cheesecake1

“TGIF: Thank God It’s Friday. Ik vind het zo’n heerlijke uitspraak en wilde er graag een vast item van maken op mijn nieuwe blog. Maar hoe richt je zo’n TGIF nou in? Op mijn vorige blog probeerde ik een soort dagboekje, maar dat voelde niet goed. Toen ik voor de Kerst in de keuken stond wist ik het ineens, een TGIF is ideaal voor ongezond lekkers. Een heerlijke cocktail, mijn favoriete appeltaart, zondagse lasagnes van mama of de chocoladecake uit oma’s handgeschreven receptenboek. Klinkt dat niet goed?”

Het moge duidelijk zijn dat ik hier en daar tijdens mijn verblijf vorige zomer in New York een aantal cheesecakes heb gegeten. Als men ergens dol is op cheesecakes en je zo gek niet kunt bedenken wat je wel niet allemaal in zo’n cheesecake kunt stoppen, dan ben je in deze stad aan het goede adres. Sensationele toppings, hemelse bodems en de perfecte vulling. Romig, zo romig dat het smelt in je mond, dat de smaken een voor een binnen komen en je geniet van elke hap. Terwijl je door de drukke straten loopt zijn er minimaal 3 lunchcafeetjes per straat waar de cheesecake pronkt in de vitrine. Je staat machteloos… want zonder dat jij, ik of je buurman het weet, sta je binnen en reken je een veel te grote beker koffie en een cheesecake af. Nog erger? Het zelfde tafereel kan zich diezelfde middag ook nog voor doen.

Cheesecake verslavend? Ja! Schotel er elke dag een aan me voor en ik eet braaf 1 of misschien wel 2 stukjes op. Het gekke is dat ik zelf nog nooit een cheesecake had gemaakt… dat werd de hoogste tijd. Ik beloofde mezelf plechtig dat ik na mijn reis de keuken in zou duiken. Zoveel smaken, soorten, kleuren, vullingen.. dat moest ik ook kunnen! Uiteindelijk stond ik vorige week dus in de keuken voor deze cheesecake. En oh boy.. al zeg ik het zelf, hij smaakte echt ontzettend lekker. Mijn vriend, schoonouders en wat vrienden moesten er ook aan geloven. Heb ik bij jullie ook een verslaving te weeg gebracht?

Als ik dan toch drie redenen zou moeten geven waarom je DIT weekend aan de slag moet met deze taart? De bodem is mega krokant, de choco-laag is hemels en de vulling smelt letterlijk op je tong. Hoor ik na het weekend hoe het jullie heeft gesmaakt ;-)?

cheesecake2

Cheesecake met bosbessen en chocolade
Recept voor 10 Personen
Beoordelingen
Printen
Voorbereidingstijd
20 min
Bereidingstijd
3 hr
Totale tijd
3 hr 20 min
Voorbereidingstijd
20 min
Bereidingstijd
3 hr
Totale tijd
3 hr 20 min
Ingrediënten
 1. - 150 g volkoren koekjes
 2. - 200 gram suiker
 3. - 70 gram boter
 4. - 100 gram chocolade
 5. - 200 gram volle Franse kwark
 6. - 400 gram roomkaas (ik gebruikte mascarpone)
 7. - 1 citroen
 8. - 3 eieren
 9. - 200 gram blauwe bessen
Bereidingswijze
 1. - Verwarm de oven voor op 175 ºC. Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier of olie.
 2. - Verkruimel de koekjes in de blender of keukenmachine. Ondertussen smelt je de boter in een steelpan en voegt daar een kwart van de suiker aan toe. Als de koekkruimels klein zijn meng je ze hier doorheen.
 3. - Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm en druk dit aan.
 4. - Breek de stukjes chocolade in stukjes en doe deze in een kom of pan. Deze hang je in een grotere pan met kokend water, de chocolade laat je nu smelten a la au bain marie. Als de chocolade is gesmolten verdeel je het over de bodem.
 5. - Meng de roomkaas met de kwark en de overgebleven suiker. De eieren voeg je één voor één toe. Blijf nu kloppen tot de suiker is opgelost.
 6. - Pers de citroen uit en meng het sap en de bosbessen met een lepel door het mengsel. Schep het hierna in de vorm.
 7. - Bak de taart ca. 40 minuten.
 8. - Zet de oven op 100 ºC en laat de taart er nog ca. 20 min. in staan. Controleer of de taart stevig is. Zo niet, laat deze dan nog enkele minuten in een oven staan die uit is. Laat op een rooster in 1 uur buiten de oven afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna minimaal 1 uur in de koelkast. Natuurlijk is het een feestje als je daarna blauwe bessen gebruikt ter garnering ;-).
My Delicious Journey https://www.mydeliciousjourney.com/
cheesecake3

cheesecake-4