Lapland in de zomer

Lapland in de zomer

De prachtige foto’s van Lapland in de winter kennen we allemaal, nietwaar? Het is dikke pakken sneeuw wat de klok slaat. Sneeuwscootertochten, skiën, huskysafari’s, wachten op het Noorderlicht met -20 en de korte dagen, omdat het lang donker is. Bij Lapland in de zomer hebben we misschien een minder goed beeld. Dat had ik óók, tot ikzelf een fantastische reis maakte naar Fins Lapland in de nazomer.

Lapland is een bestemming voor de liefhebbers van pure natuur, rust, sereniteit. Mensen die genieten van beeldschone natuur, uren willen wandelen in nationale parken en varen op een kano, vlot of raften wel kunnen waarderen. Lapland in de zomer is perfect voor outdoorlovers. Degene die liefst uren in de natuur spenderen en een avontuur niet afslaan. Wist je trouwens dat het Noorderlicht zich óók weer laat zien vanaf eind augustus? Lapland in de zomer is daarom wat ons betreft een héél goed idee.

Lapland in de zomer

Vakantie naar Lapland

Een reis maken door Lapland is eigenlijk in meerdere jaargetijden een goed idee. Het ligt eraan wat je voorkeur heeft. Wil je op pad wanneer het landschap bedolven is onder de sneeuw? Of ga je liever op actieve vakantie terwijl de zon je snoet verwarmd en je wandelt door de bossen en raft op het water?

Wat is Lapland?

Misschien is dit óók handig om te weten: Lapland is namelijk géén land wat veel mensen denken, het is een gebied verspreid over meerdere landen. Lapland strekt zich uit over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en een stukje van Rusland. In het totaal kent het gebied een oppervlakte van ongeveer 750.000 vierkante kilometer en telt het zo’n 2,5 miljoen inwoners. Lapland wordt ook wel gezien als de laatste wildernis van Europa, met zijn kenmerkende uitgestrekte meren, vlaktes en beboste gebieden. Het is een uniek deel van de Europa en daarmee ook van de wereld, waarbij in ieder land waar het gebied zich over uitstrekt andere dingen te beleven zijn.

De beleving van het Noorse gedeelte is bijvoorbeeld uniek door zijn uitgeslepen fjordenkust en hogere bergen dan in de andere delen van Lapland. Het Zweedse gedeelte staat bekend om het bekende ‘Laponia’. Het landschap Laponia staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het Zweedse gedeelte vind je veel hoogvlakten en beboste gebieden, ook is de sneeuwzekerheid in de winter hier hoog. Het Finse gedeelte is misschien wel het meest bekende gedeelte van Lapland. In dit gebied alleen al wonen zo’n 20.000 rendieren! Fins Lapland kent enkele heuvelachtige gebieden, maar voornamelijk uitgestrekte vlakten, beboste gebieden en véél meren. Een héél klein stuk van Rusland behoort tot Lapland, in het Russische gedeelte van Lapland kenmerkt het landschap zich door rivieren, meren, moerassen en naaldbossen.

Lapland van de Sami

Vroeger was Lapland het land van de Sami. Deze nomadische bevolking trok samen met hun rendieren kilometerslang rond. Ze leefden in tenten en in de natuur. In de laatste eeuwen voegden de Scandinaviërs zich toe aan Lapland. Ze mengden zich met de Sami. Hierdoor verloren veel Sami hun tradities en gewoontes. Er is nog een deel van de Sami die erg streven naar het behoud van hun cultuur en manier van leven.

Vakantie Lapland in de zomer

Dit heeft Lapland in de zomer te bieden

Ik mocht Lapland al eens zien op zijn koudst (-25) en vol met sneeuw evenals in het nazomerseizoen waarin de bladeren net oranje kleurde en de zon haar laatste zonnestralen nog gaf om ons te verwarmen. Ik deel graag mijn hoogtepunten van onze reis door Fins Lapland met je. De perfecte plek om tot rust te komen, maar wel ná het ondernemen van toffe activiteiten.

Zwemmen in één van de duizend meren

Finland wordt ook wel het land van de duizend meren genoemd. Je zult er tijden je vakantie en roadtrip achter komen dat waar je ook rijdt, de navigatie vrijwel overal aangeeft dat er naast de weg riviertjes of meren zijn. Zeker wanneer je Lapland in de zomer bezoekt is het een must om een duik te nemen en wat te poedelen. De meertjes zijn ook ideaal om af te koelen na een half uurtje in de sauna.

