Zalm en verse groente uit de Barbecook Rookoven

De gezondste manier van koken wanneer je geen of zo min mogelijk vet wil gebruiken? Roken! Naast het feit dat het gezonder is voor je, werd ik afgelopen herfst toen ik voor het eerst een gerecht uit een rookoven heb gegeten, overvallen door de fantastische smaak die het de gerechten geeft. Het was dan ook niet zo maar hout, het waren rookchips gemaakt van oude whiskyvaten. Dus naast de authentieke houtsmaak, zat er nog een zacht vleugje whiskysmaak aan. Een aanrader om eens te proberen wanneer je thuis een rookoven hebt!

De Barbecook Rookoven

Koken met de rookoven is heel simpel. Je maakt de houtskool aan, voegt een laag water en rookchips toe en leg hetgeen dat je wil bereiden op de roosters of je hangt het op aan de haken. Je kunt het ook zonder water doen. Je legt de houtsnippers dan niet bovenop de houtskool, maar maakt ze aan in een apart aluminium bakje. Het garen in deze rookoven gaat erg makkelijk. De houtsnippers die gebruikt gaan smeulen, omdat er weinig zuurstof bijkomt. Hierdoor ontstaat er rookontwikkeling binnen in de rookoven

De Barbecook rookoven is een compacte oven, welke aan de bovenkant ook een thermometer heeft met gedetailleerde temperatuurindicatie. Ideaal om de verschillende ingrediënten die je gaat gebruiken op de juiste temperatuur te laten roken. Dit zorgt voor de juiste smaak, textuur en warmte van de producten.

Wat kan ik klaarmaken op de Barbecook?

Echt de meest uiteenlopende producten. Vis, vlees, groenten, maar ook kaas kan worden gerookt op de Barbecook! Het geeft een unieke smaak aan elk gerecht dat je klaarmaakt. Ook de soort rookchips heeft absoluut nog veel invloed op de smaak van het eten. Fris, wat zwaarder of de echt originele houtsmaak. De rookoven kan het hele jaar door worden gebruikt (yaaay voor herfst en wintersessies met dikke truien, kussens, dekens en een vuurtje om bij op te warmen). Wat hem geschikt maakt voor de warme, lange zomeravonden, maar ook voor een diner tijdens kerst.

Zalm en verse groente uit de Barbecook Rookoven

Zalm en verse groente uit de Barbecook Rookoven

Omdat ik vorig jaar voor het eerst een stuk zalm uit de rookoven heb gegeten, wilde ik dit zelf maar wat graag uitproberen. Dat het eerste gerecht zalm met groente is geworden, is daarom niet zo gek. Hoewel vlees en kaas ook fantastisch te bereiden zijn in deze rookoven, gaat er voor mij niets boven de smaak van een stukje gerookte vis, voor die smaak lik ik mijn vingers stuk voor stuk nog eens af. Heerlijk met groenten als paprika, courgette, aubergine en ui. Wanneer je groenten wilt gebruiken is het wel belangrijk dat je de soorten kiest die redelijk wat vocht bevatten!

Zalm en groente uit de rookoven
Recept voor 6 Personen
Beoordelingen
Printen
Voorbereidingstijd
20 min
Bereidingstijd
45 min
Totale tijd
1 hr 15 min
Voorbereidingstijd
20 min
Bereidingstijd
45 min
Totale tijd
1 hr 15 min
Ingrediënten
 1. 2 rode paprika's
 2. 1 gele paprika
 3. 1 courgette
 4. 1 aubergine
 5. 1 ui
 6. 6 stukken zalmfilet (let op de rooktijd die is voor elk stuk zalm (moot/filet etc) anders!)
 7. Knoflook
 8. zeezout
 9. Peper
 10. Italiaanse kruiden
 11. Olijfolie
 12. 1 citroen
 13. Optioneel voor de zalm: met mosterd of honing inwrijven.
Bereidingswijze
 1. Snijd de paprika's, de courgette, de aubergine en de ui in reepjes en/of plakjes. Doe hier wat olijfolie, zout en peper overheen. Leg in een schaal en wacht tot de oven verwarmd is tot 70 graden. Deze gaan 10 minuten de rookoven in.
 2. Besprenkel de zalmfilets met citroensap en olijfolie en wrijf in met knoflook (vers of poeder) en strooi daarna het zeezout, peper en Italiaanse kruiden eroverheen. Wanneer de groente klaar zijn kan de oven worden verhoogd tot 80 graden. Daar moet de zalm zo'n 15 tot 30 minuten roken. Kijk zelf tussendoor hoe ver ze zijn.
Opmerkingen
 1. Overige benodigdheden: houtskool, rookchips/rookhout
My Delicious Journey https://www.mydeliciousjourney.com/

Zalm en verse groente uit de Barbecook Rookoven

Zalm en verse groente uit de Barbecook Rookoven

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met fonQ.

 
Wil je mij volgen tijdens mijn reizen? Extra tips voor fijne restaurantjes en cafeetjes zien? Mijn keukenavonturen bewonderen en een kijkje achter de schermen in ons every day life krijgen? Volg mij dan via Instagram.