Spookstad Doel

Creepy. Verlaten. Bizar. Maar wél met een ziel. Een spooky ziel. Onze eerste kennismaking met spookstad Doel bezorgt ons kippenvel en rillingen. Eens grote, statige huizen zien we rechts en links langs de weg zodra we het centrum van Doel binnenrijden. De huizen staan en verloren en verlaten bij: alsof er een ramp heeft plaatsgevonden en men zo snel mogelijk het dorp uit heeft moeten vluchten. Dat is niet zo. Wat wel plaatsvond- en nog steeds vindt is de jarenlange strijd tussen de bewoners en de gemeente. Het conflict speelt al meer dan (50!) jaar. In de jaren ’60 waren er voor het eerst plannen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Een halve eeuw later is die haven er nog stééds niet. Het inwoneraantal is wel flink gedaald en het dorp telt meer vervallen dan bewoonde huizen. Op het tweede gezicht is Doel daarom niet alleen creepy, verlaten en bizar. Maar ook treurig en verdrietig.

Spookstad Doel

spookstad Doel

Spookstad Doel

Doel is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Beveren. Doel ligt bijna áán/naast Antwerpen. Doel is sinds de jaren zestig bekend door uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen die het dorp zouden laten verdwijnen. Sinds 1998 zijn er ‘nieuwe plannen’ om een dok dwars over het dorp heen te maken. Doel was tot 1977 een zelfstandige gemeente en telde toen circa 1300 inwoners. Op 31 december 2007 waren dit er nog 359, op 31 december 2010 nog slechts 188 inwoners en in 2013 nog 28. Er zijn een aantal bewoners die strijden om het dorp te behouden. ‘Doel 2020’ vind je terug op diverse spandoeken en borden door het dorp heen.

Verse bloemen versus graffiti

Met knipperende ogen en een gevoel van verwarring lopen we door de straten van Doel. We vallen van de ene in de andere verbazing. Met in de ene straat nog drie huizen waar de verse bloemen naast de voordeur staan, tot kapot gegooide ramen en graffiti op de binnen- en buitenmuren. Lege straten vol bekladde huizen ontwaren zich voor ons. Een glimp door een gebroken raam toont een decor aan kapotte tv’s, verweerd behang, gesloopte badkamers en verroeste pannen op de gaspit. Vele borden wijzen je erop om de huizen alsjeblieft met rust te laten: dit huis is bewoond. Terwijl we verder slenteren door de verschillende paden die meer onkruid dan bewandelbare stoeptegels bevatten horen we op de achtergrond de koeltorens van de kerncentrale brommen.

Spookstad Doel

Spookstad Doel

Spookstad Doel

Wacht doel zijn Vonnis?

Ondanks de waarschuwingsborden klimmen er veel mensen in een huis naar binnen om een kijkje te nemen. We durven niet. Het is onrustig in het dorp wanneer wij er zijn en de bewakers zitten ons op de hielen. Mijn nieuwsgierigheid kan het maar amper bedwingen, maar de blikken die je via kapotte ramen kunt werpen in de keuken, badkamer en slaapkamer van deze huizen stillen de honger naar meer. Het is ongelooflijk dat deze huizen ooit in gebruik zijn geweest. Dit dorp lijkt wel opgezet te zijn als filmset voor griezelfilms. De tijd staat hier overal stil. Het lijkt alsof Doel zijn Vonnis wacht; maar is dat echt zo? Blijft het dorp bestaan of ontmoet het binnenkort zijn ‘nieuwe’ bestemmingplan? Een deel van de Antwerpse haven. Terwijl we de schemer tegemoet rijden laten we Doel achter ons.

Spookstad Doel

Spookstad Doel

Spookstad Doel

spookstad doel

spookstad doel

spookstad doel

spookstad doel

Wil je mij volgen tijdens mijn reizen? Extra tips voor fijne restaurantjes en cafeetjes zien? Mijn keukenavonturen bewonderen en een kijkje achter de schermen in ons every day life krijgen? Volg mij dan via Instagram. Bezoek je Spookstad DOel binnenkort? Tag My Delicious Journey op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #MYDELICIOUSTRAVEL. We zijn benieuwd naar jullie foto’s en verhalen!