Bezoek IJsland

Het is bijna met pijn in mijn hart dat ik dit zeg, want mijn nummer één in Europa zal in mijn hart altijd Italië blijven, maar na deze reis kan ik niet anders dan zeggen; IJsland is wat mij betreft het mooiste land van Europa. Ik heb nooit twijfels gehad om IJsland te bezoeken. Maar het heeft al mijn en onze verwachtingen overtroffen. Het is zo ruw, zo puur, zo ongelooflijk mooi. Met zijn zachte sneeuw die aanvoelt als een softijsje met toefje slagroom. Zijn zwarte stranden met sneeuw die doen vermoeden alsof het oreokoekjes deeg is. Wil je binnenkort naar IJsland, maar moet je je vriend, vrienden of familie nog overtuigen om te gaan? Met deze blogpost moet dat lukken! Pak liefst niet morgen maar vandaag het vliegtuig en ontdek het eiland tijdens een roadtrip.

bezoek IJsland

1. De indrukwekkende Gletsjermeren

Het meest bijzondere aan onze reis door IJsland vond ik toch wel de gletsjers en gletsjermeren die we hebben gezien. Wanneer je rond een gletsjer loopt, voelt het alsof je in een geheel andere wereld terecht bent gekomen. In de gletsjermeren drijven grote stukken ijs en op de achtergrond zie je enorme gletsjers. Wij beginnen onze tocht naar gletsjermeren bij een van de kleinere gletsjers. Een prachtig mooie, maar bij lange na niet zo’n grote als bijvoorbeeld Jökulsárlón, vind je bij het skaftafell natuurpark. Je kunt hier je auto parkeren en in 40 minuten loop je richting de gletsjer. Een heerlijke wandeling, met vele kleine watervallen die je uiteindelijk bij de gletsjer brengen. We vervolgen onze weg naar Fjallsárlón en maken een laatste stop bij Jökulsárlón. Ik denk dat het enorm aan het seizoen en de dag (soort weer) ligt welk gletsjermeer er voor jou uitspringt. Maar wij vonden ze allen zo bedekt door een laag sneeuw fantastisch mooi om te zien. Kijk je bij Jökulsárlón goed het water in of op de stukken ijs, dan zie je wellicht een aantal zeehondjes.

Bezoek IJsland

Bezoek IJsland

2. De vele verschillende watervallen

Als je het gaaf vindt om watervallen te zien, dan is IJsland je bestemming! Tijdens onze roadtrip zijn we deze enorm veel tegengekomen. Watervallen die we hebben opgezocht, maar ook een aantal watervallen die we ‘per ongeluk’ zagen tijdens het rijden en de moeite absoluut waard zijn. De ene waterval is nog mooier dan de ander. Wat gaaf is aan de watervallen in IJsland is dat je er enorm dichtbij kunt komen. Let wel op: soms zijn bepaalde paden gesloten i.v.m. het weer. Bij sneeuw, storm of bijvoorbeeld ijzel zijn er een hoop paden die je tot onder de waterval laten komen gesloten. Toch zijn de watervallen dan nog steeds de moeite waard te bekijken, want dichtbij sta je sowieso.

Bezoek IJsland

Bezoek IJsland

Bezoek IJsland

Bezoek IJsland

3. Relaxen in de Blue Lagoon

Yes, het is wat commercieel; de Blue Lagoon. Maar eerlijk is eerlijk, het hóórt bij een bezoek aan IJsland. Een duik in de Blue Lagoon mag niet ontbreken tijdens je trip. Wij raden het aan hier te stoppen vóór de reis begint, maar beter nog is hier tot rust te komen net voor vertrek. De Blue Lagoon is een geothermisch bad in een oud lavaveld. Hierdoor is het mogelijk het bad te verwarmen op een natuurlijke manier. Het felle blauwe water heeft een helende werking. Het is rijk aan mineralen en silicaten. Oppepper voor je huid! Voor je haar helaas wat minder.. gebruik daarom van te voren voldoende crèmespoeling die je tevens laat zitten tijdens het baden. Bij elk pakket dat je koopt om de Blue Lagoon binnen te gaan krijg je een gratis silicamasker. Al die witte gezichten altijd op de foto’s? Dat is het masker!

12 redenen om IJsland te bezoeken

12 redenen om IJsland te bezoeken

4. Het spotten van Wildlife

Je denkt er wellicht niet direct aan, maar ook in IJsland is het tof om op zoek te gaan naar divers wildlife. Wat dacht je van zeehondjes, het nationale symbool van IJsland; de papegaaiduiker (puffin), walvissen, dolfijnen en rendieren? Walvissen en dolfijnen zie je bij uitstek als je een tour boekt vanuit reykjavik om deze dieren te gaan spotten. Rendieren, de puffin en zeehondjes kun je verderop in het land tijdens je roadtrip zo maar tegenkomen. Rendieren zie je veel rond Höfn en zeehondjes tref je o.a. bij het gletsjermeer Jökulsárlón.

Bezoek IJsland

Bezoek IJsland

5. De geisers

Wist je dat IJsland het enige land is in Europa waar je nog een actieve geiser kunt zien? De bekendste van alle geisers in IJsland is de Stokkur. Om de 4 tot 8 minuten spuit deze geiser het water hoog de lucht in. In hetzelfde gebied vind je ook Geysir. Je raadt het al: de geiser waar het woord geiser vanaf stamt. Het gebied rondom de geisers is enorm indrukwekkend en absoluut de moeite waard om te bezichtigen! Je vindt deze plek op de Golden Circle route.

