Kookworkshop in Ubud, Bali

Kookworkshop in Ubud

Jarenlang was het mijn droom om naar Bali te gaan. Mijn Bali crush werd veroorzaakt door alle prachtige Instagram foto’s en de verhalen van vriendinnen die er al geweest waren. Wie wordt er nou niet enthousiast van al die beach bars, betaalbare luxe en natuurlijk dat overheerlijke kleurrijke eten! Smoothie bowls om van te watertanden. Pure gerechten met kip en rijst gepresenteerd in houten schalen met bananenbladeren.

Je begrijpt het al… één ding wat ik persé wilde doen in Bali was een echte Balinese kookworkshop volgen. Van vrienden hoorde ik dat Ubud de perfecte plek is om een kookworkshop te volgen. Ubud is het centrum van Bali en staat bekend om de traditionele hindoe-cultuur. Je ziet dan ook bij diverse huizen prachtige familie tempels en kleurrijke offermandjes. Deze bananenblad mandjes, gevuld met eten en bloemetjes, maken ze elke ochtend om een offer te brengen aan hun god.

Kookworkshop in Ubud, Bali

Kookworkshop in Ubud

Bali proeven op zijn puurst

Bij aankomst in Ubud bleek dat de overbuurman van ons verblijf chef-kok is geweest bij een sterrenrestaurant in Ubud. Zes weken daarvoor had hij ontslag genomen om als zelfstandige aan de slag te gaan om onder andere kookworkshops aan toeristen te geven. Dit voornamelijk om zijn familie meer te kunnen ondersteunen. Vol enthousiasme hebben we zijn workshop geboekt en gevolgd.

Vroeg in de ochtend kwam hij ons ophalen om samen naar de lokale markt te gaan en de verse producten te tonen voor de Balinese gerechten. Op de markt word je overdonderd door een walhalla aan kleuren van de vele soorten groentes en fruit die ik nooit eerder zag. De mensen op de markt hebben allemaal zo’n vriendelijke glimlach dat je je direct thuis voelt. Totaal geen gevoel dat je gepusht wordt om dingen te kopen, het is er relaxt en fijn.

Zodra je de markt betreedt komt de rooklucht van gemarineerde kipspiezen je tegemoet. Het enthousiasme om zelf aan de slag te gaan wordt hierdoor alleen maar groter!

bali kookcursus

Bali kookcursus

Kookworkshop in Ubud: Sathe Lilit

De gastvrijheid van onze chef Ketut en openheid van zijn familie, die allemaal op hun eigen manier een bijdrage hebben geleverd aan deze dag, was hartverwarmend. In de buitenkeuken stonden de verse en kleurrijke ingrediënten klaar. Tijdens deze workshop hebben we diverse typische Balinese gerechten bereid. Mijn favoriete recept wat de Sathe Lilit. Ketut heeft het recept zo aangepast dat je alle ingrediënten gewoon in de Hollandse supermarkt of toko kunt vinden!

Normaal gesproken wordt kipsaté gemaakt van blokjes kip die over een stokje gestoken. Overgoten in een pindasaus en klaar! Deze saté is zonder de pindasaus, maar met kruidige boemboe. Leuk weetje: In Bali wordt deze saté geserveerd bij een offer ceremonie.

Kookworkshop in Ubud, Bali

Kookworkshop in Ubud, Bali

Het recept: Sathe Lilit

Ingrediënten – Sathe Lilit
• 250 gr kipfilet
• ¼ deel van het vlees (65gr) Boemboe Bali (je kunt deze zelf maken of kant en klaar kopen)
• 3 kaffir limoenbladeren gesneden in reepjes
• ½ kaffir limoen sap
• 2 theelepels palmsuiker of bruine suiker
• 2 theelepels kokoscreme
• Snufje zout

Extra
– Keukenmachine of blender (die je goed schoon kunt maken)
– 10 houten saté stokjes

Methode
• Maal de rauwe kip fijn in een keukenmachine of blender (zorg dat je de keukenmachine/blender na afloop goed schoon kunt maken).
• Om de hoeveelheid boemboe te bepalen maak je eest een bal van de gemalen kip en druk je deze zachtjes platter op een snijplank. Snijd een kwart uit de circel en vul deze op met de boemboe tot je weer een volle circel hebt.
• Meng de kip en de boemboe goed door elkaar. Kneed de kipmix om het stokje, ongeveer 5 cm vanaf de top naar beneden. Tip: de kip blijft beter plakken als je het stokje al knedende ronddraait.
• Bak de kip 5 a 10 minuten op de bbq voor de beste smaak! Mocht je geen bbq kunnen gebruiken, dan kan het ook prima in een grilpan. Je mist dan alleen de rooksmaak.

Ook enthousiast geworden? En ga je naar Bali? Bezoek dan Theomahnekacookingclass en doe Ketut de groetjes van mij! 😊

Extra info:
➸ Bij KLM boek je al tickets vanaf €547,00 om naar Bali te vliegen. Per dag gaan er meerdere vluchten die met een overstap op het vliegveld van onder andere Singapore, Hong Kong of Dubai naar Bali vliegen.
➸ Deze kookworkshop óók volgen? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie over de kookworkshop.
➸ Verblijf boeken in Ubud? Bekijk hier tarieven.

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via één van deze links iets boeken dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.