Malabi Dessert, Israel nagerecht

“TGIF: Thank God It’s Friday. Ik vind het zo’n heerlijke uitspraak en wilde er graag een vast item van maken op mijn nieuwe blog. Maar hoe richt je zo’n TGIF nou in? Op mijn vorige blog probeerde ik een soort dagboekje, maar dat voelde niet goed. Toen ik voor de Kerst in de keuken stond wist ik het ineens, een TGIF is ideaal voor ongezond lekkers. Een heerlijke cocktail, mijn favoriete appeltaart, zondagse lasagnes van mama of de chocoladecake uit oma’s handgeschreven receptenboek. Klinkt dat niet goed?”

Het is even geleden dat ik een TGIF recept voor jullie had, maar hij is terug van weggeweest hoor. Deze week neem ik jullie mee op reis naar Israël. Erg populair hier is het Malabi dessert Voor de zoetekauwen onder ons is dit een hemels gerecht. In Israël houden ze sowieso wel van zoetigheid. Bij het ontbijt starten ze met taartjes en plakjes cake, tijdens de lunch zetten ze dit voort met zoete limonade en beginnen ze met het eerste dessert van de dag. Ook na het avondeten komt de zoetigheid samen met een kopje koffie of thee weer op tafel.

Malabi is één van de meest populaire desserts van het Midden-Oosten. Het basisrecept voor Malabi is erg eenvoudig en ook de siroop is in een handomdraai klaar. Je kunt ook siroop uit een fles gebruiken voor dit nagerecht.

Tijdens een van onze food tours door Tel Aviv kwam ik in aanraking met dit nagerecht. Volgens onze gids was dit een must try, zelf om 11:00 ‘s ochtends. Ik nam me voor dit toetje bij thuiskomst meteen te maken om aan mijn lief te laten proeven en het als Thank God It’s Friday recept te posten. Smul je mee?

Malabi
Recept voor 6 Personen
Beoordelingen
Printen
Voorbereidingstijd
30 min
Bereidingstijd
2 hr
Totale tijd
2 hr 30 min
Voorbereidingstijd
30 min
Bereidingstijd
2 hr
Totale tijd
2 hr 30 min
Ingrediënten
 1. Voor de pudding
 2. 50 gram maizena
 3. 80 gram suiker
 4. 700 ml volle melk
 5. 1/2 theelepels rozenwater
 6. handje granaatappelpitten
 7. handje pistachenoten (gehakt)
 8. Voor de siroop
 9. 1 dl water
 10. 75 gr palmsuiker
 11. 1 vanillestokje
 12. Halve citroen
 13. Of siroop uit een fles (framboos past er goed bij)
Bereidingswijze
 1. Meng de maïzena met een deel (helft) van de melk tot een papje. Zorg ervoor dat er geen klonten meer in zitten. Zet een pannetje op zacht vuur en laat daarin de rest van de melk en de suiker warm worden. Blijf roeren, zodat de suiker makkelijk oplost. Als de melk bijna kookt, dan voeg je het maïzenapapje toe. Laat het doorkoken terwijl je continue blijft toeren. Voeg nu de twee theelepels rozenwater toe. Roer het mengsel nog een minuut of twee goed door en verdeel het dan over 6 potjes/glazen/bakjes. De Malabi moet minimaal twee uur afkoelen in de koelkast.
 2. Als de Malabi in de koelkast staat kun je beginnen aan de siroop. Meng het water met de suiker, de merg van het vanillestokje en een schijfje citroen door elkaar in een pannetje. Blijf goed roeren tot de suiker is opgelost en laat de siroop op een laag vuurtje indikken.
 3. Na twee uur kun je de siroop over de Malabi gieten en maak je het geheel af met wat gehakte pistachenoten en granaatappelpitten.
My Delicious Journey https://www.mydeliciousjourney.com/

Malabi dessert, Nagerecht uit Israel en Midden-Oosten

Malabi dessert, Nagerecht uit Israel en Midden-Oosten