Zo mooi is Lapland in de zomer!

Zweten in de Finse Sauna

Een sauna met iemand delen staat in Finland voor verbintenis, ontspanning en dé plek om het te hebben over serieuze problemen. De sauna is een groot onderdeel van de Finse cultuur. Wij gaan er misschien zo nu en dan een dagje naartoe, voor de Finnen is het een manier van leven. Het zal je dan ook niet verbazen dat veel huisjes in Finland óók een sauna hebben. Daar moet je uiteraard van genieten. Liefst zelfs vaker dan één keer. Ga lekker de sauna in voor een half uurtje, ontspan en duik daarna het meer in. Een betere ontspanning en (zwemmen) inspanning kan ik mezelf niet wensen.

Trotseer het wilde water en ga raften

Gelukkig beginnen we tijdens het raften op een kalm beekje. Het is lang geleden dat ik dit heb gedaan en vind het stiekem best wel spannend. Raften is heel anders dan kajakken en kanovaren. Het geeft een ultieme kick, spanning, sensatie en avontuur! Met raften trotseer je in een rubberen boot stukjes wilde rivier en stroomversnellingen. Meestal doe je dit onder begeleiding zodat je weet wat je moet doen. Links, rechts, duwen, tegenhouden. Het is een waar avontuur en ontzettend tof om te doen! Omdat de winter al vroeg in kan zetten in Lapland (oktober) is dit de perfecte activiteit om te doen wanneer je Lapland in de zomer bezoekt. Tot half september stromen de meren en beekjes, maar daarna worden grote delen al snel ijs!

Lapland in de zomer

Met de kano het water op

In het land van duizend meren kan het niet anders dan dat je véél activiteiten op- of rondom het water doet. Ik ben er zelf gek op! Kanoën is actief en tegelijkertijd heel rustgevend. Je ziet de wereld op een andere manier. Hoort vogels die je normaal niet hoort en voor je ligt enkel water en aan de randen, de bossen. Ultiem genot vind ik op het water zijn. In een bootje het water op is ook al leuk, maar nog gezelliger en actiever wordt het als je zelf moeite moet doen om ergens te komen. Tijdens de kanotocht in Fins Lapland kijk ik mijn ogen uit. Stiekem op zoek naar dieren aan de oever, maar ook de natuur is waanzinnig vanaf het water.

Wandelen met huskies

Hoewel je in d winter fantastische tochten kan maken met huskies in de sneeuw die je vervoeren op een slee, is er in Lapland in de zomer juist een mogelijkheid om met de huskies te gaan wandelen! Wanneer je gaat wandelen met de huskies neem je ze niet ‘gewoon’ mee aan de riem. Ze krijgen een op maat gemaakte tuig en zelf krijg je een brede riem om waar de hond aan vastzit. De trekkracht van de husky is dan meteen voelbaar. De honden nemen jou mee en niet andersom ;-). Een hele andere ervaring dan in de winter, maar óók heel tof.

Roadtrip Rendieren spotten

Zo mooi is Lapland in de zomer!

Vrrroooommmm op roadtrip!

Lapland is de ideale bestemming voor een roadtrip. Er zijn zelfs mogelijkheden om helemaal vanuit huis te rijden met de auto. In Noorwegen en Finland kom je dan meestal met de boot, Zweden is vanaf Denemarken te bereiken met een brug. Ben je eenmaal in Zweden kun je dan natuurlijk doorrijden zonder een overtocht per boot naar Noorwegen en Finland. Een andere optie is om te vliegen en een auto te huren op het vliegveld waar je landt.

Auto huren in Lapland

➸ Wij boeken onze huurauto altijd bij Sunnycars. Bij Sunnycars ben je namelijk 100% verzekerd. Dit betekent dat je ter plekke géén financiële verrassingen meer tegen zal komen. Ook kun je 24/7 terecht bij een Nederlandse klantenservice. Voor een roadtrip door Lapland is een huurauto geen overbodige luxe! Klik hier voor meer informatie voor beschikbaarheid en prijzen.

