Antwerpen proeft, Antwerpen, Reizen, Eten en drinken in Antwerpen, culinaire events in Vlaanderen

België is een bourgondisch en culinair land. Een land naar mijn hart. Minder gehaast dan de Nederlanders. Nemen langer de tijd voor een lunch en zijn óók niet vies van een wijntje tussen de middag. In Nederland nemen we gelukkig steeds meer de eetgewoontes van onze zuiderburen, maar ook van landen als Spanje, Italië en Portugal over. We leven om te genieten: we leven niet om alléén maar te werken. Hoewel in Nederland het verschil nog groot is qua bourgondische mensen als ik kijk naar Zuidelijkste stad Maastricht of een hoger gelegen dorp in het Noorden van ons land, zie ik toch echt overal verandering. Niet vervelend als je het mij vraagt.

Naast de benodigde restaurants, bars, cafés, en andere ontbijt of koffietentjes in elke Belgische stad, zijn er ook het hele jaar door Culinaire events in Vlaanderen. Voor My Delicious Journey bezochten we er al verschillende, waaronder: Antwerpen proeft en Hapje Tapje in Leuven. Daarnaast zijn we geen vreemden meer in het land. Brugge, Gent, leuven, Antwerpen en Brussel zijn plekken waar we ons maar al te graag laten zien gedurende het jaar. Ga je mee op foodtour door Vlaanderen? Het is Food wat de klok slaat in dit artikel!

Leuven bezoeken, culinaire events in Vlaanderen

Culinaire events in Vlaanderen

Van februari tot en met december vind je op verschillende plekken in Vlaanderen foodevenementen. De culinaire events hebben in Vlaanderen over het algemeen allemaal een thema. Wat dacht je van Chocolade, Pateekes (gebak en brood), een bierfestival of de jeneverfeesten?

Omdat wij morgen vertrekken naar één van de eerste foodevenementen van het jaar is het de hoogste tijd te beginnen aan deze lijst bomvol culinaire events in Vlaanderen!

ANtwerpen Koekenstad (Pateekes Week)- 3 tot en met 12 februari

Heb je aankomend weekend nog geen plannen? Ga dan ‘samen’ met ons mee op reis naar Antwerpen. Tot en met zondag vindt hier Antwerpen Koekenstad – Patekees Week plaats. Ben je dol op chocolade, gebak en koffie? Dan is dit echt wat voor jou! Tijdens de Antwerpen Pateekes Week worden de patissiers, koffiehuizen en tearooms in Antwerpen op de kaart gezet. Er zijn twee ontdekkingsroutes: De Antwerpse Pateekesweek die tot en met dit weekend te bezoeken is. En de Antwerp Chocolat Week die te bezoeken is van 3 tot en met 13 maart.

Salon Du Chocolat Brussel – 10 tot en met 12 februari

In weekend dat Antwerpen geniet van Patekees, geniet Brussel van een zoet weekend vol chocolade tijdens: Salon Du Chocolat. Tijdens dit evenement vinden er kookdemonstraties, patisserieworkshops, workshops en tentoonstellingen plaats. Juist, over, van en mét chocolade. Geniet van héérlijke Belgische chocolade van chocolatiers, patissiers, banketbakkers, chefs en ontwerpers. Laatstgenoemde maakt elk jaar opnieuw een jurk van chocolade.

culinaire events in Vlaanderen

Zythos Bier Festival Leuven 22 en 23 april

Als ge dan ergens een lekker bierke wilt proeven, doe da dan vooral in België. In april vindt in Leuven het Zythos Bier Festival plaats. Bij een van de 88 standjes, die bemand worden door een honderdtal brouwerijen en bierfirma’s, kun je meer dan 500 Belgische Bierkes proeven. Het evenement is vlakbij het station van Leuven en er gaat een gratis pendeldienst. Hoeft er óók niemand de bob te zijn ;-).

Antwerpen proeft – 28 april tot en met 1 mei

Géén tijd om alle foodevenementen te bezoeken? Dat snappen we. Wat ons betreft zet je Antwerpen Proeft dan bovenaan de lijst! Het is een van de meest toonaangevende foodfestivals van Vlaanderen. Het evenement is zowel binnen als buiten aan de Schelde. Bij slecht weer geniet men dan van hapjes en drankjes binnen en bij goed weer kun je heerlijk buiten zitten aan de Schelde en voelt het echt alsof je een mini-vakantie aan het vieren bent. Wijntjes, gin-tonics, biertjes, burgers, poffertjes, bbq, springrolls, sushi, you name it en ik weet zeker dat je het daar (goed) kunt proeven! Antwerpen proeft got it all! Lees hier meer over ons proef avontuur.

