Recept: Iced Chai Latte

Iced Chai Latte

In de herfst- en wintermaanden drink ik gráág een kop Chai Latte. Ik heb zo mijn adresjes in Nijmegen waar ik ze bestel en ik maak het óók graag zelf. De Chai Latte is al heel wat jaren populair, de Iced Chai Latte daarentegen heb ik nog niet veel op de menukaarten zien staan. Domper is als de Chai Latte uit een verpakking in je glas wordt geschonken. Ik begrijp als dat je eerste kennismaking is met een Chai Latte, je niet perse fan bent. Tijd om de mouwen op te stropen en zelf aan de slag te gaan: deze home-made variant is écht het proberen waard.

Als je een goede Chai Latte kan waarderen, dan is dit recept inclusief wat liefde en geduld het recept waar je komend weekend mee aan de slag gaat. Ik maak bijna altijd de vegan variant, maar je kan ook gebruik maken van gewone melk of lactose vrije melk. Het is maar net wat jij lekker vindt of in huis hebt staan. Ik ben zelf geen fan van sojamelk in de Iced Chai Latte en gebruik eigenlijk altijd Havermelk. Op zoek naar een variant die wat steviger of romiger is? Dan kun je gebruik maken van de Barista Havermelk, hier zit een hoger percentage vet in.

Recept: Iced Chai Latte

Iced Chai Latte maken from scratch

Een Chai Latte maken from scratch is helemaal niet moeilijk, maar pas op: wanneer je hem zelf hebt gemaakt, dan wil je nooit meer terug naar de in de winkel gekochte Chai. Deze versie is uiteraard meer werk dan het mengen van iets uit een pak met wat kruiden en het opwarmen (en daarna af laten koelen).

Masala chai is een gekruide theedrank die veel voorkomt in India. Masala chai betekent kruidenthee. Ik denk dat we die naam hier bijna nooit gebruiken, meestal wordt het verkort naar Chai of Chai Latte.

Chai wordt gemaakt door zwarte thee te zetten en daar Indiase kruiden aan toe te voegen. Vertaald betekent Chai – thee. Op sommige menukaarten vind je geen Chai Latte, maar een Chai Tea, dit klopt eigenlijk niet: je zegt dan dat je een Thee Thee wilt bestellen. Er bestaat géén universele chai-kruidenmix die iedereen gebruikt, maar in principe proef je bij elke versie een aantal smaken die altijd wel overheersen, dit zijn smaken zoals: kardemom, gember, steranijs, kruidnagel en kaneel. Om deze Iced Chai Latte te maken heb ik de mix zelf samengesteld. Ik maak vaak meer van deze mix, zodat het de volgende keer in ieder geval tijd scheelt, je hoeft dan niet alle kruiden bij elkaar te zoeken en mixen.

Dit recept bevat een home-made chai-mengsel, zodat je het vooraf kunt maken en in de koelkast kan bewaren. Het mengsel kan worden gebruikt om Iced Chai Lattes te maken. Ik heb gebruik gemaakt van ‘losse’ zwarte thee, maar je kunt óók theezakjes gebruiken. Tip is om hele kruiden te gebruiken in plaats van enkel gemalen kruiden: deze hebben een rijkere smaak.

Iced Chai Latte maken met dit recept.

Het recept: Iced Chai Latte

Ingrediënten – Iced Chai Latte
– Prep time: 20 minuten.
– Totale tijd: met afkoelen minimaal 2 uur.
– Porties: 4

• Zwarte thee (los of in zakjes kan beiden) – 2 theelepels of 6 zakjes.
• Kruiden: 2 kaneelstokjes, 10 kardemompeulen, 10 hele kruidnagels, 1 steranijs voor de mix, optioneel 1 als garnering, halve theelepel zwarte pepekorrels,2 theelepels gemalen nootmuskaat, halve theelepel gemalen gember, 1 theelepel gemalen kaneel
• 3 eetlepels bruine suiker (ik gebruik zelf kokossuiker)
• 1 theelepel Vanille-extract
• 600ml Melk (ik gebruik zelf altijd havermelk afgewisseld met de barista variant)
• 650ml Water
• IJsblokjes

Benodigdheden: steelpan, mok, zeef, maatbeker.

Methode
• Gebruik een vijzel om de steranijs, kruidnagel en kardemompeulen te kneuzen.
• Voeg nu in een steelpan water, de zwarte thee en alle kruiden toe. Laat dit ongeveer 10 minuten sudderen. Zet het vuur na 3 minuten op een lager pitje en blijf roeren.
• Na deze 10 minuten pak je een zeef en maatbeker. Giet de inhoud van de steelpan door de zeef in de maatbeker. Dit vind ik een makkelijk formaat om te bewaren in de koelkast. Een andere pot/bak kan ook.
• Voeg aan dit chai-mengsel het vanille-extract toe. Dit doen we bewust als de pan van het vuur is, de smaak vervaagd anders vrij snel. Het chai-mengsel is klaar om de koelkast in te gaan en af te koelen!
• Als het chai-mengsel goed is afgekoeld, vul je een kopje met ijs en giet je het chai-mengsel erbij (ongeveer de helft van het glas). Voeg hierna de melk toe. Kopje nog meer vullen? Dan kun je er altijd 1 of twee ijsblokjes bijdoen.
• ENJOY!

Iced Chai Latte