Fatbiken

Cliché of niet: veel Nederlanders fietsen graag op vakantie. Zijn we natuurlijk gewend ;-). Een omgeving per fiets verkennen is ook een super mooie manier om in kortere tijd véél meer te zien dan tijdens het wandelen. Scandinavië heeft diverse prachtige fietsregio’s en mountainbikeroutes. Zo ook in Fins Lapland in de omgeving van Salla. Je kunt hier bij het ski-resort een fatbike huren om mee rond te touren. Je hebt fatbikes en e-fatbikes. Salla heeft goede wegen waar veilig op gefietst kan worden. Zo is er een route van het Salla Reindeerpark naar Salla centrum; een route van 17 kilometer. Via het bos rijd je van de ene hotspot naar de ander. Je kunt er ook voor kiezen om met je fiets de heuvels in te gaan. Met verschillende kleuren zijn er verschillende fietsroutes gemarkeerd die je over niet-geasfalteerde wegen door bossen langs moerassen en meren leiden.

Noorderlicht - Lapland in de zomer

Middernachtzon of het Noorderlicht zien

Wij zagen het Noorderlicht in Fins Lapland voor de twééde keer! De eerste keer was tijdens onze roadtrip door IJsland. Vanaf eind augustus heb je weer volop kans om het Noorderlicht te zien in Fins Lapland! Voordeel om dit prachtige fenomeen te spotten in de herfst en niet terwijl je in een dikke laag sneeuw staat? Het is buiten met een lekkere trui goed uit te houden tot ver in de nacht. Geen bevroren handen of je handschoenen steeds aan- en uit doen om foto’s te maken. Fijn met een glaasje wijn, iets lekkers, vuurtje aan en wachten maar tot aurora borealis zich laat zien.

Het Noorderlicht fotograferen? Zo doe je dat!

 

Wij waren eind augustus net te laat voor de middernachtzon, wat óók heel erg gaaf is. Middernachtzon is een fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat en dus ook de rest van de dag en nacht. Dit komt jaarlijks voor tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-Scandinavië en Noord-IJsland. Dit betekent dat het in die periode 24 uur lang licht is.

Enkele bekende plaatsen in Noord-Europa en de periode waarin daar de middernachtzon kan worden gezien:

– Rovaniemi, Finland (Lapland): 6 juni tot 6 juli
– Lofoten, Noorwegen: 23 mei tot 18 juli
– Tromsø, Noorwegen: 17 mei tot 26 juli
– Noordkaap, Noorwegen: 11 mei tot 2 augustus
– Longyearbyen, Spitsbergen: 18 april tot 25 augustus

Marshmallows Roosteren in Lapland

Marshmallows roosteren op een vuurtje

Een activiteit die wij sinds we Fins Lapland hebben bezocht véél vaker óók gewoon thuis doen. Hoe simpel kan plezier zijn? De fun begint al bij het aanmaken van een vuurtje, zorg voor een zak vol marshmallows, een stok en you are ready to go! Een stok kun je uit het bos meenemen (wel een die al op de grond ligt!). Schraap deze met een goed mes scherp aan de voorkant in een punt en houd even in het vuur om te ontsmetten. Daarna dient dit perfect om marshmallows aan te roosteren!

Het toffe aan Fins Lapland is dat er op alle mogelijke locaties plekken zijn gemaakt om vuurtjes te stoken. Om zelf bij op te warmen, maar ook om je eten op te garen en uiteraard om marshmallows te roosteren. Dit mag je zeker niet overslaan tijdens je vakantie!

Rendieren in Finland - Lapland in de zomer

Rendieren spotten

Samen met het spotten van beren is dit misschien wel het allerleukste aan je vakantie naar Fins Lapland. Het spotten van rendieren! Dieren zien in het wild is iets magisch en nog leuker als je die dieren dichtbij huis niet in de natuur kan vinden! Wij zagen véél rendieren tijdens onze roadtrip door Fins lapland, dat is ook niet gek met een populatie van 20.000 rendieren! Ook kwamen we wel héél dichtbij tijdens een bezoek aan het rendierenpark in Salla. Wil je daar meer over weten? Check deze website dan!

Beren in Finland

Op berenjacht

Dit is er een voor op je bucket list! Wist je dan Finland (Fins Lapland) één van de grootste populaties beren heeft van Europa? Einde middag rijden we met onze huurauto richting de bossen van Kuusamo. Bij aankomst lopen we samen met een gids naar het hutje waar we een aantal uur zullen verblijven. Deze hut is voorzien van kijkgaten voor je camera, goede verrekijkers en voor degene die er echt geen genoeg van kunnen krijgen staan er bedden om te overnachten. na 1,5 uur wachten kwam daar de eerste beer, WOW! Vol trots riep ik dat (net iets te hard…). Wat was het gaaf! Er was óók een kleintje en die had veel van onze aandacht ;-).

