Eten in Nijmegen: Aan tafel via Sharednd

We lopen door de smalle steegjes over de kinderkopjes die ons naar de Priemstraat leiden. De Priemstraat, ‘Le Premiere’, is de oudste straat van Nijmegen en zit bomvol leuke tentjes om wat te drinken of een hapje te eten. Wij schuiven hier vanavond aan voor iets speciaals. We kiezen niet van de kaart in een restaurant en we bezoeken ook geen snackbar om ons avondeten te bestellen. We zijn hiernaartoe gekomen om aan te schuiven bij chef-kok Henk, die vanavond in privé-setting voor ons gaat koken. We zijn hier om Sharednd uit te proberen. Je kunt het vergelijken met AirBnb, maar dan krijg je in plaats van een bed en breakfast een diner en drinken!

Eten in Nijmegen: Aan tafel via AirDnD

Henk is een bijzonder en hartelijk persoon. We voelen ons vanaf de eerste minuut welkom en ruiken het eten vanuit de keuken al wanneer we nog in de deuropening staan. We schuiven aan en proosten op een goede avond. Met een glas sherry, Amontillado om precies te zijn. We zijn hier niet alleen om het Sharednd concept uit te proberen, we zijn hier ook ter ere van Sherryweek. De Sherryweek is een jaarlijks evenement waarbij Sherry wijnen in de spotlight worden gezet bij publieke en besloten evenementen. Zo ook tijdens onze Sharednd avond aan tafel bij Henk.

We beginnen onze avond met Tapas. Van garnalen tot forelfilet, sardienfilet en een ware verrassing: kabeljauwlever. Ietwat sceptisch omdat ik zelf geen grote fan ben lever, maar dit smaakt goed! Wanneer je de kabeljauwlever prakt met een vork, over een toastje uitsmeert en er wat zout en peper opdoet geniet je van een heerlijke delicatesse. Niet alleen de kabeljauwlever, ook de warme chorizo gekookt in rode wijn en geflambeerd met cognac gaan als warme broodjes over de toonbank.. uh, mijn mond in. Hoewel wij op dit moment Amontillado drinken, is de beste Sherry bij deze hapjes wellicht de Manzanilla. Dan kun je daarna verdergaan met een wat sterkere Sherry als de Amontillado of de Oloroso.

Eten in Nijmegen: Aan tafel via Sharednd

Tijdens het voorgerecht begint Henk te vertellen over zijn leven. Van de opleiding tot kok, naar bedrijfsleider van vele grote bedrijven als het Van der Valk Hotel tot taxichauffeur en pakketbezorger door heel Europa. Door grote druk tijdens het bezorgen van de pakketten én om wakker te blijven om zo veel mogelijk geld te verdienen met het bezorgen gaat hij aan de cocaïne. Het goede leven heeft niet altijd aan zijn zijde gestaan, maar de hevige, ongecontroleerde wervelwind die de rode draad in zijn leven was voor lange tijd, is gaan liggen. Henk is alweer 7 jaar clean en heeft het leven weer op weten te pakken. Henk is vrijwilliger en vertelt mensen over zijn verleden om hen weer een handje te helpen om beter te worden. Maar is daarnaast ook de planner en salesman achter het bedrijf snowwindows.nl.

De tijd vliegt en twee uur verder ruimen we de tapas van tafel om verder te gaan met gang twee. Kipfilet, couscous met cranberries en fetakaas en een salade die fantastisch smaakt door (onder andere) de vijgen crème azijn, wauw, dit is een sensatie voor onze smaakpapillen!

Henk vertelt verder over zijn levensloop, maar uiteraard ben ik ook nieuwsgierig wat hij met Sherry heeft en hoe hij terecht is gekomen bij Sharednd. Een aantal jaar eerder meldt Henk zichzelf aan bij thuisafgehaald, dat vervaagt na een tijdje, maar de passie voor eten blijft na al die jaren nog steeds. Niet zo heel lang geleden ontdekt hij Sharednd. Wat Henk betreft perfect. Koken in gezelschap van anderen, dit samen opeten en de mooie verhalen die bovenkomen tijdens zo een diner. Ook belangrijk: lekker eten, genieten, maar niet de stress die je ervaart in de keuken van een restaurant bijvoorbeeld.

Eten in Nijmegen: Aan tafel via AirDnD

Eten in Nijmegen: Aan tafel via AirDnD

Sherry kent hij van vroeger. Hij vindt het ergens wel jammer dat een drankje zo in de vergetelheid kan raken. Vroeger toen de dames op Sherry-dieet waren of toen je Sherry tijdens het uitgaan nog gewoon bestelde aan de bar.. Het is een mooie bijkomstigheid dat dit diner in eerste instantie door Sherry (de Sherryweek) tot stand is gekomen!

We gaan verder met onze derde gang. Kaas! Ook deze zijn door onze gastheer perfect uitgekozen op het thema. Alles wat we eten heeft betrekking op Spanje en zijn Sherry’s. Ik smul zelf het meest van de Manchego, mijn absolute favoriet, maar de Valdeon Cabrale met zijn esdoornblad en de Tetilla zijn ook bijzonder om te proeven.

Eten in Nijmegen: Aan tafel via Sharednd

Eten in Nijmegen: Aan tafel via Sharednd

Gang 4. Het toetje. Heeft alles wat ik mij wensen kan. Pompoen, kaneelkruiden en gebakken peertjes. Als dat niet de ultieme herfst op je bord is! We eten een cakeje van pompoen met daarbij gebakken peertjes en sabayon gemaakt met de zoete Sherry Moscatel.

We sluiten af met een laatste slok Sherry, bedanken Henk voor de heerlijke avond en wandelen dan over de kinderkopjes terug naar de auto. We praten nog lang na over deze gezellige avond en het toffe Sharednd concept. Gaat dat zien, gaat dat proberen allen ;-)!

Wil je mij volgen tijdens mijn reizen? Extra tips voor fijne restaurantjes en cafeetjes zien? Mijn keukenavonturen bewonderen en een kijkje achter de schermen in ons every day life krijgen? Volg mij dan via Instagram.