Appel-Peer crumble, taarten, bakken, zoet, crumble

“TGIF: Thank God It’s Friday. Ik vind het zo’n heerlijke uitspraak en wilde er graag een vast item van maken op mijn nieuwe blog. Maar hoe richt je zo’n TGIF nou in? Op mijn vorige blog probeerde ik een soort dagboekje, maar dat voelde niet goed. Toen ik voor de Kerst in de keuken stond wist ik het ineens, een TGIF is ideaal voor ongezond lekkers. Een heerlijke cocktail, mijn favoriete appeltaart, zondagse lasagnes van mama of de chocoladecake uit oma’s handgeschreven receptenboek. Klinkt dat niet goed?”

Ik weet niet hoe er ik bij ben gekomen, maar ineens schoot er door mijn hoofd ‘ik moet een appel-peer crumble maken’. Ik zat met mijn hoofd ergens in een ver verleden en ik rook de geur van deze taart. We zaten met een heel gezelschap in een café om ons op te warmen na een flinke wandeling in de bossen. Een kop warme chocomel met slagroom en een appel-peer crumble met een bolletje ijs schoten in plaatjes door mijn hoofd.

Het gekke is dat ik niet kon plaatsen waarom ik hier aan dacht en welke herinnering het precies naar boven bracht, maar fijn was het wel. Ik bedacht me dat ik nog nooit eerder een appel-peer crumble maakte. Mama wel. Dan eens een cake, dan vers brood, of een lekker aardbeientaartje. Veel recepten zijn er voor deze crumble op internet te vinden, maar ik koos de variant uit het kookboek van mijn moeder. Niet veel verschil in vergelijking met al die andere, maar het vleugje citroen voegt toch wat toe ;-).

Het kookboek van mama vond ik een aantal weken geleden weer in een kast bij ons thuis. De gerechten in het boek zelf maken het niet zo bijzonder, het zijn de handgeschreven blaadjes die tussen de bladzijdes verstopt zitten waarom ik dat boek zo graag in mijn kast wilde hebben. Sommige blaadjes zijn zo goed als niet meer leesbaar, en geschreven met zo’n heerlijk kriebelig handschrift dat van oma moet zijn geweest.

Goed, die Appel-Peer crumble. Hij smaakte goed vorige week zaterdag bij het drie-uur-kopje-koffie-moment. Must try voor op jullie lijstje?

Appel-Peer crumble, taarten, bakken, zoet, crumble

Appel-Peer Crumble met een vleugje citroen
Beoordelingen
Printen
Voorbereidingstijd
30 min
Bereidingstijd
30 min
Totale tijd
1 hr
Voorbereidingstijd
30 min
Bereidingstijd
30 min
Totale tijd
1 hr
Ingrediënten
 1. - 2 grote appels
 2. - 2 peren
 3. - 1 citroen
 4. - 80 gram rozijnen
 5. - 2 theelepels Kaneel
 6. - 1 zakje vanillesuiker
 7. - 125 gram (room)boter
 8. - 100 gram witte basterdsuiker
 9. - 250 gram bloem
 10. - snufje zout
 11. - 4 el melk
Bereidingswijze
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met een laagje boter of olijfolie. Schil de appels en peren en snijdt ze in kleine stukjes. Meng ze samen met de rozijnen de kaneel en de vanillesuiker in de ovenschaal.
 2. In een grote kom ‘wrijf’ je de boter, de suiker, de bloem en het zout met je vingertoppen door elkaar tot je een kruimelig deeg hebt. Doe er om en om de eetlepels melk bij zodat de kruimels stevig en wat dikker worden.
 3. Bedek de stukjes appels en peren in de ovenschaal met het kruimeldeeg. Snijdt een citroen door het midden en pers (verdeel) de sap over het kruimeldeeg heen. Bak de crumble nu voor zo’n 30 minuten in de oven en wacht tot hij goudbruin is.
 4. Wij aten de crumble gewoon met een kopje koffie, maar een bolletje ijs erbij is ook een goede combinatie!
My Delicious Journey https://www.mydeliciousjourney.com/
Appel-Peer crumble, taarten, bakken, zoet, crumble

Appel-Peer crumble, taarten, bakken, zoet, crumble