Israël: Massada, Negev en de Dode Zee

Israel, Dode Zee, Massada, Negev woestijn

Langzaam loop ik het water in. Over de grote keien richting het blauwe, zoute water. Het water is heerlijk warm, prikt wat aan mijn voeten, mijn benen en mijn handen. Het is even wennen, maar al gauw verschijnt er een gelukzalige glimlach op mijn gezicht. Ik laat me in het water op mijn rug glijden, ik drijf. Ik beweeg niet, zwem niet, spartel niet.. ik lig doodstil in het water en kijk rustig om me heen. Mijn gedachten zijn leeg. Hoge bergen, helder water en geroezemoes op de achtergrond is wat ik zie, voel en ervaar. Ik drijf in de dode zee.

Ik ruik de barbecue’s die aangestoken wordt op het strand. Men kleedt zich langzamerhand aan en begint aan het avondmaal. Ik kan nog niet zo goed plaatsen waarom dit fenomeen al om 17:30 start, is dat niet wat vroeg? Al snel wordt het me duidelijk. Brrr, ik krijg kippenvel over mijn hele lijf zittende in mijn bikini en zie de zon nu steeds sneller achter de bergen zakken. Tijd om me af te spoelen onder de douche en mijn jurk aan te doen. Nog een kwartiertje blijf ik zitten op mijn handdoek. Wat is mensen kijken toch heerlijk. Ondertussen borstel ik mijn haar, probeer ik het zand voorzichtig van mijn voeten af te vegen en zoek ik mijn slippers, pak ik mijn tas in en draai ik me nog een keer om voor ik ga.

Niet ver hier vandaan ligt Jordanië. Ik kan het zien, het is bijna tastbaar. Als onze gids verteld dat Petra wel erg dicht aan de overkant ligt, dan word ik enthousiast en bedenk ik me allerlei manieren om er te komen. Zie ik ons al varen richting de overkant… helaas word ik sneller uit mijn droom gehaald dan ik wil. Tijd om te gaan. We lopen richting ons hotel, tijd voor een echte douche. Tijd om het zout van ons lichaam af te spoelen en ons klaar te maken voor het diner.

Israel, Dode Zee, Massada, Negev woestijn
Israel, Dode Zee, Massada, Negev woestijn
Israel, Dode Zee, Massada, Negev woestijn
Israel, Dode Zee, Massada, Negev woestijn
Israel, Dode Zee, Massada, Negev woestijn

De volgende ochtend staan we vroeg op. We worden opgehaald om te touren door de Negev woestijn met een jeep. Op de snelweg weet ik niet waar ik mijn handen moet houden. De wind trekt onze kleren letterlijk uit. Onze haren komen in de knoop en onze spullen dwalen door de hele Jeep. Prettig is het niet, maar ergens vind ik het hilarisch. Ik voel vrijheid. Ik lach en ik geniet. Ik ruik de zoute zee, voel de wind door mijn haren, het zonnetje op mijn huid en zie niets anders dan bergen, zand en de zee. Zal onze gids daarom zo gelukkig zijn? Hij neemt ons mee op avontuur en vertelt ons hoe we de woestijn kunnen overleven mocht het nodig zijn. Hij reikt ons plantsoorten aan waar olie of water uitkomt en laat ons proeven van de zoute rots. laat ons plekken zien waar het koel blijft in de woestijn en vertelt over de mooie nachten die hier zijn. Het wordt niet donker. De maan verlicht de gehele woestijn en vanuit hier kun je stralende sterren plaatsen tot een figuur als de grote beer of het steelpannetje. Kunnen we hier niet blijven?

Ik stoot mijn hoofd kei hard tegen de bovenkant van de jeep. Alweer uit mijn droom gehaald, of misschien moet ik wel wat minder droombomerig zijn? We moeten terug. De plicht roept. Het is tijd om naar Massada te gaan.

Op hoge hoogte bezoeken we het bloedhete Massada. Massada is een uitgestorven dorp. De Romeinen hadden graag hun armen omhoog gegooid en met trots medegedeeld dat zij dit dorp hebben uitgemoord, maar die droom voor hen werd nooit werkelijkheid. Zodra de bewoners erachter kwamen dat de Romeinen het dorp wilde veroveren, afslachten.. en er geen uitweg meer mogelijk was, bedachten zij dat ze zich niet gewonnen wilde geven. De keuze liet hen niet anders dan zichzelf te vermoorden. Een slaaf voor de Romeinen voor de rest van hun leven, dat wilde ze niet zijn. Veel van het dorp is bewaard gebleven. De badhuizen, de voorraadkamers en de sportkamers. Het is gek om er in de bloedhete zon doorheen te wandelen en je voor te stellen wat er zich hier heeft afgespeeld. Maar tegelijkertijd is het bijzonder hier te mogen zijn.

Ik sluit deze tour af met een knipoog naar de overkant. Voor wat geluk, om Jordanië ooit in mijn leven ook te kunnen betreden. Dan is het tijd om te gaan, want er wacht ons een lange rit naar het hippe en bruisende Tel Aviv.

Israel, Dode Zee, Massada, Negev woestijn
Negev Woestijn
negev Woestijn
Israel, Dode Zee, Massada, Negev woestijn
Israel, Dode Zee, Massada, Negev woestijn
Israel, Dode Zee, Massada, Negev woestijn
Israel, Dode Zee, Massada, Negev woestijn

Meer weten en lezen over Israël? Wij schreven ook over Tel Aviv en Jeruzalem. Zijn jullie wel eens in Israel geweest? Welke plek sprak je het meest aan? Laat het ons weten in de comments of via Instagram!

lees meer

Gerelateerde artikelen