Fins Lapland: 12 dingen om te doen in de nazomer!

Finland is al jaren een zeer populaire bestemming om in de winter naartoe te trekken. Niet perse voor de echte wintersporters, maar men weet de weg hier te vinden voor husky slee rides, rendiertochten en het Noorderlicht. Dat Fins Lapland óók in de zomer een fantastische bestemming is weten minder mensen. Little did we know.. maar Fins Lapland in de zomer is een uitstekend idee!

12 dingen om te doen in Fins Lapland in de nazomer

Lapland is een bergachtig gebied met veel bossen en meren. Op zoek naar een gave bestemming waar je rust kunt vinden in een van de vele sauna’s de natuur en even weg kunt zijn van het dagelijks leven? Maar kriebelt het ook om actief op pad te gaan? Dan is Fins Lapland bij uitstek de perfecte locatie. Wat dacht je van kanoën, raften of hiken? En dan hebben we het nog niet gehad over de nachtelijke avonturen waarin je op jacht gaat naar het Noorderlicht. Wilde dieren spotten? Wat dacht je van rendieren, elanden en bruine beren? Weet je trouwens wie vaste bewoners zijn van de plaats Rovaniemi en wie dat vliegveld toebehoort? De Kerstman en zijn elven vinden hier de thuisbasis voor de rest van het jaar wanneer ze niet op pad zijn om cadeaus rond te brengen! Op zoek naar een fijne verblijfsplek voor je verblijf in Finland? Wij vonden het heerlijk om in een huisje in plaats van een hotel te verblijven. Avontuurlijker in de wildernis ;-). Je leest het al: er is voldoende te beleven in de Finse nazomer. Sla onderstaande tips zeker niet over!

Gave plekken om te verblijven in Fins Lapland vind je hier!

Kanoën over de Oulanka rivier

Zelf ben ik echt een liefhebber van water(sport). Een middagje op een meer of de zee, daar maak je mij heel gelukkig mee! Varen, suppen, zwemmen, het liefst allemaal op één dag.

Tijdens onze kanotocht in Finland peddelen we rustig over het water terwijl we uitkijken op al het natuurschoon dat de omgeving te bieden heeft. Als kers op de taart staat de zon de hele dag op onze toet! Zo stil als hier, al zittend te midden op het water, krijg je het maar weinig.

Rond de middag stoppen we voor een lunch (een broodje met een rendierburger, blackpot coffee en bessensap) op een van de rustplekken van de grote Berenroute. Het vuur gaat aan, de gidsen bereiden het eten voor en wij gaan gewapend met onze camera van hangbrug naar hangbrug de eilandjes over.

Meer weten over deze kano trip? Kijk dan hier even.

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Raften in Oulanka National Park – Kitkajoki rivier

Vooraf vonden (wij) dit best een beetje spannend. We waren al aan het grappen dat we het liefst de meest rustige rafting tour wilden. Uiteindelijk werd het die ook ;-). Maar zoals met (veel) dingen die vooraf spannend zijn, viel het reuze mee. We hadden allemaal best een beetje meer spanning aangekund.

Hoe dan ook; het was een toffe trip op het water. Genoeg tijd tussendoor om te genieten van de prachtige natuur en om op adem te komen voor de volgende versnelling. Volgende keer gaan we graag mee met de ‘iets’ heftigere tour. Uiteraard kun je dat zelf voorafgaand bij de boeking bepalen. Je gaat met 6 of 8 personen in één raft en voorafgaand krijg je uiteraard beschermende kleding aan en duidelijke instructies voor onderweg.

Meer weten over deze avontuurlijke rafting tour? Hier vind je meer informatie.

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland raftenDe mannen tijdens het raften. Foto door: Kiki Multem

Hiken door Nationaal Park Oulanka

Wist je dat Finland wel 40 Nationale Parken heeft? Oulanka – door de Finnen ook wel Oulangan Kansallispuisto genoemd, is een van de bekendste. Volgens onze gids die met ons meeging tijdens het kanoën, mag je jezelf pas een echte hiker noemen als je de 80 km lange Berenroute (Karhunkierros) hebt gelopen. Deze route loopt dwars door Oulanka National Park heen.

Wil je een trail lopen, maar niet perse 4/5 dagen onderweg zijn? Dan kun je kiezen tussen een van de kortere routes die binnen een dag/een dagdeel te wandelen zijn. Je hebt onder andere de Keroharjuroute (14 km), de Ristikalliouroute (30 km) en de Little Bear Trail (12 km). Laatstgenoemde hebben wijzelf gelopen in een uurtje of 5. Dit was inclusief veel fotograferen, maken van videoshots en in het totaal een pauze van 30 minuten.

