Port notes: port proeven in Vila Nova de Gaia

In deel één de leukste documentaires over wijn deelden we al 7 toffe documentaires/films over wijn. Inmiddels zijn we een dik jaar verder en zijn er nieuwe series en documentaires over wijn verschenen. Evenals oude series over wijn die weer onder het stof vandaan zijn gehaald. Kort gezegd: tijd om een nieuwe blogpost te vullen met filmpjes waar je de fles (oeps) niet door kan laten staan.

1. Gorts Wijnkwartier

Voor ons in deze post letterlijk en figuurlijk op nummer één. Gorts Wijnkwartier. You either hate it or love it. Niet iedereen is een fan van Ilja Gort, maar wij kunnen zijn humor wel waarderen. Een reclame (muziek) maker, die zijn leven in Nederland langzaam, maar zeker inruilde voor het la belle vie Française. Jaren lang reden ze op en neer als gezin om het wijnchateau te krijgen zoals het nu is en uiteindelijk streken ze er neer. Zoals Gort het zelf zegt ‘Na het kijken van deze afleveringen ben je zelf een echte wijntijger’. Lekker weg te kijken en de afleveringen duren een kwartier. Prima om her en der tussendoor even aan te zetten om de wijnkennis te vergroten. Of om ze allemaal achter elkaar te kijken tijdens een zondag-bankmiddag ;-).

Waar te zien: NPO – Gorts Wijnkwartier.

De leukste documentaires over wijn: deel 2!

2. Sour Grapes

Eind 2016 was er veel te doen rondom de documentaire Sour Grapes. Deze film laat zien hoe heeft de grootste wijnoplichter jarenlang verzamelaars en wijnhandelaren heeft misleid? Oplichter Rudy Kurniawan heeft wijnhandelaren en verzamelaars jarenlang kunnen misleiden door kwaliteitswijnen te vervalsen en te verkopen voor extreem hoge bedragen. De documentaire Sour Grapes toont een reconstructie hoe Kurmiawan te werk ging en hoe hij uiteindelijk tegen de lamp liep.

Waar te zien: Netflix – Sour Grapes.

De leukste documentaires over wijn: deel 2!

3. Wijn met een Krans – Keuringsdienst van Waarde

Wij houden ervan; elke week een aflevering kijken van de Keuringsdienst van Waarde! De waarheden over veel verschillende soorten eten en drinken komen hier aan het licht. In deze aflevering gaat het team van de Keuringsdienst op pad om te kijken hoe het eigenlijk zit met al die gewonnen gouden, zilveren en bronzen stickers op (zoveel!) wijnflessen. Dat kan nooit goed zijn…. toch? Informatief stukje over wijn met een krans.

Waar te zien: NPO – Keuringsdienst van waarde – Wijn met een krans.

De leukste documentaires over wijn: deel 2!

4. Decanted

Decanted is eigenlijk een ‘vrij gewone’ documentaire. We volgen fragmentarisch vijf verschillende wijnboeren in een van de meest prestigieuze wijngebieden op deze aarde: Napa Valley. De wijnen uit die regio, vaak gemaakt van Cabernet Sauvignon, zijn dan ook niet goedkoop. Honderd euro is niet gek voor flesje uit Napa, maar voor de allerbeste, Screaming Eagle, is het niet gek als je een bedrag bij de bank zou moeten lenen ;-).De wijnboeren zijn heel gewoon gebleven, want ondanks de ziek dure wijn, ben je wel gewoon elke dag bezig met je handen in de klei of met het bedenken wat de beste blend moet worden.

Waar te zien: Netflix – Decanted.

City Guide Porto

Wij zijn altijd op zoek naar nog méér wijn-materiaal om te bekijken. Heb je tips voor gave docu’s leuke series of andere video’s rondom wijn? Dan horen wij de tips graag!

Wil je mij volgen tijdens mijn reizen? Extra tips voor fijne restaurantjes en cafeetjes zien? Mijn keukenavonturen bewonderen en een kijkje achter de schermen in ons every day life krijgen? Volg mij dan via Instagram. Leuke tips voor documentaires over wijn, het maken van wijn of bijvoorbeeld Port of Sherry? Tag My Delicious Journey op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #MYDELICIOUSTRAVEL. We zijn erg benieuwd!