Antwerpen proeft, Antwerpen, Reizen, Eten en drinken in Antwerpen

Gent Smaakt – 3 tot en met 5 mei

Vier dagen langt vormt de nieuwe stadhal op het Emile Braunplein het decor van het culinair evenement Gent Smaakt! Een 2-tal restauranthouders en cateraars serveren heerlijke hapjes. Jij als bezoeker kunt genieten van fijne gerechten en drankjes tijdens de smakelijke wandeling langs de luxe eettenten. Gent Smaakt is gratis toegankelijk. Je betaalt enkel de gerechtjes en drankjes met Gentse Stropkes van €1,- per stuk.

Leuven Innovation Beer Festival – 4 en 5 juni

In juni reis je weer af naar Leuven om bier te proeven. Deze keer is het festival niet alleen gericht op Belgische biertjes, maar gaan we internationaal. Vijftien verschillende nationale en internationale innovatieve craft brouwerijen komen tijdens dit festival bijeen. In de voorverkoop betaal je €25,- voor dit festival aan de deur is een kaart €30,-. Voor dit bedrag ontvang je wel een glas, flesje water en 7 bonnen en veel informatie bij de workshops.

Hapje Tapje Leuven – 6 augustus

Hapje Tapje in Leuven is knus en kleinschalig! Op de grote markt vind je negen klasse zaken onder één dak (gave tent). Er is ruime keuze aan verschillende soorten culinaire hoogstandjes. Proeven van eten en de lekkerste speciaal bieren staan hier centraal! Meer beeld en informatie? Lees dan dit artikel.

Bollekesfeest Antwerpen 17 tot en met 20 augustus

Het Bollekesfeest is een jaarlijks evenement in de Vlaamse stad Antwerpen, dat in het teken staat van eten en drinken. Tijdens het evenement kan er onder meer geproefd worden van streekproducten, wordt er her en der De Koninck getapt, is er live-muziek en zijn er verschillende activiteiten.

Belgian Beer Weekend Brussel – 1 tot en met 3 september

Is het in Brussel niet altijd één groot bierfeest? Ja, misschien wel. Maar deze drie dagen staat bier nóg net wat meer centraal dan normaal. Met de Grote Markt als centrale toog bieden brouwers uit alle uithoeken van het land hun meest uitgelezen bieren ter degustatie aan. De toegang is gratis.

culinaire events in Vlaanderen

EAT Brussel – 7 tot en met 10 september

Met een proefpas, de ‘Wine Pass’, kun je in de voetsporen treden van een sommelier en zodoende de rijkdom van de wereld van de bordeauxwijnen ontdekken en leren drinken. Voor Brussel vormt dit festival de uitgelezen gelegenheid om de schijnwerpers te richten op de regio’s, provincies en dorpen waar het samenwerkingsverbonden mee heeft gesloten. Tussen de verschillende wijnproeverijen door kun je deelnemen aan leuke workshops om de culinaire honger te stillen. Ben je dol op gebak? Dwaal dan even langs de sfeervolle stand met allerlei lekkere gebakjes en ontdekt de meesterlijke banketbakkers.

Kookeet Brugge

Dit is wel aan ons besteed:Champagne drinken in een van de meest knusse steden van België! Wist je dat deze stad vaak wordt benoemd als topgastronomische stad? Tijdens Kookeet kun je in Brugge drie dagen lang genieten van de gerechten van topchefs, een glaasje (of 5) champagne drinken en sluit je de dag af met een goede kop koffie. Boek een hotel in de buurt van het centrum, dan kun je kruipend naar huis;-).

Hasseltse Jeneverfeesten – 14 en 15 oktober

De rijkdom van het Hasselts verleden als hoofdstad van de jenever leeft verder in de hedendaagse kwaliteit van het Hasselstse ‘witteke’. Elk jaar tijdens het derde weekend van oktober vieren alle Hasselaren hun rijke traditie tijdens een van de grootste en meest uitbundige feesten van het land. Hier vind je muziek, dans, straattheater EN uiteraard jenever.

Christmas Beer Festival – 16 en 17 december

Op het jaarlijkse kerstbierfestival kan je het uitgebreide programma aan Belgische kerst- en winterbieren proeven. Het proeven gebeurt hier in glaasjes van 15cl, zodat je véél verschillende brouwsels kunt proeven en beoordelen. Op dit festival wordt er geprobeerd om alle in België gebrouwen kerst- en winterbieren aan de bieden. Dit wordt aangevuld met enkele speciaal op hout gerijpte bieren. Dol op kerst én op bier? Dan is dit jouw culi evenement!

Nijmegen

Wil je mij volgen tijdens mijn reizen? Extra tips voor fijne restaurantjes en cafeetjes zien? Mijn keukenavonturen bewonderen en een kijkje achter de schermen in ons every day life krijgen? Volg mij dan via Instagram. Bezoek je binnenkort een van deze culinaire festivals? Dat vinden we leuk! Tag My Delicious Journey op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #MYDELICIOUSFOOD.