Denk er wel aan:
Finse kilometers zijn anders dan bij ons. Het is veel heuvelachtiger en de wandelpaden vergen veel focus (boomstronken etc.). Trek dus meer tijd uit voor de meeste hikes dan je in Nederland voor een x-aantal kilometers zou berekenen!

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Quad bike safari in Ruka

Gas geven maar! Avontuurlijk aangelegd en houd je wel van auto(racen)? Dan sla je deze activiteit zeker niet over. De perfecte ride door de omgeving van Ruka om in rap tempo veel te zien en te kunnen crossen door het bos. Bij nat weer extra leuk; gratis en voor niets een modderbad ;-).

Deze activiteit op je lijstje zetten? Klik hier voor meer info.

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Beren Spotten in Kuusamo

Dit is er een voor op je bucket list! Wist je dan Finland (Fins Lapland) één van de grootste populaties beren heeft van Europa? Dat wilden we zien! Hoewel ik eerst nog, wellicht wat naïef dacht dat we dit wel even zonder gids konden doen, was het prettig dat we voor een gids hebben gekozen. Want gezonde spanning is er tijdens het spotten soms wel..

Einde middag rijden we met onze huurauto richting de bossen van Kuusamo. Bij aankomst lopen we samen met een gids naar het hutje waar we een aantal uur zullen verblijven. Deze hut is voorzien van kijkgaten voor je camera, goede verrekijkers en voor degene die er echt geen genoeg van kunnen krijgen staan er bedden om te overnachten.

Na 1,5 uur wachten was daar de eerste beer. Vol trots riep ik (eigenlijk net iets te hard) dat er een beer richting ons kwam. Wat was het gaaf! Niet heel veel later blijkt dat de beer aan de anderen heeft doorgegeven dat het ‘veilig’ is en duikt de rest ook op. Echt, jongens… wat was dit adembenemend, helemaal fantastisch!

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Op jacht naar het Noorderlicht

Dit is nog zo’n bucket list dingetje.. en ja jongens, hij moet erop! Vanaf eind augustus/begin september is er weer volop kans om het Noorderlicht te spotten. Niet denken dat je naar buiten loopt en het ‘ineens’ daar is. Want in de meeste gevallen werkt het niet zo. De beste eerste stap? Een Noorderlicht app installeren! Wij gebruiken (ook al in IJsland) de Aurora app. Werkt snel, handig en makkelijk! Daarnaast is het goed om rekening te houden met een aantal dingen: Voorkom lichtvervuiling, ga ‘op jacht’ tijdens een heldere avond en zorg dat je een goede camera bij je hebt. Het Noorderlicht is moeilijk zichtbaar met bewolking en idealiter sta je op een donkere plek. Vanwaar de camera? Uiteraard voor de goede foto’s, maar ook omdat de camera het Noorderlicht vaak al ziet voordat wij dat met onze ogen kunnen zien. Maak tussendoor wat foto’s als de kans hoog is en je denkt wat te zien. Zet de camera op een hoge/langste sluitertijd en kijk wat je daar te zien krijgt.

Wij zijn uiteindelijk 4! nachten opgebleven. Een echte jacht kun je het daarom wel noemen. De omstandigheden waren prima hoor; lekker bij een vuurtje en met wat wijntjes en lekkers. Onze vele nachten opblijven werden beloond; we zagen het Noorderlicht zelfs twee keer!

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer - Noorderlicht

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer - Noorderlicht

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer - Noorderlicht

Tot rust komen in de sauna

Finland staat bekend om zijn sauna cultuur. Het is niet ongewoon dat men er een in de tuin of in huis heeft en er bijna dagelijks ingaat. Om dit tijdens hun vakantie voort te zetten, is er bij bijna elke accommodatie of het nu een hotel, bungalowpark of gezamenlijk huis is, een sauna aanwezig. ‘De sauna is gezond voor lichaam en geest’, een soort mantra voor de saunafanaat en een goed verkoopargument voor menig wellness faciliteit. Maar waarom is de sauna dan zo gezond? Door de hitte maakt het lichaam meer witte bloedcellen aan en deze zorgen ervoor dat bacteriën en virussen minder snel hun weg naar het lichaam vinden. Daarnaast helpt de sauna bij spier- en gewrichtspijn en adem je daarna vele malen beter De sauna zorgt ervoor dat aderen wijder open gaan staan en zo wordt de doorbloeding van het lichaam versneld. Bloed wordt sneller naar de huid vervoerd, poriën openen en de huid wordt van binnenuit gereinigd. Vaker naar de sauna dus.

