champagnestreek Frankrijk, De leukste documentaires over wijn

Ik moet eerlijk bekennen dat wij amper tv kijken. Anders nog: onze tv verbinding is al 1,5 jaar kapot en daar hebben we tot op heden niet heel veel aan gedaan… documentaires kijken via uitzending gemist of op Netflix vinden we dan wél weer heel erg tof. Een lekkere wegkijk documentaire op de zondagmiddag of een leerschool over onderwerpen die ons interesseren. Glaasje wijn, flesje bier en kaasjes erbij: top date! Vandaag delen we een paar super-duper documentaires over wijn, sommeliers, wijnboeren, champagne en meer!

1. SOMM

Dit is de eerste keer dat ik hoorde over het fenomeen Master Sommelier. In deze documentaire die 1,5 uur duurt volg je vier mensen in hun aanloop naar het prestigieuze Master Sommelier Examen. Het moeilijkste wijnexamen ter wereld. Het is ongelooflijk hoe zij hun 5 s’en (see, swirl, smell, sip, savour) hebben ontwikkeld. Het land, de streek, het jaartal, de druiven, ze vertellen je vrijwel altijd zonder enige moeite wat ze proeven en welke wijn het dan is. Er zijn maar 200 personen over de hele wereld die dit examen hebben gehaald. Dat is niet gek, je moet de wijnwereld binnenste buiten kennen wil je überhaupt in aanmerking komen om dit examen te doen. Note: vanaf moment één had ik een niet te kennen drang om verschillende flessen open te maken en te proeven. Note 2: de drang om direct de auto in te stappen en af te reizen naar een wijnstreek was misschien nog wel groter.

De documentaire is inmiddels niet meer te bekijken op Netflix, maar als je even goed ‘Googled’ dan kun je deze documentaire zeker kijken!

2. SOMM: into the bottle

Dezelfde sommeliers als in SOMM vertellen je hoe wijn nou gemaakt wordt. Daarnaast gaan ze dieper in over de geschiedenis van wijn en wat het zo bijzonder maakt. De beste Pinot Noir ter wereld? Die laten ze zien in het legendarische wijnhuis Domaine de la Romanéé. Glaasje proeven? Een fles kost je een paar duizend euro. Er wordt wel verteld dat mensen niet moeten vergeten vooral wijn te drinken. Wijn wordt steeds meer gezien als status object of als een cultuur, maar het is gemaakt om te drinken.

De film kaart aan hoe wijn verbonden is met politiek, plezier, wereldoorlogen, natuurrampen, religie en de eeuwenoude vraag: kan een fles enkele duizenden euro’s waard zijn of is het steengoede marketing? Wederom een prachtige documentaire die je laat zien dat de wijnwereld oneindig is en dat het (bijna op de Master Sommeliers na) onmogelijk is om je dorst naar kennis te lessen.

Deze documentaire uit 2015 is te bekijken via Netflix.

3.Uncorked

Uncorked is een wijnserie van 6 afleveringen waarin we 6 getalenteerde sommeliers volgen die opgaan voor hun Master Sommelier examen. In de serie laat elke persoon zijn of haar vaardigheden zien. Ze worden uitgedaagd in het blindproeven en de wijntheorie. Daarnaast is er ook een service gedeelte. De gasten aan tafel stellen de meest ingewikkelde vragen over wijn die ze zonder pardon moeten beantwoorden. Alles wat ze doen moet met volle overtuiging.

De documentaire is niet meer te bekijken op Netflix, maar als je even goed ‘Googled’ dan kun je deze documentaire vinden.

bron foto

4. A year in Champagne

Mijn eigen Champagne verhaal begon ooit – hoe kan het ook anders – in de Champagnestreek. Nee, niet helemaal waar. Begon ooit met een eerste oud en nieuw waarbij ik alcohol mocht drinken. Dat is de meest smerige bocht die ik ooit dronk. Sinds mijn bezoek aan de Champagnestreek ben ik het gaan waarderen. Je hebt namelijk Champagne… en Champagne ;-).

Goed; wanneer Champagne ergens de hoofdrol speelt dan is het leven al snel ‘jolie’. In deze documentaire gaan we op bezoek bij zes verschillende Champagnehuizen. Van de kleine onafhankelijke huizen tot de grote namen die we allemaal wel kennen. Vooral interessant als je meer wilt weten over de streek. Note: zorg voor een flesje bubbels in huis en een laptop bij de hand zodat je een weekend Champagne kunt boeken!

Deze documentaire is te bekijken op Netlix.

5. A year in Burgundy

Deze film/documentaire laat het leven en het reilen en zeilen van zeven verschillende families in de Bourgogne zien. Deze streek staat bekend om haar Chardonnays en Pinot Noirs. Er zijn ontzettend veel verschillende terroirs in deze regio dat de wijn van de verschillende wijngaarden totaal anders kan smaken dan die van een wijngaard verderop. Je wordt meegenomen in de wereld van wijn maken van druif tot fles. Hoe mooi het leven hier kan zijn, maar ook hoeveel stress het op kan leveren. Wat als het stormt en met bakken uit de hemel komt vallen net vóór oogsttijd?

De documentaire is niet meer beschikbaar op Netflix. Wel te koop in de Itunes Store en te vinden via ‘Google’.

6. A year in Port

Deze film komt van de makers van A year in Burgundy en A year in Champagne. In deze film word je meegenomen in de wondere wereld van de Port samen met vier award-winning wijnmakers. Port is tegenwoordig opgenomen in de wijnfamilie just like sun and rain. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Deze film is te koop via Itunes en te vinden via ‘Google’.

7. Nederland wijnland

Uiteraard hoort in deze blogpost óók de documentaire ‘Nederland wijnland’ thuis. Zeker omdat mijn thuisdorp Groesbeek hier in te zien is en stééds populairder wordt vanwege zijn wijn en de wijnfeesten. De documentaire is via deze link te bekijken.

Wil je mij volgen tijdens mijn reizen? Extra tips voor fijne restaurantjes en cafeetjes zien? Mijn keukenavonturen bewonderen en een kijkje achter de schermen in ons every day life krijgen? Volg mij dan via Instagram. Leuke tips voor documentaires over wijn, het maken van wijn of bijvoorbeeld Port of Sherry? Tag My Delicious Journey op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #MYDELICIOUSTRAVEL. We zijn erg benieuwd!