Aperol Sprits maken - recept en ingredienten voor een aperol Spritz

De geschiedenis van de Aperol Spritz

Aperol Spritz, of hoe je het eigenlijk hóórt te zeggen; Spritz Aperol, is een Italiaans aperitief. Een drankje dat oorspronkelijk uit ongeveer 1919 stamt, maar pas ná de Tweede Wereldoorlog kreeg het bekendheid. De eerste Aperol werd geschonken in Padova, het Noorden van Italië.

Toen Luigi en Silvio Barbieri in 1912 de likeurzaak van hun vader overnamen had niemand gedacht dat het bedrijf uit zou groeien tot het succes wat het is geworden. De broers wilden een bijzonder drankje op de markt brengen en kwamen na heel wat experimenteren uit bij een nieuw aperitief: Aperol. Een knaloranje drankje met onder andere rabarber en bittere sinaasappel. Het drankje werd meteen een hit end de flessen waren niet aan te slepen.

Van Aperol naar Aperol Spritz

Na de Tweede wereldoorlog werd het drankje pas écht populair. Aperol werd het belangrijkste ingrediënt voor het welbekende drankje Aperol Spritz.

De toevoeging wat Spritz is afkomstig van de Habsburgers. Deze groep mensen meer uit het noorden vonden de Aperol veel te sterk om zo te drinken. Er ging hier om ‘de sterkte’ wat af te zwakken letterlijk een splash water bij de wijn. Later volgde er nog een Italiaanse chique touch om er dan prosecco aan toe te voegen. Ook garnering als sinaasappelschijfjes, sinaasappelschil, takjes rozemarijn of rode bessen zijn niet meer weg te denken zodra deze aperitivo op tafel verschijnt.

Aperol Sprits maken - recept en ingredienten voor een aperol Spritz

Wat zijn de ingrediënten van een Aperol Spritz?

De ingrediënten van een Aperol Spritz zijn eigenlijk altijd hetzelfde. Met Aperol, Prosecco en bruisend water maak je aan Aperol Spritz. Er staan op internet vele ‘recepten’ voor dit drankje. En wij hebben ook veel verschillende geprobeerd tijdens borrels en etentjes. Voor de beste verhoudingen heb ik mijn Italiaanse vriendinnetje gevraagd om hulp ;-). Niet dat het zó lastig is, maar ik neem graag dingen van haar aan als het op eet- en drinkgebied aankomt.

Wat óók niet kan ontbreken is een zak vol ijs, leuke garnering als sinaasappelschijfjes of besjes en Aperol Spritz opdrinken met een rietje is wel zo lekker.

Na een reisje door Italië ben ik weer helemaal om. Sommige drankjes of sommige recepten gaan in de vergetelheid of drink je zelden. Dit is er zo een als je hem ziet, dan WIL je hem bestellen. De kleur, de vrolijkheid, het gevoel van zomer in je glas. Tijdens onze roadtrip door Italië afgelopen weken stond hij met regelmaat op onze tafel tijdens de borreluurtjes.

Het recept: Aperol Spritz

Ingrediënten
– Prep time: 10 minuten.
– Totale tijd: 10 minuten.
– Porties: 2.

• 100ML Aperol
• 120ML Prosecco
• 100ML bruisend Water
• Extra: sinaasappel, rode bessen, takjes rozemarijn

Benodigdheden:
• Gin Tonic of wijnglazen
• Rietjes

Methode
• De glazen die je gaat gebruiken mogen bijna tot aan de rand worden gevuld met ijsblokjes.
• Giet als eerst de Aperol in het glas, daarna de prosecco.
• Als je garnering wilt gebruiken als een sinaasappelschijfje bijvoorbeeld, doe deze dan nu in het glas.
• Maak het drankje af met een scheut bruisend water en het drankje is ready to serve!
• ENJOY!

Italiaanse Aperitivo