Hot Toddy drankje

Hot Toddy: een Schots drankje tegen de kou

De Hot Toddy is op de Britse eilanden dé oplossing tegen verkoudheid. Ook op raad van vele oma’s kun je dit het beste innemen als medicijn bijvoorbeeld bij keelpijn. Geen pillen of vreemde drankjes: een zelfgemaakt brouwsel van whisky, citroen en honing.

Een Hot Toddy is overigens niet alléén lekker bij een verkoudheid, maar sowieso! En hoewel onderzocht en bewezen is dat dit drankje kan helpen bij keelpijn en een goede verkoudheid, is dit drankje ook lekker om jezelf op te warmen wanneer het buiten koud is.

In de herfst en winter gaan wij wat meer op zoek naar recepten en drankjes die je kunnen verwarmen als het buiten koud is. Niets is fijner dan wanneer je uit je werk komt, net 30 minuten hebt gefietst om jezelf dan op te warmen met een drankje of lekker kommetje soep. Zo’n recept dat ook heerlijk is om te drinken of op te slurpen wanneer je jezelf buiten warmt aan de vuurkorf tijdens een avondje met vrienden. De Hot Toddy is er daar één van.

Hot Toddy drankje

De Hot Toddy: uitproberen maar

Ik had nog wat twijfels bij de combinatie van whisky en citroensap, maar de honing maakt het samen met de kaneel wat zoeter en dat blijkt een perfecte combinatie te zijn. Een goede hot toddy zit vol met vitamine C om je weerstand te versterken en de honing werkt natuurlijk verzachtend voor de keel. Moet de whisky er dan écht bij? Het voordeel van dit medicijn is dat je er gemakkelijk mee kunt variëren. Zo kun je hem aanpassen naar jouw smaak, maar ook om bepaalde klachten aan te pakken. Voeg citroen of juist sinaasappel(sap) toe om de hoeveelheid vitamine C te verhogen. Nog gezonder maken? Voeg dan een stuk gember toe aan je hot toddy! Een snuf kaneel of kardemom geeft het een kruidige smaak en daarmee komt het drankje meteen in de feeststemming (en jij ook!)

Het recept: Hot Toddy

Ingrediënten – Hot Toddy
– Prep time: 10
– Kooktijd: 0
– Totale tijd: 10
– Porties: 2

Hot Toddy
• 280 ml hete thee (bij voorkeur gember thee)
• 120 ml whisky
• 30 ml citroensap (of een paar schijfjes citroen) of sinaasappelschijfjes en sinaasappelsap
• Citroenrasp van een kwart citroen
• 8 kruidnagels
• Een theelepel honing (meer mag ook als je van zoet houdt of hevige keelpijn hebt)
• Een snufje kaneel (of gebruik een kaneelstokje om te roeren)

Methode
• Zet theewater op en zodra dit klaar is giet je daar de citroensap bij. Voeg ook de honing, citroenschil en de schijfjes sinaasappel toe. In de schijfjes sinaasappel prik je de kruidnagels. (als je verse gember toevoegt, doe dat dan bij deze stap)
• Laat dit drie minuten trekken. Voeg hierna de whisky toe. Garneer het drankje met kaneelstokjes. Door deze te kneuzen komt er meer smaak vrij.

Hot Toddy drankje