Bietencarpaccio, zelf maken, rode bieten recept

Dit is een recept dat er indrukwekkend uitziet, maar stiekem heel makkelijk is om te maken. De bietencarpaccio stond al een tijd op mijn ‘dat wil ik echt eens proberen lijst’, maar omdat daar een recept of 100 opstaat en de lijst alleen maar langer wordt, wil het wel eens langer duren dan de planning is. Vorige week kwam het er toch eens van. Niet eens gepland, geheel per ongeluk kwam ik op het idee om het te maken. Met weinig tijd om boodschappen te doen en vooral veel groente in de koelkast om iets mee te bereiden kwam ik op het idee om de bietencarpaccio op tafel te zetten.

Rode bieten hebben een specifieke smaak. Ik hoor in mijn omgeving vaak dat mensen het of erg lekker vinden of het liever niet op hun bord zien. De ‘mwah het gaat wel’ hoor ik niet vaak bij deze groente. Daar kan ik mezelf wel iets bij voorstellen. Alhoewel dat ook voor een groot deel aan de bereiding kan liggen. Rode bieten zijn namelijk heel goed te combineren met bijvoorbeeld ui en knoflook, maar ook met iets zoets zoals peren, de variant die ik maakte had veel nootachtige smaken in zich en ook dat was een fijne combinatie. De rode biet zo eten met wat aardappels en vlees is stiekem wel iets nostalgisch uit de jaren ’90, maar eerlijk is eerlijk, dan smaken ze veel minder lekker. Juist omdat de rode biet met zoveel andere smaakmakers heel goed tot zijn recht komt.

Bietencarpaccio

De bietencarpaccio is een gerecht dat je het hele jaar door op tafel kunt zetten. In de wat koudere periodes smaakt het heerlijk met wat warme spekjes en nootachtige smaken, in de lente- en zomerdagen smaakt hij weer perfect met wat stukjes zoete en sappige peer.

Bietencarpaccio
Recept voor 2 Personen
Beoordelingen
Printen
Voorbereidingstijd
15 min
Bereidingstijd
40 min
Totale tijd
1 hr
Voorbereidingstijd
15 min
Bereidingstijd
40 min
Totale tijd
1 hr
Ingrediënten
 1. - 2 rode bieten
 2. - spekreepjes
 3. - champignons
 4. - noten
 5. - rucola
 6. - zout en peper
 7. - olijfolie
Bereidingswijze
 1. Begin met het afsnijden van de bladeren van de bieten. Laat aan elke biet een klein stukje van de steel zitten. Doe ze in een ruime pan met water. Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat de bieten, met deksel op de pan, in zo’n 40 minuten gaar koken. Laat ze daarna in de zeef uitlekken.
 2. Snijd ondertussen de champignons en bak deze in een pan. Wanneer deze goed zijn kun je ze eruit halen en bak je de spekreepjes. Laat de spekreepjes even uitlekken en houd de champignons en de spekreepjes daarna warm op laag vuur. Hak ondertussen twee handjes noten in een vijzel.
 3. Spoel de bieten nog een keer af met koud water en snijd ze daarna met een mandoline of dunschiller in flinterdunne ronde plakjes.
 4. Pak twee borden waar je de rode bietenplakjes oplegt en verdeel hier de champignons, spekreepjes en noten over. Strooi wat zout en peper over het geheel en sprenkel wat olijfolie. Maak het geheel af met rucola.
Opmerkingen
 1. Wanneer je minder tijd hebt kun je ook voorgekookte bieten gebruiken uit de koeling!
My Delicious Journey https://www.mydeliciousjourney.com/
Bietencarpaccio