Op tafel: Shapas! Sherry + tapas

Vind jij het heerlijk om samen met je vriendengroep zo nu en dan een wijn- of bierproeverij te organiseren? Houden jullie wel van een gezellige avond met drankjes en lekkere hapjes? Dan is het de hoogste tijd om de volgende keer te kiezen voor een Sherryproeverij! Een Shapas avond om precies te zijn. Dit betekent dat je Sherry proeft in combinatie met Tapas. En deze tapas zijn bij iedere sherry anders, precies afgestemd op de smaak en de soort Sherry.

Op 22 oktober zat de eetclub bij ons aan tafel en stonden er Shapas op het menu. Voor de meeste onder ons was het de eerste keer dat er Sherry werd gedronken. De meningen waren daarom zeer verdeeld. Een aantal van ons was overtuigd van een enkele sherry. Smaakte goed en zeker lekker bij de hapjes die eraan gekoppeld zaten. Toch logen de sherrynotes er niet om; ook azijn, zure lucht en spiritus kwamen voorbij.

Wees gerust. Smaken zijn zeer persoonlijk en het ligt ook zeker aan vertrouwd raken met en wat gewenning. Denk ik dan. De eerste glazen Sherry waren voor mij ook lang niet allemaal lekker. Herinner jij je eerste biertje of glas wijn nog? Ik zou toch zweren dat ik mezelf beloofde het nooit meer te drinken ;-). Nu, zo’n 10 jaar verder hup ik graag van proeverij naar proeverij om veel te leren over diverse soorten ‘drank’ en de regio’s waar het vandaan komt. Dat deed ik ook met Sherry en daarom was dit bij uitstek het drankje dat ik graag wilde laten proeven aan de eetclub. Voor meer informatie over Sherry verwijs ik je door naar dit artikel over de herkomst en smaken van Sherry en naar dit artikel als je alles over de reis naar Jerez en de Bodega’s wilt weten. Terug naar het proeven van de Sherry:

Op tafel: Shapas! Sherry + tapas

Hoe proef je Sherry?

Proef je meerdere soorten Sherry wijnen? Start met droog en gaan daarna naar zoet. Ook wel van licht naar donker gekleurd. Start met de fino (de lichtste en meest droge Sherry) en eindig met de meest donkere en stroperige Sherry: de Pedro Ximénez. Je zal merken dat de Sherry steeds wat kruidiger wordt en daarna eindigt met zoet. Het proeven van de Sherry’s is extra lekker wanneer je dit in combinatie met hapjes doet –> Shapas! Nog een belangrijke tip: schenk de Sherry in een (wit) wijnglas en niet in een mini Sherryglas. De aroma’s komen in een wijnglas veel beter tot zijn recht!

Op tafel: Shapas! Sherry + tapas

Welke hapjes passen bij welke Sherry?

De Fino en Manzanilla gaan uitstekend samen met olijven. De Fino combineer je daarnaast met vleeswaren als bijvoorbeeld ham en de Manzanilla met tonijn of zalm op een toastje. De droge Sherry wijnen smaken allemaal goed met veel verschillende soorten groentes als: pepertjes,artisjok,tomaat of asperges.

De Amontillado is héérlijk met een paddenstoelen risotto besprenkeld met truffelolie en de Oloroso smaakt goed in combinatie met manchego of parmigiano kaas.

De zoetere Sherry’s combineer je met wat sterkere kazen (schimmel/blauwe kaas), trosjes druiven en de Pedro Ximénez met bittere, pure chocolade.

Op tafel: Shapas! Sherry + tapas

Op tafel: Shapas! Sherry + tapas

De Eetclub Sherrynotes

Fino: Fris, ruikt naar groene appel en smaakt erg licht. Bijna te licht om echt iets te proeven. Geur: Pruim & smaakt droog.
Manzanilla: Kamille, bloemachtige geur. Krachtige smaak voor een lichte Sherry wijn. Associatie met kerst – kruidig – cognac.
Amontillado: Amberkleurig. Ruikt nootachtig en smaakt zo. Pruim – brand in de keel – brandewijn -matig.
Oloroso: Erg droog (wel lekker). Peper, kaneel en vanille geur. Smaak richting Vanille. Amandel – nootachtig – cognac.
Moscatel/Pedro Ximénez: Mierzoet. Geur: pruim – vijgen. Lekker met een kaasje, goed als dessertwijn. PX: geur en smaak als verwelkte bloemen – te zoet – te doordringend.
Extra note: geproefd in een cocktail. Verrassende smaak en stiekem best lekker. Blijft voor mij persoonlijk wel te zoet.

Op tafel: Shapas! Sherry + tapas

Op tafel: Shapas! Sherry + tapas

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de smaak van Sherry en zou je het graag eens proberen en combineren met eten? Dan is de Sherryweek in november een aanrader. Kijk eens op de website voor restaurants die meedoen en Sherry schenken tijdens deze week. Nog meer informatie of leuke weetjes over Sherry? Jeannette van Puur uit eten schreef ook diverse artikelen over Sherry!

Hoewel de meningen zeer verdeeld zijn over de Sherry, worden de Shapas absoluut positief ontvangen. Sherry zijn wijnen die zich goed laten combineren met eten en leuk om eens wat vaker te proberen als ‘net dat beetje extra of anders’.

Hebben jullie ervaring met een Sherryproeverij of schuif je ergens aan tijdens de Sherryweek? Laat het ons weten in de comments:)!

Wil je mij volgen tijdens mijn reizen? Extra tips voor fijne restaurantjes en cafeetjes zien? Mijn keukenavonturen bewonderen en een kijkje achter de schermen in ons every day life krijgen? Volg mij dan via Instagram.