High Coffee

Van een High tea hebben we allemaal wel eens gehoord. Een middag theeleuten met je vrienden(dinnen) groep terwijl je in 3 verschillende rondes geniet van hartige en zoete hapjes. Van soep tot sandwiches, van hartige pizzastukjes tot eitjes en van simpele cupcakes tot romige yoghurt met stukjes fruit en een chocolade brownie.

Een High tea is ontzettend leuk, maar de afgelopen jaren stond het bij mij al (te) vaak in de agenda. Om zo’n middag een nieuwe dimensie te geven dacht ik aan een High Coffee! Wat nou als de hapjes een middag iets minder belangrijk zijn (neemt niet weg dat er nog steeds stukjes chocolade cake of sneeuwballen geserveerd kunnen worden ;-)) en de thee wordt vervangen door verschillende soorten koffie? Koffie van verschillende bonen of cups, verschillende soorten als in: een espresso, cappuccino of filter koffie of koffie die op verschillende manieren wordt gezet. Is het niet leuk om je wat verder te verdiepen in de wereld van de koffie en wat er allemaal mogelijk is? Wel toch? Dat dachten wij ook;-). En zo geschiedde een middag van cappuccino’s met karamel smaak, koffie gemaakt met een French Press en koffie met een likeur. Wij kunnen niet anders concluderen; dit is een goed idee voor een gezellige en smaakvolle middag met je vriendengroep! Maar hoe organiseer je nou zo’n High koffie?

High Coffee

High Coffee

De smaak van je koffie kan erg verschillen door de de wijze waarop het gezet wordt, de grofheid van de maling, hoe de bonen gebrand zijn en de manier waarop de bonen met het water in aanraking komen. Het is daarom ook een erg geschikt product om er een middag aan te besteden tijdens een High koffie. Een kop koffie is niet zomaar een ‘bakkie pleur’, koffie heeft erg veel mogelijkheden!

Hoe organiseer je een high coffee?

1. Maak koffie met verschillende bonen of verschillende cups
Door verschillende bonen te proberen of verschillende cups (bij een cupjes machine), kan je leuk experimenteren met verschillende koffiesmaken. Verschillende cups is gemakkelijker, omdat je per kopje een andere smaak kan proeven. Bonen zijn moeilijker te doseren in een bonen machine, tenzij je de koffie zelf maalt en zet. Om het iets ingewikkelder te maken en smaken te onderscheiden op het soortkoffieboon, zou je dit wel kunnen proberen. Bij de cups kun je denken aan: lungo’s, espresso’s met kruiden of bloemensmaak of bijvoorbeeld een karamelcup.

2. Maak/zet koffie op verschillende manieren
Koffie maken kan op verschillende manieren en het leuke is, de smaak is per techniek ook weer compleet anders. Naast koffie maken in de bonenmachine of de cupjes automaat. Zijn er ook nog “analoge” manieren om koffie te zetten. Denk hierbij aan espresso uit de percolator of verse koffie uit de French press. Hierbij kan je kiezen om zelf de koffie te malen, of diverse gemalen koffiesoorten te kopen.

Het is lastig om aan te geven wat de beste verhouding koffie/water is, omdat iedereen van een andere sterkte houdt en de maten van de koffiemakers nogal verschillen. Persoonlijk vind ik sterke koffie lekkerder en heb een paar testrondes nodig gehad om mijn ideale verhouding te ontdekken.

Tip: De French press is ook leuk om koffie mee te zetten tijdens een picknick. Je neemt hem makkelijk mee en de koffie maak je met kokend water. Dit neem je ‘los’ mee in een thermosbeker.

3. Probeer verschillende koffiesoorten uit (cappuccino, espresso, macchiato)
Als je mij al wat langer volgt, dan weten jullie dat Italië voor mij niet zo maar een land is. Ook voor koffie is het een land met onbegrensde mogelijkheden. Met een tal aan variaties kan ook hier bijna iedereen wel een favoriet op noemen. Denk bijvoorbeeld aan de espresso, ristretto, doppio, de lungo, een corretto (met een scheutje sterke drank), macchiato, caffe latte of een cappuccino waarbij het leuk is om als een echte barrista mooie melk vormpjes in je koffie te schenken!

Ga op ontdekkingstocht en kom erachter wat jouw favoriet is!

4. Voeg een siroop of likeur toe aan de koffie
Naast al deze koffievarianten kun je bij elke variant of soort koffie de koffie ook nog aankleden met iets extra’s, zoals: melkschuim, siroop, cacao of likeur! Let op met de dosering, het kan de koffiesmaak snel naar de achtergrond drukken.

High Coffee

High Coffee

High Coffee

High Coffee

Meer inspiratie nodig voor leuke accessoires die je kunt gebruiken voor of tijdens een high coffee? Check dan deze pagina op fonQ eens. Stiekem ook nog fan van de High Tea? Dat begrijpen we ook. De leukste thee-accessoires vind je hier!

Wil je mij volgen tijdens mijn reizen? Extra tips voor fijne restaurantjes en cafeetjes zien? Mijn keukenavonturen bewonderen en een kijkje achter de schermen in ons every day life krijgen? Volg mij dan via Instagram.