenkrijgt schijnt veelal te helpen om gezond oud te worden; weinig vlees en veel plantaardige ingrediënten.
2. Acciaroli, Italie
Interessant: ruim 10% van de bewoners van Acciaroli zijn 100 jaar of ouder en óók nog eens gezond. Dat is VEEL! Wat zij als groot geheim hebben? Gezond eten, veel sociale contacten, een gezonde leefomgeving. Alles wat Italië zo mooi maakt, lijkt hier verzameld te zijn. Waar het voedingsschema uit bestaat? ONbewerkt voedsel. Veel fruit, groenten en vis. Dankzij het klimaat (yessss) zijn de ouderen veel buiten. Ook kent bijna iedereen elkaar en dat houdt ze actiever en vrolijker. Win-Win. Grote learning voor ons en landen zoals Nederland – aandacht besteden aan ouderen, oma, opa, maar ook sowieso een grote sociale kring hebben brengt je heel veel!
3. Öland, Zweden
Grappig, Zweden in dit rijtje. De eerste twee plekken in deze lijst hebben een zeer warm klimaat en mensen worden er (ook) oud door het feit dat ze zo vaak en veel buiten kunnen zijn. Wat is het geheim van Öland in Zweden dan? De traditionele levensstijl hier heeft hier het meest te maken met een lang en goed leven van de bevolking. De welvaart en medische zorg is daarnaast erg sterk in Zweden, waardoor ouderen over het algemeen langer leven. De Zweden kiezen daarnaast voor lokaal geproduceerde voeding en veel vette vis, zoals zalm en haring. Ook worden er veel volle granen, bessen, erwten, haver en yoghurt gegeten.
4. Okinawa, Japan
Wel eens van Ikigai gehoord? Het is een bepaalde filosofie, die voornamelijk nageleefd wordt op de eilanden van Okinawa. Ikigai staat voor het geheim voor een lang, gelukkig en gezond leven. Kort gezegd betekent Ikigai eigenlijk hetgeen wat je ’s ochtends je bed voor uit (wilt) komen. Het hebben van een doel in je leven kan zeven jaar extra levensverwachting opleveren. In Okinawa neemt men daarnaast een paar momenten per dag om aan hun voorouders te denken (daar heb je ‘m weer, de sterke familieband). En een oude mantra, die altijd voor de maaltijd wordt opgezegd, herinnert de inwoners eraan te stoppen met eten als hun maag voor 80% vol is. Tot slot creëren de Okinawanen ‘moais’: groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar ondersteunen.
Ik ben op dit moment het boek Ikigai aan het lezen. Ik vind het enorm inspirerend en wil er zodra ik het boek volledig heb gelezen zeker een review over schrijven. Nu al benieuwd naar de levensstijl van de bewoners van Okinawa? Bestel het boek Ikigai dan hier.
5. Ikaria, Griekenland
Vlak voor de Turkse kust ligt Ikaria. Het DERDE Blue Zone-gebied rond de Middellandse Zee. (hoe ik dus al jaren zeg dat een huisje in Italië geen slecht idee is, wordt mede hierdoor wel enorm bevestigd 😉). Met de levensstijl die de bewoners op dit eiland hanteren worden ze gemiddeld 10 jaar ouder dan een andere Europeaan of Amerikaan.. AND yet, no surprise, óók hier speelt het mediterrane dieet, de dagelijkse (actieve) routine, hechte familiebanden, respect voor ouderen en het klimaat een belangrijke rol daarin. Vlees? Dat consumeren ze hier amper. Vooral groenten, fruit en verse vis staat hier op het menu. De oudste bewoonster op het eiland op dit moment? Is geboren in 1905…You do the math.
6. Loma Linda, Californië
Loma Linda is een klein dorpje dat je vindt op slechts een uurtje rijden van Los Angeles, maar, zoals je vast kunt raden, wordt er in dit dorp een TOTAAL andere levensstijl nageleefd dan in haar glamoureuze buur. De leden van de Zevende Dag Adventisten, de gemeenschap in Loma Linda, hebben een specifiek geloof: een gezond leven. Het grootste geheim van de 9000 adventisten die hier wonen? Geen alcohol, geen sigaretten, geen vlees, veel water en samen bidden. (Dit is overigens de enige plek waar men géén alcohol drinkt, op de overige plekken gelooft men erin dat een glaasje alcohol per dag helpt bij de lang en gezond levensstijl).
