Yoga is iets wat ik zo nu en dan eens oppak. Het goede voornemen op het dagelijks te doen is er al een tijd en toch vervaagd het doel steeds weer. Langer blijven liggen of eerder naar bed gaan voelen vaak aan als de juiste keuze. Toch, wanneer ik weer een ochtend of drie eerder op ben gestaan om 15 minuten yoga te beoefenen, voelt mijn lichaam zich zoveel beter. Ik heb al jaren klachten aan mijn nek, rug en heupen. Sporten hielp mij een tijd geleden absoluut, maar toch werd en word ik iedere ochtend wakker met pijn. Ook aan het einde van de dag, of ik nu de hele dag heb gelopen en gestaan of heb gezeten, de zeurende pijn aan mijn rug is geen pretje.

Een aantal weken geleden (inmiddels misschien wel drie maanden) heb ik het bijna een maand volgehouden om elke ochtend of avond yoga oefeningen uit te voeren. De ene keer tijdens een les, de andere keer lekker thuis op de mat. Wat ik daarvan leerde is dat mijn lichaam veel beter kon ontspannen of in de ochtend juist wakker kon worden voor de dag. Na een minuut of 10 tot een kwartiertje yoga in de ochtend voelen de spieren in mijn lichaam zoveel beter aan. Ook na een avondsessie yoga voel ik een heerlijke rust. Even van je afzetten wat er die dag allemaal is gepasseerd. Je spieren rekken, strekken en vervolgens tot rust laten komen om de dag te eindigen. Afsluiten met een kop gemberthee en je bent klaar om naar bed te gaan.

Dit is meteen een mooi moment om mezelf écht weer schop onder de kont te geven en het gewoon te doen. Het gevoel dat je na de oefeningen ervaart is zo fijn. En bijkomend is het ook prettig als de kwaaltjes in rug, nek, schouders of heupen afnemen. Ik las een tijd geleden onder een 30-daagse yoga practice op youtube zelfs dat mensen na die maand echt grote verschillen konden zien en merken. De yogasessies die ik fijn vind om te volgen online zijn die van Adriene:

Gezonde smoothie ná de yoga

Na een yogasessie in de ochtend heb ik vaak zin om iets vloeibaars te eten/drinken. Uiteraard moet het wel iets zijn dat goed voed en daarom is deze smoothie gevuld met havermout zo goed! Ik ben zelf dol op smoothies vol vers fruit en havermout. Het is de perfecte combi. Het is lekker zoet, het vult goed en het is een gezonde start van de dag. Uiteraard kun je deze smoothie in de winter ook maken met diepvriesfruit, maar dan raad ik je aan om het fruit de avond van te voren uit de vriezer te halen en het uit te laten lekken. Dan wordt de smaak niet zo waterig.

Gezonde smoothie & ochtend yoga

RECEPT SMOOTHIE
Handvol aardbeien
Handvol blauwe bessen
1 banaan
100ml (melk – amandelmelk- sojamelk)
3 eetlepels havermout

Haal de schil van de banaan en snijd deze in kleine stukjes. Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd doormidden. Doe de banaanstukjes, de aardbeien, blauwe bessen, havermout en melk in een blender of mix in een kom met de staafmixer. Eet smakelijk!

Gezonde smoothie & ochtend yoga