Typische producten uit Zuid-Tirol

Typische producten en gerechten uit Zuid-Tirol

Reizen en eten, eten en reizen, voor mij is het 1+1 en zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer we op vakantie op op reis gaan zoek ik vooraf altijd uit welke producten uit de streek we écht moeten proberen, welke winkels of boerderijen lokaal produceren en verkopen en welk restaurant we zeker niet over mogen slaan.

Roadtrippen is óók daarom wat mij betreft altijd een goed idee: de auto dient als pakezel om al het lekkers mee naar huis te nemen. Van kazen tot jampotjes, wijn, champagne, kruiden, brood, meel, pasta’s and so on. Er gaat niets boven het herbeleven en proeven van je vorige reis wanneer je weer thuis bent.

In dit artikel nemen we je mee op reis door Zuid-Tirol (deel in Noord-Italië) en lees je meer over de typische producten en gerechten uit Zuid-Tirol.

Ook lezen: Val Venosta in Zuid-Tirol (Italië) – 24 tips voor de ultieme culinaire en relaxte wintersport.

Typische producten uit Zuid-Tirol

Fijnproeven op de boerderij

De boeren in Zuid-Tirol hechten nog altijd veel waarde aan drie pijlers: duurzaamheid, regionaliteit en originaliteit. Vanuit Roter Hahn worden zij met een kwaliteitslabel beschermd tegen de toenemende globalisering. Het label Roter Hahn, is een garantie voor producten van eigen boerderij, die bereid zijn volgens traditionele recepten, door middel van zorgvuldige productie en met dierenwelzijn hoog in het vaandel.

Tijdens een roadtrip door dit deel van Italië kun je een ritje langs verschillende boeren bijna niet overslaan, plan er gerust een ochtend of middag voor in.

1. Kaas

kaas is een niet te missen product in deze reeks. Enerzijds omdat ik zelf een enorme kaasfan ben, anderzijds omdat dit een van de populairste streekproducten is in Zuid-Tirol. De driehonderd zonnige dagen in deze streek inclusief frisse berglucht, pikante kruiden en een vruchtbare bodem zorgen ervoor dat de Zuid-Tiroolse koeien bijzonder hoogwaardige melk produceren. Deze melk wordt ingezet om kwark, natuuryoghurt en boter van te maken. Ook niet te vergeten: er wordt ook harde, zachte en roomkaas van gemaakt. Niet alleen de melk van de koeien wordt hiervoor ingezet, ook de melk van de schapen en geiten wordt hiervoor gebruikt.

Typische producten uit Zuid-Tirol

2. Wijnen

Vanwege de hoge temperaturen en de hoogteverschillen is het goed mogelijk om veel verschillende druivensoorten te verbouwen. Zo zijn de zonnige hellingen bijzonder geschikt voor witte wijn. Riesling wordt geperst in Val Venosta van de druiven Weissburgunder en Blauburgunder. Wijnbouw is karakteristiek voor de regio Untervinschgau (Val-Venosta, deel van Zuid-Tirol), helemaal tot aan Schlanders. De fraaie wijnstokken strekken zich uit langs de hele berg Sonnenberg. Het gebied heeft weinig neerslag en is daarom ideaal voor de productie van wijn.

3. Appels

Wellicht vraag je je af waarom ‘appels’ ook in dit rijtje staan. Voor de meeste Nederlanders is dit niet zo bijzonder, omdat we hier zelf een enorme appelteelt hebben. Maar door het klimaat en de verschillende hoogteliggingen van de teeltgebieden rijpen appels daar optimaal en krijgen ze een speciale, intense aroma en erg knapperige consistentie en een speciale smaak! Het is daarom de moeite om een appel (of meerdere!) uit dit gebied te proeven. In de Südtirol regio zijn er zo’n 1700 families die appels verbouwen en dat is samen goed voor meer dan 300.000 ton per jaar!

Kruiden in Zuid-Tirol

4. Kruiden

In Zuid-Tirol worden er al heel lang 120 geneeskrachtige en gewone kruiden verbouwd en verwerkt. Dit gebeurt allemaal volgens strenge ecologische richtlijnen. De kruiden dragen bij aan een goede gezondheid en geven daarnaast ook een lekkere geur en veel smaak af. Met alle verschillende kruidensoorten worden door de boeren van Roter Hahn interessante kruidenmengsels gemaakt met namen als “avondrust”, “dromenvanger” en “winterzon”. De kruiden kun je verwerken in recepten, maar ze kunnen ook gedronken worden als thee.

5. Honing

Een hoop bijen zijn verantwoordelijk voor de productie van hele goede honing in deze regio. Keurmerk Roter Han zorgt ervoor dat dit gebeurt onder begeleiding van de boerenimkers van de Roter Hahn boerderijen. Zij zorgen ervoor dat de bijen zich alleen in Zuid-Tirol verplaatsen waardoor de nectar enkel uit de regio komt. Daarnaast is het belangrijk dat de bijen niet kunstmatig mogen worden bijgevoerd. Alleen zo kan de lekkerste en zuiverste honing gemaakt worden.

Typische producten uit Zuid-Tirol

Schuif maar aan: typische gerechten uit Zuid-Tirol

1. Knödel

Toegegeven: dit moet wel echt je ding zijn. Ik ken een hoop voor- en tegenstanders ;-). Knödel zijn een soort (golf?)ballen gemaakt van oud brood met een ander ingrediënt. Dit kan spek, spinazie, biet of kaas zijn. Het is meestal een hartig gerecht, maar ze zijn er ook in de zoete variant.

2. Schlutzkrapfen

Schlutzkrapfen is een Zuid-Tirools pastagerecht waarbij ravioli wordt gevuld met spinazie en kaas. Smaakt goed na een dag vol inspanning. Het is net als Knödel best een zwaar gerecht, maar na een dag op de latten op een flinke wandeling gaat dit er zeker in.

3. Kaiserschmarrn

Dit is een klassieker in de alpengebieden. Wintersporters kunnen er niet omheen om dit gerecht minimaal één keer als lunch te eten in een bergcafé. Kaiserschmarrn staat vaak op de menukaart in Zuid-Tirol. Het is soort pannenkoek gesneden in kleine stukjes. Ze worden geserveerd met of zonder rozijnen, vaak bestrooid met poedersuiker en appelmoes on the side.

Wanneer plan jij een trip richting Noord-Italië om deze typische gerechten en producten uit Zuid-Tirol te proeven ;-)?

Eten Dolomieten