7. Nicoya, Costa Rica
Nicoya is het gróótste Blue Zone-gebied op aarde. Er wonen hier honderden 100-jarigen die allemaal fit, gezond en vitaal zijn. Ja, you pop the question; HOE DAN? Drie woorden (niet I love you) – ‘Plan de Vida’. Plan de vida is voor de Costa Ricanen wat ikigai voor de Japanners is. Het voedingspatroon is hier misschien niet mediterraan, maar wel zeer gevarieerd, met veel kleurrijke groenten en vruchten en als basis rijst, maïs, bonen en peulvruchten, producten die ze zelf verbouwen. De inwoners hakken iedere dak hout, lopen vele kilometers en zwemmen dagelijks, waardoor ze veel lichamelijke beweging krijgen. Tot slot hebben we geleerd dat een goede portie aan vitamine D (zon!) ook een grote bijdrage levert aan een lang en gelukkig leven, waar in Costa Rica natuurlijk geen gebrek aan is.
Deze 9 (regels) zijn het meest belangrijk
1. Beweeg natuurlijk
Natuurlijk bewegen? Yes. Zoals wandelen, houthakken, zwemmen of wat dacht je van tuinieren? Men gaat in deze gebieden ECHT niet naar de sportschool.
2. Ken je doel
In Japan noemt men dit ‘Ikigai’ en in Costa Rica ‘Plan de Vida’. Waar wil jij ’s ochtends voor opstaan? Het is bewezen dat het hebben van een helder doel je zeven jaar extra kan geven.
3. Zo min mogelijk stress
Ook in de Blauwe Zones ervaart men stress, want dat hoort bij het leven. Erg veel stress leidt echter tot chronische ontsteking en andere ernstige leeftijdgebonden ziekten. Mensen uit de Blauwe Zones hebben dagelijkse routines om die stress af te schudden. In Okinawa neemt men een paar momenten per dag om aan hun voorouders te denken, In Ikaria doet men overdag een dutje en in Sardinie kent men een happy hour.
4. De 80%-regel
Verlaag je calorie-inname met 20%. De Okiwaanse 2500-jaar oude confucianistische mantra die altijd voor de maaltijd wordt opgezegd herinnert hen eraan om te stoppen met eten als hun maag 80% vol is. De kleinste maaltijd wordt bewaard voor de avond.
5. Bonen en plantaardig voedsel
Het zelf verbouwen van eten en alle soorten bonen, zoals tuinbonen, zwarte bonen, sojabonen en linzen, zijn de hoeksteen van de meeste honderdjarige diëten. Vlees (meestal varkensvlees) wordt slechts af en toe in kleine porties gegeten.
6. Wijn
Is zo slecht nog niet 😉. Wijn wordt in de Blue Zones regelmatig gedronken. Vaak dagelijks, maar met mate. 1 glas per dag tijdens het eten of tijdens het gezellig samen zijn met vrienden.
7. Gelijkgestemden
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat van vele geïnterviewden maar weinig mensen niet tot een (geloof)gemeenschap behoren. Hieruit kan worden opgemaakt dat het regelmatig samenkomen met gelijkgestemde positieve invloed heeft op de gezondheid.
8. Familie
Familie en geliefden komen in de Blue Zones voor eigenlijk iedereen op de éérste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen in de buurt van de woning. Ze zijn trouw aan hun levenspartner en zetten zich in voor relaties. Men gaat bijna niet met pensioen, ze blijven naar vermogen actie tot het einde van hun leven.
9. Vriendenkring
Een goede vriendenkring en voldoende sociale contacten dragen bij aan een extra lange levensverwachting. Okinawanen creëren “moais”, groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar levenslang ondersteunen.
Geen mysterie toch!?
Het lijkt een mysterie, maar eigenlijk is het best goed te begrijpen, toch? Het is een keuze die mensen in deze zones maken: men leeft (bijna zonder) enige vorm van stress, deelt geluk met familie, heeft het gevoel een doel te hebben en staan in het leven met een goede dosis aan spiritualiteit en ze zorgen voor voldoende slaap. Ook voeding en beweging (beiden natuurlijk) is wat hier de klok slaat.
Dus, wanneer ga jij aan de slag om kleine stappen te maken meer richting de levensstijl die deze groep hanteert? Laat het ons weten in de comments of via een berichtje op Instagram!
*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Skyscanner.