Gezonde groente frietjes, friet van pompoen, zoete aardappel en wortel

Gezonde friet? Dat bestaat niet! En anders is het weer van die vieze groentetroep! Ik kan niet ontkennen dat ik deze uitspraak vaak heb gehoord. Nee, het zijn geen frietjes van aardappel en uit het vet. Maar het zijn wel heerlijk knapperige frietjes van verschillende soorten groente die heerlijk gebakken zijn in een laagje verse kruiden, zeezout en wat olijfolie. Klinkt toch helemaal niet slecht, deze gezonde groente frietjes?

Ja het is cliché, maar januari is nu eenmaal de maand dat we graag (opnieuw) op ons voedingspatroon letten en het sporten weer oppakken. Ik ben zelf in december al op zoek naar lekkere recepten die ik als ontbijt, lunch of diner of tafel kan zetten of mee kan nemen. Even geen stukken taart, kerstkransjes of pepernoten meer. Salades, lekker en gezond beleg voor op ons brood of rijstwafels, gezonde, maar goed vullende ontbijtjes en een diner boordevol vitamientjes, maar wel iets minder koolhydraten en vet. Tijd voor een spetterende start van het nieuwe jaar, daar voelen ons immers allemaal goed bij toch?

Meestal kom ik op diverse salades uit als ik naar een gezonde en goed vullende lunch of diner kijk. Heerlijk, want ik ben een groot fan van salades. Maar ik snap dat elke avond een salade ook saai wordt. Ook vinden veel mensen salades juist lekker in de zomer en zijn ze nu wat meer op zoek naar comfort food. Iets lekker warms als een stevige soep en een grote bak frietjes met snacks gaat er ook wel in. En die frietjes, die kun je dus heel simpel op een gezonde manier maken, maar het voelt echt als comfort food! Deze gezonde groente frietjes van pompoen en zoete aardappel zijn trouwens erg lekker met dit stoofpotje.

Gezonde groente frietjes
Recept voor 4 Personen
Beoordelingen
Printen
Voorbereidingstijd
20 min
Bereidingstijd
45 min
Totale tijd
1 hr 15 min
Voorbereidingstijd
20 min
Bereidingstijd
45 min
Totale tijd
1 hr 15 min
Ingrediënten
 1. 2 zoete aardappels
 2. 1 flespompoen
 3. 2 theelepels zeezout
 4. Flinke snuf peper
 5. 1 theelepel komijn
 6. 1 theelepel knoflookpoeder
 7. 1 uitje
 8. 2 teentjes knoflook
 9. 1 verse tak (of uit een potje 2 theelepels) Roosmarijn
 10. grote scheut of 3 theelepels Olijfolie
 11. (Alles twee keer, want de frietjes gaan apart door het kruidenmengsel heen)
Bereidingswijze
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Zet een pan water op het vuur, strooi hier wat zout in en laat het water koken.
 3. Schil ondertussen de zoete aardappels en de flespompoen. De flespompoen kun je vast in 4en snijden. Als het water kookt laat je deze voor 5 minuten in de pan.
 4. Na 5 minuten giet je het water af en laat je de pompoen en zoete aardappel even afkoelen. Tijdens het afkoelen maak je vast een mengsel in een kom van de olijfolie, zout, peper, komijn, knoflook en de Roosmarijn. Als de zoete aardappel en de pompoen zijn afgekoeld snijd je er frietreepjes van, of maak je gebruik van een frietsnijder.
 5. Pak nu een bakplaat en leg daar een vel bakpapier op. Meng nu eerst de zoete aardappelfrietjes en daarna de pompoenfrietjes (andersom mag ook) door het kruidenmengsel. Als je twee bakplaten hebt en de ruimte hiervoor in de oven, kun je ze tegelijkertijd bakken. Snijd ook de ui en teentjes knoflook, deze leg je erbij op de bakplaat.
 6. Laat ze ongeveer 20 minuten in de oven staan. Na 20 minuten draai je de frietjes om en zet je ze voor een minuut of 7 op de grill-stand.
 7. Haal de frietjes uit de oven en smullen maar!
My Delicious Journey https://www.mydeliciousjourney.com/
Gezonde groente frietjes, friet van pompoen, zoete aardappel en wortel

Gezonde groente frietjes, friet van pompoen, zoete aardappel en wortel