Bastogne-monchoutaart, bakken, zoet, recepten

“TGIF: Thank God It’s Friday. Ik vind het zo’n heerlijke uitspraak en wilde er graag een vast item van maken op mijn nieuwe blog. Maar hoe richt je zo’n TGIF nou in? Op mijn vorige blog probeerde ik een soort dagboekje, maar dat voelde niet goed. Toen ik voor de Kerst in de keuken stond wist ik het ineens, een TGIF is ideaal voor ongezond lekkers. Een heerlijke cocktail, mijn favoriete appeltaart, zondagse lasagnes van mama of de chocoladecake uit oma’s handgeschreven receptenboek. Klinkt dat niet goed?”

Soms heb je wat hulp nodig in de keuken, of haal je de inspiratie van buitenaf. Zo gebruik ik regelmatig een recept om van te smullen van Ivo. Ik ken Ivo via mijn vriend. Zo nu en dan kletsen ze wat met een biertje erbij of genieten ze van de muziek op een festival. Ivo schreef al eens eerder een recept voor mijn blog en dat heerlijke recept vind je hier: Kaneelroltaart.

Man, als ik toch slank zou worden van eten… dan wist ik wat ik de hele dag zou doen. Ik ben er verzot op. Monchou moet niet té vaak té dichtbij mij in de buurt staan… want dat gaat gegarandeerd mis. Ook bastognekoeken zijn een verslaving geweest. Jaren geleden at ik die tijdens mijn fijne maandelijkse periode aan een stuk door. Goeie herinneringen wel hoor, want met tranen over de wangen, een pak koekjes en een meidenfilm kwam alles weer goed.

Zoals alle recepten die Ivo post op zijn blog, deed ook deze Bastogne Monchoutaart mij het water weer in de mond lopen. Ik denk dat een regenachtige, grijze zondagmiddag de perfecte middag is om in de keuken te staan en deze taart te maken.. ik weet niet waarom ik dat opschrijf, maar dat gevoel bekruipt me. Het hoort bij een regenachtige zondag en gezelligheid in huis. Koffie, thee, kaarsjes en deze taart. Enfin, aankomende zondag is er vast ook perfect voor. Bak je met ons mee?

Bastogne Monchoutaart
Recept voor 12 Personen
Beoordelingen
Printen
Ingrediënten
 1. - 250 gr Bastogne koeken, in groffe stukken
 2. - 100 gram boter
 3. - 300 gram monchou of roomkaas
 4. - 500 ml ongeklopte slagroom
 5. - 8 gr vanillesuiker
 6. - 100 gr witte basterdsuiker
 7. - 2-3 el Nutella, op kamertemperatuur, lauw-warm
 8. - voor de garnering 100 gr verkruimelde bastognekoeken en geschaafde chocolade
 9. springvorm van 24 tot 26 cm
Bereidingswijze
 1. 1. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier of aluminiumfolie.
 2. 2. Smelt de boter in een pannetje. Doe de Bastognekoeken in een keukenmachine en maal dit tot kruimels. Voeg de boter erbij en meng dit door tot het goed met elkaar vermengd is. Verdeel het Bastognekoekmengsel over de bodem van de springvorm en druk dit met een lepel goed aan. Plaats de springvorm in de koelkast en laat de bodem opstijven.
 3. 3. Klop ondertussen de slagroom in een kom op tot het mooi stijf is. Meng de monchou met de basterdsuiker en vanillesuiker goed luchtig. Klop de slagroom en het monchoumengsel door elkaar. Verdeel dit mengsel in de springvorm en strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel.
 4. 4. Laat de taart minimaal 2 uur opstijven.
 5. 5. Roer de Nutella los. Verdeel de Nutella met een spatel of de achterkant van een lepel over de taart.
 6. 6. Snijd met een mesje langs de rand van de springvorm voordat je deze eraf haalt. Hierdoor komt de taart mooier los. Garneer de taart voor het serveren met verkruimelde Bastognekoeken en geschaafde chocolade.
My Delicious Journey https://www.mydeliciousjourney.com/