Beren spotten doe je in de zomer. Deze bruine rakkers houden namelijk in de winterperiode een winterslaap! Wij zijn of berenjacht geweest met Bear-Kuusamo Ltd via Ruka Safari’s. De organisatie via waar we ook véél van de andere activiteiten hebben gedaan!

Overnachten in de Papin Talo Lodge

Je vindt de Papin Talo Lodge in Iisakki Village, een unieke plek in de bossen van Ruka. Het priesterhuis (op z’n Fins ‘Papin Talo’) is een traditionele roodhouten lodge, compleet met Finse sauna en jacuzzi aan het meer. Je hebt hier je eigen kamer. In de sfeervolle woonkamer met open haard, keuken en eetkamer kom je samen met de andere gasten. Dit huisje en de omgeving zijn perfect voor een verblijf in Fins Lapland. Vanaf hier ben je snel in de bossen, en kan Ruka Safari’s je op komen halen voor een van de activiteiten. Je kunt zelfs rondom de lodge wandelingen maken, vuurtje stoken, barbecueën en varen of suppen op het meer. Een duik is ook een optie nadat je gebruik hebt gemaakt van de sauna!

Bekijk hier alle informatie en de prijzen voor een overnachting bij Papin Talo!

Natuur Finland

Magisch mooie wandelingen in de natuur

Het is niet gek dat velen erop uit trekken naar Fins Lapland voor zijn prachtige natuur. Wist je dat Finland wel 40 Nationale Parken heeft? Oulanka – door de Finnen ook wel Oulangan Kansallispuisto genoemd, is een van de bekendste. Volgens onze gids die met ons meeging tijdens het kanoën, mag je jezelf pas een echte hiker noemen als je de 80 km lange Berenroute (Karhunkierros) hebt gelopen. Deze route loopt dwars door Oulanka National Park heen. Wil je een trail lopen, maar niet perse 4/5 dagen onderweg zijn? Dan kun je kiezen tussen een van de kortere routes die binnen een dag/een dagdeel te wandelen zijn. Je hebt onder andere de Keroharjuroute (14 km), de Ristikalliouroute (30 km) en de Little Bear Trail (12 km).

Buggy rijden

Ietwat spannend vond ik dit. Dat heb ik wel vaker trouwens. Zodra we eenmaal begonnen zijn, onderweg zijn of ik achter het stuur zit, dan is het volle bak vooruit! Het Buggy rijden in de omgeving van Ruka via Ruka Safari’s is ontzettend tof! Via heuvels over de gewone weg komen we uiteindelijk off-road en in de bossen terecht. YES. Het geeft een enorm gevoel van vrijheid om op een buggy door de bossen te scheuren. Ja, aanrader hoor!

Bessen en paddenstoelen plukken

Bessen plukken deed ik vroeger al. Samen met mama gingen we op woensdag- en vrijdagmiddag vaak de bossen in om bosbessen te plukken net na de zomer. Het was heerlijk. Daarna bakten we pannenkoeken en ging er een groot deel van onze vangst de vriezer in. Sinds de angst voor teken zijn we dat minder gaan doen. Ook de struikjes verdwenen steeds meer uit onze bossen.. zonde! In Finland hoef je niet bang te zijn dat je geen struiken tegenkomt met verschillende besjes. Als je een boswandeling maakt is het moeilijk om ze niet tegen te komen, het staat er bomvol mee!

Naast bessen vind je er ook een hoop eetbare paddenstoelen. Het is natuurlijk belangrijk om te weten welke je wel en niet kunt eten. Maar als je daar wat kennis van hebt, is het leuk deze een aantal te plukken en ‘s avonds te gebruiken voor je diner!

Finland Koffie

Ook op vakantie naar Lapland in de zomer?

Ik bezoek Fins Lapland op uitnodiging van Voigt travel. Tijdens onze reis hebben zij gezorgd voor de accommodaties en activiteiten. Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden van Lapland in de zomer? Voigt Travel kan je helpen met het samenstellen van jouw reis door Lapland. Kijk hier voor meer informatie.

Meer lezen over onze avonturen in het hoge noorden? Hier nemen we je mee in het outdoorleven van Finland. Trekt Noorwegen je ook? Check hier dan onze roadtrip door de regio Trøndelag.

 
In deze blog staan affiliate links. Mocht je via één van deze links iets boeken, dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.