De smaak van sicilie - een frisse bloemkoolsalade

Sicilië geeft veel. Het is een enorm vruchtbaar eiland. Onder andere door de vele voedingsstoffen die Etna uitspuugt is de grond erg vruchtbaar. Tel daar de vele uren zon bij op en je hebt een perfecte plek voor mooie ingredienten die er rijkelijk kunnen groeien.

Door de gunstige ligging van het eiland is het door de eeuwen heen vaak veroverd. Dat is voor een ding zeer gunstig: de keuken! In Sicilië zal er geen enkele dag een saai gerecht op tafel worden gezet, want er is meer dan voldoende keus uit ingredienten met zeer uiteenlopende smaken. Uiteraard komen veel verse ingredienten hier óók uit de zee wat Sicilië voor onze smaakpapillen het ultieme geluk maakt!

Alles hierover kun je lezen en (vooral!) proeven in het boek de smaak van Sicilië. Bij het lezen van de recepten en het zien van de vele, schitterende foto’s moet je af en toe je ogen even dichtdoen. Je proeft en ruikt de zeelucht, je voelt de zon en geniet door enkel te lezen al bijna van de heerlijke smaakcombinaties. Ga vooral de keuken in en nodig je vrienden en familie uit om samen aan tafel te gaan.

Een van mijn favoriete recepten tijdens de warme zomerdagen is de bloemkoolsalade die in het boek staat. Binnen no-time klaar, heerlijk fris, gezond en niet te zwaar. Ik heb er wel wat kleine aardappeltjes aan toegevoegd, zodat de salade iets meer vult. Ook een perfecte salade om te maken tijdens de barbecue of om mee te nemen op de boot bijvoorbeeld!

 De smaak van sicilie - een frisse bloemkoolsalade

 

Frisse bloemkoolsalade
Recept voor 4 Personen
Beoordelingen
Printen
Voorbereidingstijd
20 min
Bereidingstijd
10 min
Totale tijd
1 hr 30 min
Voorbereidingstijd
20 min
Bereidingstijd
10 min
Totale tijd
1 hr 30 min
Ingrediënten
 1. 1 middelgrote bloemkool
 2. 55 g groene olijven ontpit en gehalveerd
 3. 1el kappertjes
 4. 2el zongedroogde tomaten (gehakt)
 5. 1 geroosterde rode paprika in stukjes gehakt
 6. handvol bladpeterselie
 7. 3 kleine aardappels
 8. 2 el frisse en fruitige olijfolie
 9. 2 el rode wijnazijn
 10. zeezouten peper
Bereidingswijze
 1. Snijd de bloemkool in kleine roosjes van gelijke grootte. Spoel ze goed in koud water en giet ze af. Doe de roosjes in een grote pan en zet ze onder koud water. Voeg 1 theelepel zout toe en breng aan de kook. Kook ze drie minuten en giet ze af met koud water. Schil de aardappels terwijl de bloemkool kookt en snijd ze daarna in kleine vierkantje stukjes. Kook deze een minuut of 5 en bak ze daarna nog 5 minuten in een grillpan.
 2. Meng intussen in een slakom de olijven, kappertjes, zongedroogde tomaten en geroosterde paprika, peterselie, zout en peper en schep hier de bloemkool en aardappelstukjes doorheen.
 3. Meng in een kleine kom de olijfolie en azijn. Schenk dit bij de groenten en meng goed. Denk de salade minimaal één uur af zodat de marinade goed in kan trekken.
Opmerkingen
 1. Dit recept komt uit het kookboek; De smaak van Sicilië. Daar staat het recept zonder de toegevoegde aardappeltjes.
My Delicious Journey https://www.mydeliciousjourney.com/

De smaak van sicilie - een frisse bloemkoolsalade

Ben jij dol op de Mediterraanse (Italiaanse) keuken en is variatie in jouw keuken belangrijk? Dan denk ik dat dit boek perfect op de kookboekenplank past! Lees, geniet, kook en proef uit dit mooie boek; wij vinden het echt een aanrader!

De smaak van Sicilië – Ursula Ferrigno – Uitgever: Edicola – €25,00 – ISBN 9789492500090.