Bezoek IJsland

bezoek IJsland

6. Het Noorderlicht zien

Dat was een lang gekoesterde droom. Ik denk dat er maar weinig liefhebbers van deze mooie wereldbol en reisfanaten zijn die het Noorderlicht niet willen zien. Het is zo iets magisch, zo ongrijpbaar, zo ver weg, maar toch zo dichtbij. Dansende lichtstralen uit het niets. Uit het verre donker duiken ineens felle, groene lichtbanen uit de hemel. Dit moment was ultiem genieten. ‘per toeval’ hebben wij het Noorderlicht gezien. Na een aantal dagen bewolking zou het die avond helder zijn. Toen we na het eten terugkwamen en onze camera pakten voor de fantastische sterrenhemel, zagen we ineens een groene streep op de camera. Wanneer je een camera op maximum sluitertijd zet, ziet deze qua lichtinval veel meer dan wij dat als mensen kunnen. Vanaf dat moment zijn we héél lang buiten blijven staan. Het groene licht werd op de camera steeds feller en uiteindelijk konden wij het ook met onze eigen ogen zien. Een hele goede tip wanneer je naar IJsland gaat.

12 redenen om IJsland te bezoeken

12 redenen om IJsland te bezoeken

7. Naar de sterren kijken vanuit hot tubs in de middle of nowhere

Geen foto’s van dit moment. Maar genieten was het absoluut. IJsland zit vol met hot tubs, warme thermaal baden en spa’s. Deze tip kregen wij van Amerikanen in het huisje naast ons. We sliepen twee nachten in Höfn en net daarbuiten (20 minuutjes met de auto) waren er in de middle of nowhere 5 hot tubs. Onderhouden door een stel dat een huisje heeft neergezet om jezelf aan/uit te kleden en op goed vertrouwen stop je geld in een box. Behalve deze hot tubs is er niets anders in de omgeving. Brrrrr, bikini aan, met de blote voetjes door de krakende sneeuw bij -2, maar daarna de warmte en de heerlijk frisse lucht die je inademt.. het is het allemaal waard.

8. Een magisch mooie roadtrip

Tijdens je roadtrip door IJsland zul je ogen tekort komen. Rechts, links, voor je, een gaaf zicht achter je. Waar je ook bent, waar je ook rijdt met de auto, je kunt maar beter zorgen dat je de camera gereed houdt. IJsland heeft over verschillende delen van het eiland zeer diverse landschappen. Vanuit het niets kun je een waterval of gletsjer zien. Juist degene die niet in alle reisboekjes staan. Huip, op pad met de auto. Camera mee, boodschappen/boterhammen en een thermoskan op de achterbank en genieten maar! 12 redenen om IJsland te bezoeken

9. Vlakke vlaktes en hoge, hoge bergen

Een van de meest verrassende aspecten was voor ons het grote verschil in vlaktes versus bergen. We hebben grote stukken gereden met mega bergen voor ons en een eindeloos uitzicht op enkel besneeuwde bergtoppen. Maar we hebben ook veel gereden op wegen waar we enkel vlakke vlaktes naast ons zagen. Juist de grote diversiteit vonden wij ontzettend mooi.

12 redenen om IJsland te bezoeken

10. Zon, regen, sneeuw, ijs, harde wind op een dag

Ja. Dit punt is wellicht een vreemde. Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen dit leuk vindt. De een houdt enorm van zon, de ander juist van kou en sneeuw. Wij vonden het erg bijzonder om alle weersomstandigheden te zien en mee te maken in een dag. Het was voor mij niet vervelend, maar juist gaaf. Bergen, gletsjers en watervallen zien er met elk type weer totaal anders uit.

12 redenen om IJsland te bezoeken

11. Het meest lekkere en beste water ter wereld drinken

Wij hebben nog nóóit zoveel water gedronken als tijdens onze IJsland roadtrip. Ik herhaal; nog nooit. Ik ben mij erg bewust van het feit dat we voldoende water moeten drinken en doe dit in Nederland ook altijd. Maar op reis schiet dit er nog wel eens bij in. het is in IJsland bijna onmogelijk om niet genoeg water te drinken. Neem je dopper mee en vul hem bij wanneer mogelijk. Op veel plekken vind je ‘gratis water om je fles bij te vullen of om een glas van te pakken. Dit water is echt, without any doubts het lekkerste water ooit!

12. Verdwalen in een magisch sprookje

Wanneer je een roadtrip maakt door IJsland zal het aanvoelen alsof je in een ware sprookjeswereld bent beland. De ene kant van het eiland is nog mooier dan de andere kant. Door zijn bergen, sneeuwtoppen, gletsjers en zwarte stranden lijkt het soms wel een sprookje. Alsof het niet echt is wat je allemaal ziet. Wij hebben elkaar regelmatig aangekeken en ons afgevraagd of het niet gewoon ‘nep’ zou kunnen zijn. Het aanzicht, de ruwe natuur, de kleuren van het strand, gras, de duinen. het is zo fantastisch mooi, dat het bijna nep lijkt, maar wat óóh zo echt is.

Ben jij wel eens in IJsland geweest? Heb je er een roadtrip gemaakt? Het Noorderlicht gezien? Kun je ook niet wachten om terug te gaan ;-)? Laat het ons weten in de reacties, via de mail of via onze social kanalen!