De Finse sauna cultuur? Die ziet er ongeveer zo uit:
– Je spoelt jezelf af onder de douche voor je de sauna ingaat.
– Je gaat (naakt) de sauna in en blijft er zolang jij je er goed bij voelt.
– Vervolgens pak je een bundel met berkentwijgjes waar je het lichaam me reinigt.
– Daarna neem je een duik in een van de koude meertjes.
– Je koelt af in je badjas en kijkt of je nog een ronde gaat.
– Uiteraard drink je water/thee om het vochtpijl weer omhoog te brengen.

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Genieten van een knisperend vuurtje in de buitenlucht

De nazomer is bij uitstek de perfecte periode om ‘s avonds na het eten of tijdens het eten te genieten van een vuurtje in de buitenlucht. In Finland is het niet ongewoon dat je zelfs in the middle of nowhere plekken vindt om een vuurtje te stoken! Wij hebben bijna elke avond buiten gezeten om te eten of maakten een vuurtje na het eten. Het vuurtje was heerlijk om warm te blijven tijdens onze Noorderlicht jacht! Ook niet ongewoon: het maken van thee en blackpot coffee op zo’n vuurtje.

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Husky’s Knuffelen

Zodra ik honden zie, is mijn hele dag weer goed. Deze beestjes zijn het voor mij helemaal. Als ik ‘onze’ doggie een aantal dagen niet heb gezien, ben ik maar wat blij als we weer kunnen gaan wandelen. Je kunt je voorstellen dat het knuffelen van husky’s daarom een must-do was! In de winter gaan veel mensen mee met een slee ride. De husky’s kunnen wel tot twee keer per dag een tour van circa 3 uur aan voor ze moe zijn. Aan energie geen gebrek.

Tijdens de zomer zijn de husky’s ‘op vakantie’. Maar is het wel mogelijk om husky farms te bezoeken en ze daar te bekijken, aaien, knuffelen en er een aantal uurtjes mee te wandelen. Ook heel erg fijn!

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer - Noorderlicht -husky's

Rendieren spotten en voeren in het Rendierpark

Je hoeft niet bang te zijn dat je naar huis gaat zonder een rendier te hebben gezien. Er lopen er duizenden! Vaak moet je er zelfs voor op de rem. Ook leuk is om naar het Salla Reindeer Park te gaan. Hier kun je de rendieren voeren! Samen met een gids rijd je 1 kilometer het park in waar de dieren worden geroepen en worden voorzien van eten. Als je dacht dat rendieren allemaal bruin zijn en te vergelijken zijn met Rudolph, you are wrong! We zagen hier rendieren in alle kleuren, formaten en vormen. Sommige zijn mensenschuw, anderen vinden het maar al te gezellig als je een praatje met ze maakt. De spot waar deze dieren worden gevoerd is ook waanzinnig mooi! Zo fijn dat we er s’ middags terug zijn gegaan om te hiken.

Meer informatie over het Reindeer Park? Bekijk de website!

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Wilde bessen plukken

Traditiegetrouw trekken ’s zomers de Finnen eropuit om hun favoriete bessen te plukken en in te maken voor de lange winters. Dankzij het vele zomerlicht is de smaak extra zoet en zitten de besjes boordevol vitaminen. De populairste bessen in Finland zijn de vossenbes (of lingonbes), gele framboos (of cloudberry), cranberry, bosbes, framboos, braam en wilde aardbei. Besjes zijn trouwens niet het enige wat Finnen eten uit de natuur, ze proberen zoveel en vaak mogelijk met eigen producten te koken/eten te bereiden! Aan eten tijdens je wandeling in het bos in elk geval geen gebrek.

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Barbecuen met wilde zalm en Finse worstjes (& marshmallows)

Ook zo’n fan van bbq’en? Dan ben je in Finland op de juiste plek! Ze maken niet overal enkel vuurtjes, ook bbqen ze met verse vis, Finse worstjes en als toetje marshmallows maar al te graag. Kijk er niet van op dat de meeste Finnen het liefst de hele zomer (zo lang als mogelijk) buiten zijn en daar ook het eten klaarmaken. Iedere avond uit eten is echt niet nodig. Haal wat vis, stokbrood, groente, een flesje wijn en je hebt een top avond.

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

Fins Lapland 12 dingen om te doen in de nazomer

 

Reisorganisatie Voigt Travel biedt unieke reizen aan in Noord-Europa en Zuid-Europa. “Reis mee naar het Pure Noorden en Ware Zuiden.”
 
Het is mogelijk om deze reis naar Fins Lapland via Voigt te boeken – of je nu alleen, met gids, in een auto, camper of met vliegtuig op pad gaat. Voigt is je partner om je droomreis samen te stellen!
 
Voor meer informatie & inspiratie kun je terecht op www.voigt-travel.nl.
 
Staat Fins Lapland op jouw to-visit list? Of ben je er al eens geweest? Laat ons weten wat je ervan vond!