turkse appel koekjes

“TGIF: Thank God It’s Friday. Ik vind het zo’n heerlijke uitspraak en wilde er graag een vast item van maken op mijn nieuwe blog. Maar hoe richt je zo’n TGIF nou in? Op mijn vorige blog probeerde ik een soort dagboekje, maar dat voelde niet goed. Toen ik voor de Kerst in de keuken stond wist ik het ineens, een TGIF is ideaal voor ongezond lekkers. Een heerlijke cocktail, mijn favoriete appeltaart, zondagse lasagnes van mama of de chocoladecake uit oma’s handgeschreven receptenboek. Klinkt dat niet goed?”

Dit recept voor Elmali Kurabiye (Turkse opgerolde appelkoekjes) kwam tijdens mijn studie op het MBO al eens voorbij. Ik zat daar in een klas met heel veel verschillende culturen. Men kwam uit Marokko, Turkije, Albanië, Azerbeidzjan en Iran. Regelmatig kwam er een recept voorbij omdat iemand iets bij zich had (dat ik) het meeste van de tijd niet kende. Op dat moment (en dat heb ik nog steeds) kon ik maar niet begrijpen waarom wij hier in Nederland in de keuken geen verbluffende hapjes kunnen bereiden. Ja, dat kunnen we wel, maar ik ben er nooit zo van onder de indruk als al die taarten, koekjes of cake die gemaakt wordt in andere culturen. Zij krijgen echt iets mee van huis dat weer bijzonder is om daarna mee te geven aan je kinderen of aan anderen die je tegen komt.

turkse appel koekjes

Goed, genoeg over mijn journey die tijd. Opgerolde appelkoekjes. Geproefd had ik ze al eens, maar zelf in de keuken bereid niet. Bekentenis, nog steeds niet. Ik kon de tijd niet vinden om in het licht (brr als ik thuiskom is het altijd al donker!) te bakken en fotograferen dus schakelde ik mijn zusje in. We zochten samen naar een geschikt recept om deze koekjes te bakken. Want helaas heb kan ik het boekje met recepten dat ik toen serieus had, niet meer vinden. Iets met verhuizen en sommige dingen blijven in dozen zitten geloof ik.

Afgelopen maandag dook mijn zusje de keuken dus voor me in en kwam ze ‘s avonds bij ons eten, nam ze deze heerlijke koekjes mee en konden we nog net op tijd naar buiten voor foto’s met (natuurlijk) daglicht.

Ik heb echt gesmuld van de koekjes. Mijn zus was er zelf wat minder blij mee dan ikzelf, want de koekjes bevatten met dit recept wel redelijk wat deeg waardoor je de vulling wat minder proeft. Voor mij niet erg, want als ik ergens gek op ben, dan zijn het wel de randjes deeg van cake, koek en taart. Am I weird? Of kennen jullie dat? Voor degene die ook de keuken in willen voor deze koekjes dus een tip, ben je minder fan van dik deeg, gebruik dan wat minder van de deeg ingrediënten en rol het wat dunner uit.

turkse appel koekjes

Opgerolde Turkse Appelkoekjes
Beoordelingen
Printen
Voorbereidingstijd
1 hr
Bereidingstijd
1 hr
Totale tijd
2 hr
Voorbereidingstijd
1 hr
Bereidingstijd
1 hr
Totale tijd
2 hr
Ingrediënten
 1. Benodigdheden voor 40 stuks.
Het deeg
 1. 250 gram koude roomboter
 2. 150 gram Turkse yoghurt
 3. 500 gram bloem
 4. 100 gram poedersuiker
 5. Half zakje bakpoeder
 6. Snuf zout
Voor de vulling
 1. 2 grote appels
 2. 2 eetlepels suiker
 3. 50 gram walnoten
 4. 2 theelepels kaneel
Bereidingswijze
 1. Rasp de appels (kies zelf voor met of zonder schil) en doe dit in een pan waar je tevens de suiker toevoegt. Dit laat je op een laag vuur zachtjes een beetje garen tot de appels ongeveer een derde zijn geslonken, roer hier af en toe doorheen. Ondertussen hak je walnoten fijn. Als de appels gaar zijn (pas op dat het geen appelmoes wordt!) dan mag de kaneel er met de walnoten doorheen. Giet het geheel in een vergiet, laat het hier uitlekken en afkoelen.
 2. Hak de roomboter nu in wat kleinere stukken en verdeel deze samen met de rest van de ingrediënten voor het deeg in een kom. Verkruimel het deeg tussen je vingers en kneed het darna goed tot een bal deeg. Het deeg moet soepel zijn en niet blijven plakken aan je aanrecht (wat extra bloem!). Leg het deeg nu afgedekt voor een half uur in de koelkast.
 3. Haal naar een half uur het deeg uit de koelkast en kneed het even door. Pak een bol ter grootte van een mandarijn en rol deze uit tot een cirkel. Snijd deze cirkel in 8 punten en leg op elke rand wat appelvulling. Rol de koekjes vervolgens een voor een op en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Ga met al het deeg op deze manier te werk. Bak de eerste bakplaat vast voor een half uur op 170 graden en doe dit later met de tweede lading. Als ze afgekoeld zijn bestrooi je ze met poedersuiker. Eet smakelijk!
My Delicious Journey https://www.mydeliciousjourney.com/
turkseappelkoekjes03